Annonce
Kultur

Populært festugehit er rykket på Ø: Streetart med havudsigt

Aarhus Street Art Festival er i festugen 2021 rykket ud på Aarhus Ø. Her er det den tyske maler med kunstnernavnet Kartel, der er i gang på den fem gange fem meter store væg. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Farverige mastodont-malerier er begyndt at tage form på kajkanten ved Jette Tikjøbs Plads, hvor seks danske og internationale streetart-kunstnere i disse dage udfolder sig i stor skala.

AARHUS: De plejer at være et kæmpe trækplaster under Aarhus Festuge og nogle har måske ledt forgæves efter de store gademalerier i Byparken.

Men fortvivl ikke - streetart er stadig en del af festugen. De grønne omgivelser er bare skiftet ud med blåt hav.

- Vi har hele tiden vidst, at vi ikke skulle være i Byparken i år. Det var en treårs aftale. Nu har vi fået nye legekammerater. Men helt nye er de nu ikke, for i festugen 2019, lavede vi en udstilling inde i centret ved Sailing Aarhus. Så vi har hele tiden vidst, at vi ville lave noget hernede, siger Peter Birk, der med Galleri Grisk står i spidsen for Aarhus Street Art Festival.

Annonce

For en måneds tid siden opstod muligheden, da Sailing Aarhus fik en mindre pose penge stillet til rådighed.

- De ringede til mig, da jeg stod på et stillads i København og var ved at male et gavlmaleri, siger Peter Birk og griner.

Med kun nogle uger til festuge-start, skulle det gå hurtigt med at få samlet nogle kunstnere til eventet.

Streetart-kunstnerne, som denne gang kommer fra Østrig, Tyskland, Rusland og Danmark, sprang til på trods af det korte varsel, da de fik invitationen fra Aarhus.

- De er her ikke for lønnen, men for det kollegiale. De får set hinanden og synes, det er hyggeligt at være i Aarhus, siger Birk, og fortæller at en af kunstnerne var villig til at rykke sin udstilling i Berlin for at få det til at passe med festivalen i Aarhus.

Liv på Ø

Peter Birk har i forvejen sin gang på Aarhus Ø, hvor han de seneste par måneder har arbejdet på et stort vægmaleri i Karreerne ved Bassin 7 sammen med kunstneren Hans Krull.

Det passer godt ind med noget stort kunst, som kan spille op mod de mange store bygninger og facader.

Peter Birk, kunstner og stifter af Galleri Grisk

- Det er godt, at der kommer noget mere kunst på Aarhus Ø. Det er sgu meget rent og klinisk herude, så det trænger her til, mener Peter Birk.

Aarhus Street Art Festival 2021

Du finder Aarhus Street Art Festival på kajen ved Jette Tikjøbs Plads, på Aarhus Ø.

Se kunstnerne arbejde fra klokken 14 til 20 resten af festugen.

De seks kunstnere har hver to vægge på fem gange fem meter, de maler på.

Du kan møde Manuel Skirl (Østrig), Marat Morik (Rusland), Mads Edinger (Danmark), Emil Kock (Danmark), HNRX og Kartel (Tyskland).

Festivalen er arrangeret af Galleri Grisk i samarbejde med Sailing Aarhus og støttet af Aarhus Kommune.

I weekenden kan man også opleve et Nordisk Mesterskab i IQFOil, Sailing Aarhus Week Regatta og SUP Around Aarhus på Aarhus Ø.

Selv om Byparken i midtbyen betød et automatisk flow af mennesker til streetart-festivalen, har den nye beliggenhed også mange kvaliteter.

- Det er nogle fede omgivelser. Det passer godt ind med noget stort kunst, som kan spille op mod de mange store bygninger og facader, siger Peter Birk, der fortæller, at kunstnerne også nyder, at de indimellem har mere arbejdsro.

Annonce

Nye ansigter

Nogle har været med på festivalen før, men der er også nye ansigter i blandt.

På en af de store plader er et maleri med to fragtskibe ved at tage form. På en stige står en ung fyr med 'Aarhus' på ryggen.

I streetart-miljøet deler erfarne kunstnere som Peter Birk (tv.) gerne deres erfaringer med unge malere på vej op, som Emil Kock, der debuterer på Aarhus Street Art Festival. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Det er 22-årige Emil Kock, der er forholdsvis nystartet som kunstner, men en Peter Birk har bidt mærke i på sociale medier.

- Han er et kæmpe talent og bliver god. Han har virkelig et øje for kunst. Jeg tænkte, at det kunne være fedt at have en med fra Aarhus, og så var det nærliggende, at invitere ham, siger Peter Birk.

Emil Kock er glad for at have fået buddet.

- Jeg har altid tegnet, men det er nyt for mig at male i så stor skala. Jeg er rigtig glad for at være med. Jeg flytter snart til København, så det er godt lige at få sat et mærke her, inden jeg tager af sted, siger Emil Kock, der synes det er hyggeligt at hænge ud med de erfarne kolleger.

Både danske og internationale kunstnere er rykket ind på Aarhus Ø under Aarhus Street Art Festival. Her Mads Edinger. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Der er en god vibe, og alle snakker sammen.

Peter Birk nikker samstemmende:

- Det er det, jeg godt kan lide ved kulturen. Det er fedt at se, at de sidder sammen om aftenen og tegner skitser sammen og laver nogle kontakter, siger han.

Annonce

Større i 2022

Peter Birk satser på, at Aarhus Street Art Festival bliver et endnu større festuge-event samme sted i 2022.

- Vi vil gerne koble nogle flere ting på næste år. Det kunne være en indendørs udstilling i sejlcenteret. Vi snakker også om at få fat i nogle gamle skibsvrag, som skal ligge på kajen, hvor folk kan male på dem. Vi vil og så gerne male nogle sejl, for de har nogle fede former. Så kunne man få dem ud på vandet i en lille parade, siger Peter Birk og peger ud på Aarhus Bugten.

Blåt hav og blå kunst på Aarhus Ø. Festugegæsterne skal i år bevæge sig ud på Aarhus Ø, hvis de vil opleve Street Art Festival 2021. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Og kunstnerne, de er klar.

- Alle jeg har talt med, synes det er megafedt. Det er lige sådan noget, de godt kan lide, siger Peter Birk, der glæder sig til at sejlsport og streetart går op i en højere enhed, når der i weekenden er flere sejlsportsevents på bugten.

Den århusianske kunstner Emil Kock har ladet sig inspirere af omgivelserne og har malet skibe på sin væg under Aarhus Street Art Festival. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Kultur For abonnenter

Genfødt rockband overgik alle forventninger: Kashmir slog hul i skyerne med sublimt comeback

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce