Annonce
Kultur

Populær dynamo på Godsbanen: Rift om pladsen på Institut for (X)

I år er det 10 år siden Godsbanen blev indviet. Siden 2009 har Institut for (X) skabt en uformel, kreativ stemning længere ude på arealet, som i dag er ved at blive bebygget. Her er Lidl's hovedkvarter og et parkeringshus ved at skyde op i baggrunden. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Siden 2009 har Institut for (X) formået at skabe en kreativ mini-bydel på godsbaneområdet, som både kreative iværksættere, foreninger og menige århusianere nyder godt af.

AARHUS: Containere i to etager med altaner og vinduer, gamle banebygninger, små træhuse og snoede murstensbelagte stier, der slynger sig gennem et grønt kuperet område. Det er for mange århusianere kendetegnende for miljøet på Godsbanen.

Den lille enklave hedder Institut for (X) og har siden 2009 været en vigtig del af den kreative og kulturelle identitet på Aarhus K, som godsbanearealet kaldes.

Med midlertidigt byggeri og et miljø der blander Berliner-vibes med landsbystemning, har 'instituttet' skabt et unikt eksperiment for midlertidig byggeri i stor skala.

Annonce

I lang tid bredte Institut for (X) sig ud over en stor del af området bag Godsbanen, men hele tiden som en midlertidig faktor.

Det første spadestik til den nye arkitektskole i 2019 betød også at en af de bygninger, som Institut for (X) havde rådet over måtte vige pladsen for den kommende skole.

Institut for (X) fik dog lov til at blive på Godsbanen men i en mere indskrænket form og i maj 2020, indgik man en 10-årig brugeraftale med Aarhus Kommune.

En version 2.0 populært sagt.

- Vi har taget springet fra et midlertidigt eksperiment til en mere permanent kulturplatform. Det er en spændende rejse, for vi skal samtidig blive ved med at vedligeholde den dynamiske udvikling, hvor der er plads til, at borgerne kan byde ind med initiativer, og hvor vi sikrer at kreative projekter kan tage ejerskab over området. Den omkringliggende bydel begynder at være færdig, og hvordan følger vi med i den udvikling og fortsætter med at være en kreativ bydel, hvor der er plads til alle, som også er visionen for området. Det er vores udfordring, siger Christian Juul Wendell, forperson i Institut for (X).

Det har blandt andet betydet, at instituttet har lavet en ny strategi for fremtiden.

Her har man fokus på at sikre flere kreative kvadratmeter, knytte flere partnerskaber på tværs af byen og skabe de bedste betingelser særligt for unges trivsel i sunde fælleskaber.

Mangfoldighed på X

I dag råder Institut for (X) over et område, der begynder lige efter Arkitektskolen. En gammel toldbodsbygning fra velmagtsdagene som godsbanegård, i dag kaldet A-huset, er områdets hjerte.

Herfra kan man gå op opdagelse i den utraditionelle bydel, der huser alt lige fra naturvinsbryggeri til keramikværksted, tegnestue, asiatisk køkken, skaterklubhus og cykelværksted.

Grafik: Wayne Southwell

Institut for (X) har omkring 150 medlemmer med CVR-nummer.

Det er både folk, der dyrker interesser på hobby-basis, foreninger, "jobby'er" (der blander job og hobby), samt fuldt professionelle.

- Vi har stort fokus på at blande, så her ikke kun er en type af professionelle brugere, men en bred repræsentation, siger Christian Juul Wendell.

En ny undersøgelse af Urban Goods, som endnu ikke er offentliggjort, viser at 60 procent af medlemmerne er mellem 21-30 år. Mange beskæftiger sig med medborgerskab, innovation eller foreningsliv og generelt arbejder mange inden for kreative erhverv.

Tema om Godsbanen

I disse dage kigger vi indenfor på Godsbanen og sætter fokus på nogle af de mange spændende aktører, som er en del af Aarhus K.

30 procent er studerende, og der er mange som kombinerer forskellige måder at arbejde på, for eksempel mellem non-profit også iværksætteri.

- En fjerdedel af vores brugere er født eller opvokset i et andet land. Det er et højt tal sammenlignet med andre steder og viser, at vi i høj grad er med til at lave et internationalt miljø. Vi tror, det har noget med åbenheden at gøre. Her er det nemt at blive en del af et fællesskab, forklarer Christian Juul Wendell.

Vi har rigtig stor efterspørgsel, derfor går vi også efter initiativer, der gør noget for andre

Christian Juul Wendell, forperson i Institut for (X)

Samtidig er der næsten også en lige fordeling mellem mænd og kvinder.

- Det er noget, vi har arbejdet mere med i forhold til tidligere, når vi udvælger projekter, fortæller han.

Annonce

Bevaringsværdige bygninger

Institut for (X) råder fortsat over nogle af de oprindelige godsbanebygninger i området, som er bevaringsværdige.

Det har kraftigt brug for et løft, og det er en udfordring.

- Bygningerne trænger til fornyelse, og i den forbindelse vil vi gerne udfordre forholdet mellem at bevare og udvikle. Derfor er vi i positiv dialog med Realdania om et transformationsprojekt, hvor man som borger og bruger er en del af et byudviklingsprojekt med fokus på processen, forklarer Christian Juul Wendell, der fortæller, at man også er i kontakt med flere kommunale samarbejdspartnere om projektet.

Den nye arkitektskole på Godsbanen møder Institut for (X). Området bliver i dag benyttet som mødested for en masse fællesskaber i byen. - Faciliteter er noget af det, vi skal sikre her i området, for at vi kan blive ved med at løfte de mange spændende projekter og initiativer i fremtiden, siger Christian Juul Wendell. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Men det er ikke kun de gamle bygninger Institut for (X) har kig på. Der er også et projekt i gang om at lade instituttets containere sprede sig op ad et p-hus, der lige nu er ved at blive bygget som nabo til Lidl's kommende hovedkvarter.

- Det er et eksempel på godt samarbejde med private entreprenører og den kommunale planlægning, hvor det har kunnet lade sig gøre at lave et p-hus mere kreativt tilgængeligt og på, hvordan vi kan samskabe i byens udvikling, siger Christian Juul Wendell.

Annonce

Behov for kreative kvadratmeter

Og pladsen er i den grad tiltrængt, for byen skriger på 'kreative kvadratmeter'. Områder, som borgerne selv kan være med til at sætte deres præg på.

For i takt med at Institut for (X) har fået mindre plads, er efterspørgslen på at være en del af det kreative fællesskab kun blevet større.

- Vi er nødt til at afvise mange hver uge, fortæller Christian Juul Wendell.

- Vi føler, at vi har opnået en anerkendelse som en kreativ bydel, der er med til at løfte hele Aarhus. Derfor vil vi også gerne give noget tilbage ved at sikre sunde fællesskaber, fortæller Christian Juul Wendell, der er forperson i Institut for (X). Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Derfor er instituttet nødt til at lave et såkaldt open call, når der bliver en plads ledig, hvor forskellige projekter eller iværksættere så kan byde ind med ansøgninger.

- Vi har rigtig stor efterspørgsel, derfor vælger vi i dag oftere initiativer, der gør noget for andre. Vi er et meget blandet sted, så det er også ok, at der er nogen, der er meget nichepræget og indadvendte, men vi vil også gerne give plads fællesskabende initiativer. Vi prøver at lave så mange kvadratmeter som muligt, inden for de aftaler vi har med kommunen. Vi har brug for mere plads til flere fællesskaber. Det er det største behov pt. Vi har stadig plads til iværksættere, men vi skal sikre en mangfoldighed, understreger Christian Juul Wendell.

Annonce

Et åndehul

For mange århusianere er Institut for (X) blevet en integreret del af Godsbanen, hvor de nyder at gå tur og hænge ud.

Flere århusianere kalder området bag Godsbanen et åndehul og et vigtigt mødested. Foto: Flemming Krogh

- Vores undersøgelse viser, at det for mange er et åndehul, et mødested, som er en vigtig del af et mangfoldigt Aarhus. Folk lægger vægt på den gode stemning og oplevelsen af et levende og  inddragende byrum. Det er noget af det, folk, som ikke er en del af (X) peger på, fortæller Christian Juul Wendell og fortsætter:

- Det siger noget om, hvad denne type initiativ kan gøre for en by. At det er interessant at have en ramme, som borgerne i høj grad selv skal være med til at udfylde og tage ansvar for. Vi er utroligt glade for den opbakning, vi oplever, for det er et bevis på, at vi i Aarhus kan noget helt særligt i fællesskab.

Den nye bydel på godsbanearealet vokser i højden omkring Institut for (X), der ses til højre i billedet. Foto: Jens Thaysen

Institut for (X)

Siden 2009 har Institut for (X) været en vigtig del af den kreative og kulturelle identitet på godsbanearealet.

X’et i navnet står for den ukendte faktor, der skal få ligningen til at går op. Og det er den menneskelige faktor.

Efter 11 år med midlertidig status på Godsbanen, har Institut for (X) indgået en brugeraftale med Aarhus Kommune, der gælder til 31. maj 2030.

Der bliver i øjeblikket bygget omkring Institut for (X). I 2023 bliver flere end 300 Lidl-medarbejdere en del af Godsbanen i supermarkedskædens nye hovedkontor på Godsbanen. Her er også et 6-7 etagers p-hus på vej.

I 2020 fik Institut for (X) et tre-årigt basistilskud af byens kunstråd. En økonomisk vitaminindsprøjtning, der består af 225.000 kroner i 2021 og 250.000 kroner i henholdsvis 2022 og 2023 og som skal styrke den kreative dynamo i Aarhus K.

Der er stadig spor efter Godsbanens industrielle fortid i området. Her et sporskifte ved Den Grønne Kile, som forbinder Godsbanen med Brabrandstien. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Aarhus skriger på flere kreative kvadratmeter. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Aarhus Volume er i gang med at bygge Volume Village under Ringgadebroen. Godsbanen Aarhus marts 2022. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Institut for (X) har siden 2009 sat sit præg på godsbaneområdet. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce