Annonce
Aarhus

Populært: Emma og Jens bor på vandet i et 50-fods sejlskib

Tagterasse og havudsigt lyder næsten for godt til at være sandt for de fleste århusianere, men for Emma Kristensen og Jens Tilma kaldes det hjem. Foto: Flemming Krogh.

I september skiftede Emma Kristensen og Jens Tilma lejlighed på anden sal ud med en 50-fods sejlbåd i Marselisborg Lystbådehavn. Eventyret og friheden trækker, lyder det fra de to.

- Kan jeg sætte nøglen i, Jens?

25-årige Emma Kristensen står iført sin røde vinterjakke bag det store rat og er på nippet til at dreje nøglen til højre.

- Ja, gør bare det, svarer kæresten Jens Tilma på 30, der står på havnekanten på Marselisborg Lystbådehavn.

Motoren starter brummende op, og efter at have kastet de sidste fortøjninger ombord følger han selv efter med et hurtigt spring.

Siden slutningen af september har den 50-fods store sejlbåd Ragnhild, som båden er døbt, været parrets hjem på Marselisborg Lystbådehavn. Under dækket gemmer den knap 15 meter lange båd på både køkken, spisekrog, depotrum, gæsteværelse, soveværelse og to toiletter. Lidt ligesom et almindeligt hus, bare komprimeret på mindre plads.

- Vi kan sejle af sted på fem minutter. Vi skal bare lige have billederne ind i sengen at ligge og potteplanterne op i vasken, så er vi klar. Og det er fantastisk at kunne sejle af sted på denne måde, fortæller Emma Kristensen bag rattet.

Emma Kristensen og Jens Tilma

Jens Tilma er 30 år og arbejder på Vejle Sygehus som læge.

Emma Kristensen er 25 år og læser 8. semester på medicinstudiet i Aarhus.

I september i år flyttede de ind på Ragnhild, som er en 50-fods sejlbåd.

De har postadresse på Marselisborg Lystbådehavn, hvor deres båd har vinterplads.

Jens Tilma og Emma Kristensen drømmer om en længere tur til Middelhavet, når ferie og arbejde på et tidspunkt tillader det. Men først og fremmest glæder de sig til plusgrader og morgendukkerter i Aarhus Bugten. Foto: Flemming Krogh.
- Jeg lægger ikke mærke til, at det gynger mere. Kun hvis jeg har tømmermænd, så kan jeg godt mærke det, siger Emma Kristensen med et grin. Foto: Flemming Krogh.
Annonce

Skulle overvindes

Idéen om at bo på en båd har aldrig ligget Jens Tilma fjernt. Med sin familie har han altid sejlet meget, så da han og kæresten Emma Kristensen i foråret spiste isvafler på Marselisborg Lystbådehavn, og han så til salgskilte i vinduerne på flere af sejlbådene, blev drømmen vakt til live igen.

- Aldrig i livet, lød det fra Emma Kristensen, der ikke kunne forestille sig at bo på så lidt plads.

Det blev der dog lavet om på efter en uges sejlads i Jens Tilmas forældres træbåd i sommer. De nød sejladsen med venner ombord, og selvom vejret ikke var godt, var Emma Kristensen blevet overtalt: De skulle bo på en båd.

Dog med visse kriterier til båden.

- Der skulle være fuld ståhøjde og vinduer rundt, så der kunne komme en masse lys ind, siger Jens Tilma og peger rundt på vinduerne.

Dernæst prioriterede parret, at der skulle være et ordentligt bad samt trykvand og varmtvand.

- Det skulle ikke være mindre komfortabelt end at bo i lejlighed, og det er det bestemt heller ikke. Vi kan stadig have vores madklub med i alt ni personer til aftensmad uden problemer. Men først og fremmest så skulle den kunne sejle, det var det vigtigste, siger Jens Tilma.

Den 15. september overtog de den ti år gamle båd, som blev sejlet hjem fra Svendborg, og en måned senere flyttede de ombord. Eventyret koster dem ud over bådens pris en månedlig leje på 2000 kroner, forsikringer og forbrug af el og varme, der kommer fra bådens to oliefyr.

Ligesom i en almindelig bolig bliver der bagt brød og brygget kaffe. Pladsen har endnu ikke været for trang for Jens Tilma og kæresten Emma Kristensen, der uden problemer har haft madklubben på i alt ni personer til spisning. Foto: Flemming Krogh.
Jens Tilma arbejder til daglig på Vejle Sygehus, mens Emma Kristensen læser medicin på Aarhus Universitet. Med deres lille bil får de to hverdagen til at hænge sammen. Foto: Flemming Krogh.
Annonce

Evigt eventyr

På dækket står lanterner med bloklys ved siden af de langskaftede gummistøvler, og langs gelænderet er der viklet en lyskæde omkring. Det skal både være hyggeligt og praktisk at bo ombord, men vigtigst af alt, skal det være nemt at sejle af sted.

- Man skal bare kaste fortøjningerne, og så er man af sted på eventyr. Det tager kun få minutter fra tanken og til, at vi er af sted, siger Emma Kristensen.

Hun er stadig ved at lære at styre det 12,5 ton tunge fartøj. Man behøver nemlig ikke duelighedsbevis, når båden er under 15 meter, hvilket Ragnhild lige nøjagtig hører ind under. Ofte tager hende og Jens Tilma på dagsture ud i Aarhusbugten, ligesom de sidste uge sejlede til Vejle, da Jens Tilma lige nu er læge på Vejle Sygehus, mens Emma Kristensen snart færdiggør 8. semester på lægestudiet i Aarhus. De glæder sig til, at de til sommer kan komme på nogle længere sejlture.

- Det her er både vores hjem, vores sommerhus og vores frirum. Vi har jo alle vores ting med os, og så snart vi smider fortøjningerne, så føles det som ferie for os. Det er fedt bare at kunne sejle af sted, det giver en enorm frihed, siger Emma Kristensen.

- Ja, det er et slags flydende eventyr, føler vi, supplerer Jens Tilma.

Jens Tilma og Emma Kristensen foran deres hjem: Ragnhild. Foto: Flemming Krogh.
Der føres nøje logbog over, hvor sejlbåden Ragnhild sejler til og fra. Navnet Ragnhild kommer fra Emma Kristensens mormor, som båden er opkaldt efter. Foto: Flemming Krogh.
Jens Tilma og Emma Kristensen foran deres hjem: Ragnhild. Foto: Flemming Krogh.
Annonce

Anderledes og alligevel ikke

Tidligere har Emma Kristensen og Jens Tilma boet på kollegium og siden hen i lejlighed, så da de købte sejlbåden, blev der sorteret ud i deres garderobe, ligesom de har fået solgt eller opmagasineret deres møbler, så de nu har det, de skal bruge på båden.

- Man finder ud af, at man har meget, man egentlig ikke bruger, og man finder ud af, hvad der er vigtigt for én. Så vi lever nok mere minimalistisk nu, end vi gjorde tidligere, fortæller Emma Kristensen.

Nu har alt faste pladser i deres hjem. Lige fra røremaskinen under bænken i spiseafdelingen til logbogen over bådens sejladser i skabet med navigationsudstyret. Det er nødvendigt, både så pladsen bliver udnyttet, og så tingene ikke vælter rundt, når båden er på åben vand.

For man bliver nødt til at tænke og indrette sig efter de nye forhold på vand. Eksempelvis er der på startskærmen af Jens Tilmas smartphone en app med vandstandsmålinger, som han ofte tjekker. Ligesom Emma Kristensen aldrig har set så mange vejrudsigter, som hun gør i dag, hvor vindforhold bliver noteret.

- I lejligheden tænker man ikke over de her ting. Om der er diesel på fyret og gas på komfuret. Det kræver lidt mere end bare at tage skraldet med ned, siger Jens Tilma.

Om morgenen tænder de som det første for varmen og dernæst for kaffemaskinen. Og det kan godt være rigtig koldt at kravle ud af sengen om morgenen klokken seks, når temperaturen når frysepunktet. Så de skal nok til at have varmen slået til om natten, mener de. Ligesom de planlægger at beklæde gulvet med tæppe og isolere båden, så mindst mulig varme går tabt, og så de ikke behøver at gå i hjemmesko, som de gør nu.

- Man lærer det hen ad vejen. Med strøm, elektronik, hvordan man bager brød i ovnen, hvor løbetøjet skal hænge og tørre og så videre. Og så er det vildt tilfredsstillende, når det hele så lykkes og man finder ud af det. For det gør man jo altid, siger Emma Kristensen.

Teltet er købt for at holde vind og regn væk. Foto: Flemming Krogh.
30-årige Jens Tilma er ud af en sejlerfamilie, så kan kender godt til radio og navigationsudstyr. Foto: Flemming Krogh.
Billeder og pynt er der også plads til. De bliver dog lagt ind i sengen, når fortøjningerne bliver kastet. Foto: Flemming Krogh.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce