x
Annonce
Fødselsdage

Populær skuespiller i kamp mod drukkultur

Mandag 23. marts fylder skuespilleren Allan Olsen 60 år. Her ses han med sin kone, Charlotte Breum, da de ankom til premiere på musicalversionen af Susanne Biers film Den skaldede frisør 5. marts 2020. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Allan Olsen charmerede sig ind i manges hjerter i de ungdomsfilm, der grundlagde hans karriere som skuespiller. Sideløbende havde han et heftigt alkoholmisbrug.

60 Han var i lære som glarmester, da han fik sin første filmrolle. Debuten var i "Mig og Charly" fra 1978 af Morten Arnfred.

Allan Olsen var også med i efterfølgeren "Charly & Steffen", og så var karrieren som skuespiller skudt i gang. I 1980 fik han Bodilprisen for hovedrollen som "Johnny Larsen" i filmen af samme navn.

Mandag 23. marts fylder den drengede skuespiller 60 år.

Han er også kendt fra filmatiseringen i 1985 af Klaus Rifbjergs romanklassiker "Den kroniske uskyld" - og en lang række andre film. Blandt dem folkelige storsucceser som "Midt om Natten" (1984), "Olsen-bandens sidste stik" (1998) og hertil et par afsnit i "Far til fire"-serien. Allan Olsen har også spillet revy - i Cirkusrevyen og Mogenstrup-revyen.

Han voksede op i Værebroparken i Gladsaxe, og en stor del af sin ungdom udlevede han i alkoholens og stoffernes tegn i en grad, så det var livstruende. Han begyndte på antabus allerede som 18-årig - sideløbende med den spirende karriere som skuespiller.

Allan Olsen har fortalt åbent om sit liv som dranker og stofmisbruger gennem en årrække, indtil han i 1993 efter ophold på et behandlingshjem og benhård døgnterapi endegyldigt fik sat prop i flasken.

Det skildrer han blandt andet i en selvbiografi om sin alkoholisme. Han holder også foredrag om drukkulturen blandt unge.

De senere år har han ved siden af arbejdet som skuespiller haft bijob i fængselsvæsnet, hvor han har coachet indsatte misbrugere til at prøve at få et ansvarligt liv uden kriminalitet efter løsladelsen.

- Jeg har en helt anden tilgang end socialrådgivere og fagpersonale. Jeg taler deres sprog og ved, hvad det handler om.

- Og de ved, at jeg lige så vel som dem kunne være blevet kriminel, fortalte Allan Olsen i december 2018 i et interview med Magasinet Helse.

Der er i dag sket en kommercialisering af børns og unges afhængighed, mener han.

- Bagmændene er ikke kun rockere, men også børsnoterede selskaber, der tjener penge på at sælge sprut med stor profit for øje, tilføjede han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Før genåbning: Forældre og ansatte efterlyser klare retningslinjer

Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Aarhus

På trods af coronakrise: Festugen kommer i 2020, men bliver uden fælleskoncert

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 80 gange højere

Aarhus

Aarhus Universitetshospital udvider med flere telte til coronatest: Skal leve op til de nye krav

Annonce