Annonce
Kultur

Populære forfattere på festival: Mød Salman Rushdie, Sissel-Jo Gazan, Leonora Christina Skov og mange andre

Indisk-engelske Salman Rushdie kommer ikke til byen men kan opleves på storskærm på Godsbanen. Foto: Ralph Orlowski/Reuters
LiteratureXchange, Aarhus’ internationale litteraturfestival, har i år FN’s verdensmål for øje. Gennem næsten 200 litterære arrangementer vil festivalarrangørerne nemlig blandt andet sætte ulighed og ligestilling på dagsordenen.

AARHUS: Lige nu er Aarhus så småt ved at vågne efter en lang og tung corona-vinter, men snart kommer byen til at summe af sommer, ord og sprog. Fra torsdag 10. juni og ti dage frem lægger byen scene til et af Danmarks største litterære arrangementer, nemlig litteraturfestivalen LiteratureXchange.

Det er tredje gang, at festivalen afholdes, og med festivalens næsten 200 arrangementer og 38 lokationer vender LiteratureXchange nu tilbage større end nogensinde før.

Festivalen har hovedsæde på Dokk1 og Godsbanen i Aarhus, men foregår også rundt om i byen, hvor man blandt andet kan komme på litteraturvandring i fodsporene af Sidsel-Jo Gazans Aarhus-roman Blækhat eller synge fællessang med forfatter Dy Plambeck i Ravnsbjergkirken.

Annonce

Festivalen er skabt i samarbejde med Aarhus Bibliotekerne og Aarhus Litteraturcenter, og arrangørerne glæder sig til at slå dørene op og give publikum en litterær oplevelse:

- Efter et år, hvor vi er mange der har hungret efter kulturarrangementer, er glæden ved at kunne præsentere et spændende festivalprogram med danske og internationale forfattere særligt stor. Det mærker vi også blandt vores mange samarbejdspartnere i byen, fortæller festivalleder Jette Sunesen.

Litteraturen kan noget særligt

Hvert år kaster festivalen sig over nye temaer, og i år er valget sammen med musik og litteratur faldet på FN’s verdensmål #5 og #10, da festivalen vil sætte ligestilling mellem kønnene og mindre ulighed i verden på dagsordenen. Ifølge Jette Sunesen er netop litteraturen et godt sted at diskutere verdensmålene.

Sidsel-Jo Gazans Aarhus-roman 'Blækhat' er emne for en litteraturvandring i byen. Kim Haugaard

- De globale problematikker og udfordringer, som verdensmålene omhandler, bliver gjort nærværende gennem fortællinger og sætter dem i perspektiv i forhold til vores hverdag. Det bliver vedkommende på en helt anden måde, end hvis man hører om det i nyhedsstrømmen eller på for eksempel den politiske dagsorden, fortæller Jette Sunesen.

Ved årets LiteratureXchange kan du møde

Alberte Winding (DK)

Caspar Eric (DK)

Chigozie Obioma (NG)

Geir Gulliksen (NO)

Gry Stokkendahl Dalgas (DK)

Helle Helle (DK)

Isabel Allende (CL)

Kaspar Colling Nielsen (DK)

Leonora Christina Skov (DK)

Marilynne Robinson (US)

Monika Fagerholm (FI)

Nino Haratischwili (GE/DE)

Olivia Wenzel (DE)

Salman Rushdie (IN)

Simon Strauss (DE)

Sissel-Jo Gazan (DK)

Sofi Oksanen (FI)

Stine Pilgaard (DK)

Svend Åge Madsen (DK)

Thomas Boberg (DK)

Thomas Korsgaard (DK)

Tine Høeg (DK)

Vigdis Hjorth (No)

Og mange mange flere

I programmet kan man blandt andet finde finlandssvenske Monika Fagerholm, som har ulighed på tværs af køn, klasse og etnicitet som gennemgående tema i sit forfatterskab, og århusianske Gry Stokkendahl Dalgas, som i sine digte skriver om at være transkvinde og at finde sin plads i verden.

Årets temaer glæder rådmand for kultur- og borgerservice Rabih Azad-Ahmad, som selv arbejder for at inddrage FN’s verdensmål i lokalpolitikken i Aarhus.

Den nigerianske forfatter Chigozie Obioma har vundet international anerkendelse for sine to romaner, ‘Vi var fiskere’ og ‘Fuglenes gråd’. Foto: Zach Mueller

- Jeg kom selv til Danmark som flygtning og har i hele mit politiske virke kæmpet for, at alle skal have en chance uanset køn, farve og social klasse. Og litteraturen kan noget helt særligt. Litteraturen kan sætte krop, ord og fortællinger på uligheden og give os indsigt i, hvad det betyder for det enkelte menneske at leve i en verden med ulighed og uden chance for at skabe sig et godt liv, fortæller rådmanden, som skal holde åbningstalen 10. juni på Godsbanen.

Annonce

Obamas yndlingsforfatter

Da corona-epidemien i en efterhånden lang periode har fået resten af verden til at synes meget langt væk, har det været vigtigt for festivalarrangørerne at prioritere de internationale navne.


Corona har fået os til at tænke i nye baner. Det har været en spændende udfordring at skabe muligheden for at invitere de helt store forfattere indenfor både live og digitalt.

Jette Sunesen, festivalleder


Men på grund af nedlukninger verden over har arrangørerne måtte tænke i nye muligheder for at bringe verdenslitteraturen til Aarhus.

Leonora Christina Skov er en af de mest populære, danske forfattere for tiden. Hendes seneste bøger 'Den, der lever stille' og 'Hvis vi ikke taler om det' tager afsæt i hendes egen historie om at springe ud som lesbisk og om at blive forfatter. Foto: Sofie Amalie Klougart

Det er der kommet en perlerække af virtuelle internationale forfatterbesøg ud af, hvor forfattere fra hele verden er med live fra deres arbejdsværelser på en storskærm på Godsbanen.

Det gælder for eksempel Isabel Allende, den chilenske forfatter, der fik sit gennembrud med Åndernes hus, og amerikanske Marilynne Robinson, som med sine dystopiske romaner om landsbyen Gilead tog læserne med storm og efter sigende skulle være Obamas yndlingsforfatter. Ikke mindst får festivalgæsterne muligheden for et virtuelt møde med indiske Salman Rushdie, som står bag det kontroversielle værk De sataniske vers. I salen på Godsbanen sidder intervieweren og publikum, som har mulighed for at stille spørgsmål til forfatterne.

- Selv om corona har været en hård omgang, har det også fået os til at tænke i nye baner. Det har været en spændende udfordring at skabe muligheden for at invitere de helt store forfattere indenfor både live og digitalt. Det er nu lykkes, siger Jette Sunesen.

Det kan du opleve på festivalen

Ordets magt

Er der noget, de seneste år har lært os, er det, at de ord, vi bruger om og til hinanden, har magt. Det ved også de tre forfattere Anita Furu, Peder Frederik Jensen og Kaspar Colling Nielsen, der alle udover deres litterære virker også er eller har været taleskrivere for den politiske magt. Hør dem fortælle om, hvilken litteratur der har haft særlig betydning for dem, og hvordan deres værker taler ind i en politisk virkelighed.

Boggods – sådan bliver bøger til

Gå på opdagelse i en række mikroforlags udgivelser, og bliv klogere på bøgernes tilblivelse, når grafiske designere, illustratorer og bogbindere demonstrerer deres arbejdsprocesser. Du kan også selv prøve kræfter med kalligrafi, bogbinding og poesi til forskellige workshop i løbet af dagen. Boggods foregår 12. juni kl. 11-17 på Folkestedet.

Nordiske forfattere

Der bliver skabt stor litteratur i hele Norden, og til dette års LitX får du mulighed for at lære vores nordiske naboer lidt bedre at kende. Norge, Sverige og Finland er repræsenteret, når forfattere som Geir Gulliksen, Vigdis Hjorth, Monika Fagerholm og Sofi Oksanen gæster festivalen.

Digitale interviews

I år gæster store internationale forfattere LiteratureXchange virtuelt, når de live fra deres arbejdsværelser rundt omkring i verden deltager på en storskærm i salen på Godsbanen. Fra salen, hvor intervieweren også sidder, vil publikum blandt andet kunne opleve Salman Rushdie, Marilynne Robinson og Isabel Allende. Derudover live streames flere af festivalens arrangementer, så man kan se med hjemme fra sin sofa.

Mere på nettet

litx.dk kan du læse mere om festivalen og se programmet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Alarm 112

Nye redningsstiger i østjyske havne skal forebygge drukneulykker: Skrig-orange og kan ses fra vandet i mørke

Annonce