Annonce
Fødselsdage

Populær skuespiller i kamp mod drukkultur

Mandag 23. marts fylder skuespilleren Allan Olsen 60 år. Her ses han med sin kone, Charlotte Breum, da de ankom til premiere på musicalversionen af Susanne Biers film Den skaldede frisør 5. marts 2020. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Allan Olsen charmerede sig ind i manges hjerter i de ungdomsfilm, der grundlagde hans karriere som skuespiller. Sideløbende havde han et heftigt alkoholmisbrug.
Annonce

60 Han var i lære som glarmester, da han fik sin første filmrolle. Debuten var i "Mig og Charly" fra 1978 af Morten Arnfred.

Allan Olsen var også med i efterfølgeren "Charly & Steffen", og så var karrieren som skuespiller skudt i gang. I 1980 fik han Bodilprisen for hovedrollen som "Johnny Larsen" i filmen af samme navn.

Mandag 23. marts fylder den drengede skuespiller 60 år.

Han er også kendt fra filmatiseringen i 1985 af Klaus Rifbjergs romanklassiker "Den kroniske uskyld" - og en lang række andre film. Blandt dem folkelige storsucceser som "Midt om Natten" (1984), "Olsen-bandens sidste stik" (1998) og hertil et par afsnit i "Far til fire"-serien. Allan Olsen har også spillet revy - i Cirkusrevyen og Mogenstrup-revyen.

Han voksede op i Værebroparken i Gladsaxe, og en stor del af sin ungdom udlevede han i alkoholens og stoffernes tegn i en grad, så det var livstruende. Han begyndte på antabus allerede som 18-årig - sideløbende med den spirende karriere som skuespiller.

Allan Olsen har fortalt åbent om sit liv som dranker og stofmisbruger gennem en årrække, indtil han i 1993 efter ophold på et behandlingshjem og benhård døgnterapi endegyldigt fik sat prop i flasken.

Det skildrer han blandt andet i en selvbiografi om sin alkoholisme. Han holder også foredrag om drukkulturen blandt unge.

De senere år har han ved siden af arbejdet som skuespiller haft bijob i fængselsvæsnet, hvor han har coachet indsatte misbrugere til at prøve at få et ansvarligt liv uden kriminalitet efter løsladelsen.

- Jeg har en helt anden tilgang end socialrådgivere og fagpersonale. Jeg taler deres sprog og ved, hvad det handler om.

- Og de ved, at jeg lige så vel som dem kunne være blevet kriminel, fortalte Allan Olsen i december 2018 i et interview med Magasinet Helse.

Der er i dag sket en kommercialisering af børns og unges afhængighed, mener han.

- Bagmændene er ikke kun rockere, men også børsnoterede selskaber, der tjener penge på at sælge sprut med stor profit for øje, tilføjede han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ministerens opråb til AGF og andre Superligaklubber: Planlæg som om alting bliver godt

Annonce