Annonce
Østjylland

Portræt af en politiker med rod i økonomien

Byrådsmedlem Per Zeidler brød med Liberal Alliance for få uger siden, efter LAs top på Christiansborg havde fået kendskab til en sag om en ubetalt regning. Arkivfoto

Per Zeidler er en kontroversiel mand. Han har brudt med flere partier, og i Syddjurs er der flere sager om regninger, han ikke har betalt.

Byrådsmedlem og udvalgsformand Per Zeidler er en omstridt mand. Både som privatperson og politiker.

For få uger siden brød han med Liberal Alliance, som han ellers var spidskandidat for til byrådsvalget i Syddjurs. Det skete, efter LA-toppen på Christiansborg havde fået tip om, at Per Zeidler ikke havde betalt en gammel mekanikerregning hos Rønde Stjerne Auto.

Sagen endte i Fogedretten, og her fortalte Per Zeidler den 17. januar i år, at han hverken ville eller kunne betale gælden. Han oplyste desuden i retten, at han kun har en månedsløn på 5.000 kroner - han undlod at fortælle, at han årligt tjener knap 350.000 kroner på sit politiske arbejde. Det kom frem i retten, at Per Zeidlers samlede gæld løber op i cirka 500.000 kroner, og han er ikke i gang med at afvikle den.

Tor Andersen fra Rønde Stjerne Auto har tidligere forklaret, hvorfor han står frem med den ubetalte regning:

- Jeg står frem, fordi jeg vil advare vælgerne. Det her handler om, hvordan en folkevalgt optræder moralsk. Vi kan da ikke have en mand, der kører sin privatøkonomi på den måde, til at være med til at varetage kommunens økonomi.

Annonce

Per Zeidler

Per Zeidler bor i Rønde på Djursland. Han er uddannet tømrer, men har også arbejdet som redder og brandmand ved Falck. Per Zeidler er gift og har to børn.

Per Zeidlers politiske virke begyndte i den tidligere Rønde Kommune. Han blev valgt ind i Rønde Byråd for Venstre i 2001, og han fortsatte den politiske løbebane for Venstre efter etableringen af Syddjurs Kommune i 2007. Per Zeidler har også en fortid som formand for Rønde Idrætscenter.

Ved nytårsskiftet til 2013 sagde Per Zeidler og en anden politiker farvel til Venstres byrådsgruppe i Syddjurs. I første omgang blev politikeren fra Rønde løsgænger, men efter et par måneder valgte Per Zeidler at repræsentere Liberal Alliance i Syddjurs Byråd.

Ved byrådsvalget senere i 2013 fik Per Zeidler 434 personlige stemmer. Det gav ham en sjetteplads på listen over stemmeslugere i Syddjurs Kommune.

Per Zeidler er formand for Syddjurs Kommunes udvalg for familier og institutioner. Per Zeidler er også formand for Hegnssynet i Syddjurs Kommune, hvor han blandt andet er med til at løse konflikter mellem naboer.

Per Zeidler var Liberal Alliances folketingskandidat i Djurskredsen ved Folketingsvalget i juni 2015. Det lykkedes ham ikke at blive valgt.

Søndag 1. oktober gik Per Zeidler og Liberal Alliance hver til sit. Per Zeidler valgte efterfølgende at stille op på en Social Liberal Borgerliste sammen med sin søn.

Ikke første gang

Få timer efter sit brud med Liberal Alliance dannede Per Zeidler sin egen liste til byrådsvalget, Social Liberal Borgerliste. Den har to navne på listen, Per Zeidler og sønnen Christian. Listen nåede lige akkurat at blive godkendt, inden fristen for opstilling udløb i begyndelsen af oktober. Det betyder, at plakater med Per Zeidlers ansigt hænger i mange lygtepæle i Syddjurs.

Det er ikke første gang, at Per Zeidler har brudt med et parti. I 2013 forlod han Venstre efter at have repræsenteret partiet i byrådet i mange år.

Få dage før sit exit fra Liberal Alliance gjorde Per Zeidler sig bemærket ved at tage på en ugelang ferie under de afgørende budgetforhandlinger i Syddjurs Kommune.

I dagene efter Per Zeidlers farvel til Liberal Alliance, blev den famøse mekanikerregning, der i mellemtiden var vokset på grund af renter og gebyrer, betalt med knap tre års forsinkelse.

Siden er der kommet yderligere en sag frem. En anlægsgartner stod forleden frem med en ubetalt regning, og han har derfor gjort udlæg i det hus, som familien Zeidler bor i. Huset er ejet af Per Zeidlers hustru.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce