Annonce
Kultur

Populært kunstværk vender tilbage til Aros: Følg din egen kugle i 400 meter lange værk

Så ruller kuglerne af sted. Foto: Michael Svenningsen

Kunstmuseet Aros viser igen kuglebanen, men denne gang i en ny konstruktion og nye omgivelser.

AARHUS: Jeppe Heins kuglebane er igen i spil på Aros. For tredje gang er "Distance" samlet på det århusianske kunstmuseum, og kuglerne ruller af sted på den 400 meter lange bane. Hver gang, en gæst går ind i udstillingsrummet på niveau fem, sætter bevægelsen en kugle i gang.

Og så kører den ellers frem og ned og op i strækningen, gennem vægge, ind bag glas, og pludselig er den forsvundet for kort tid. Men altid for at vende tilbage.

Hver gæst har altså sin personlige kugle, som han eller hun kan følge gennem det store rum.

Og rummet er ganske særligt denne gang. Det er nemlig resterne af den danske kunstner Agnes Slott Møllers udstilling "Helte og heltinder", som sluttede for nylig. Vægge, skrift og andet fra den kan stadig ses.

Når kuglen kan rulle af sted over 400 meter, skyldes det, at konstruktionen falder en centimeter for hver meter. Der er steder - tre - hvor den falder brat ned for at blive hejst op igen, og så kører den videre, rundt og rundt og fremad i lige linje.

Annonce

Udstillingen "Move"

Aros Aarhus Kunstmuseum. Udstillingen "Move". Jeppe Heins 400 meter lange kuglebane. Kan ses fra 9. februar til 22. april 2019, museets niveau 5.Aros købte banen, efter at den havde været opstillet på museet i 2009. Siden har den været vist i 2013 og været lånt ud til museer i Indianapolis i USA og Sørlandets Museum i Norge.

Her ruller kuglen i noget, der ligner en tragt. Foto: Michael Svenningsen

50 kugler i gang

Der er også konstruktioner, der ligner en snegl, hvor den kører rundt. Den er vendt om i forhold til sidst, banen var oppe.

50 kugler er sat i spil, men teknikerne har flere i reserve, hvis det er nødvendigt.

Jeppe Hein har ikke selv været her denne gang - som han var på Aros, da banen blev stillet op til udstillingen "Sense City" i 2009. Denne gang har folk fra hans studio i Berlin assisteret med at sætte banen op.

Jeppe Hein bor i Berlin, hvor han har sit studio med 50 ansatte. Han er født i København og boede en overgang i Silkeborg. Hans papfar er maleren Jørgen Jakobsen, og han lærte ham at male akvarel.

Hein står også bag springvandet på havnepladsen ved den gamle toldbod i Aarhus.

Kugler i massevis venter på at blive sat i omløb. Foto: Michael Svenningsen

Vinterferien

Ved udstillingens slutning kan børn lave deres egen kuglebane af byggeklodser, der ligger klar og venter på at blive brugt.

- Jeppe Heins kunst kræver folks deltagelse. Uden os er værket intet, og her kan vi følge kuglens vej gennem det, der før var udstilling. Dermed punkterer vi illusionen om, hvordan en udstilling er bygget op, siger museumsinspektør Pernille Taagaard Dinesen, der glæder sig over, at børn kan få glæde af banen i vinterferien i næste uge.

- Værket taler til alle generationer, siger hun.

Her kan vi fortælle Pernille Taagaard Dinesen, hvad vi synes om banen. Skriv på væggen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Genåbning af idrætshøjskole er problematisk: Nye krav ville have givet grund til overvejelse

Annonce