Annonce
Aarhus

Portræt af Tordenskjoldsgade: Tag med to Trøjborg-drenge på slentretur

Søren Hein Rasmussen (t.v.) og Kennet Brøgger bor begge på Trøjborg. Avisen inviterede dem på en slentretur ned ad Tordenskjoldsgade. Foto: Michael Svenningsen

Den ene er 60 år og har boet på Trøjborg hele sit liv. Den anden er 25 år og har boet i kvarteret i blot et års tid. Vi har inviteret de to mænd på en tur ned ad Tordenskjoldsgade.

TORDENSKJOLDSGADE: Det kan godt være, Café Ziggy har lavet om på indretningen adskillige gange, men på en eller anden måde ligner den helt sig selv, som da den - dengang i 80'erne ganske revolutionerende for Trøjborg - slog dørene op til en vaskeægte café. Masser af larm, masser af espressomaskine-lyde og masser af mennesker.

To af dem har avisen i dag sat stævne. Søren Hein Rasmussen og Kennet Brøgger. For dem lidt oppe i årene, der nu siger, Søren, var det ikke ham, der ... Jo, Søren Hein Rasmussen spillede hovedrollen som Lars Ole i Nils Malmros' debutfilm fra 1973, Lars Ole 5.C, der er optaget på Finsensgade Skole.

Søren Hein Rasmussen spiller ikke blot Trøjborg-dreng på film, han er en Trøjborg-dreng. Også i dag, hvor han er fyldt 60 år og stadig bor lige der, det hele handler om. Tordenskjoldsgade.

Ikke mange meter væk bor den 25-årige key account-manager Kennet Brøgger. Han har kun et enkelt Trøjborg-år i bagagen, men er som Søren Hein Rasmussen ægte Trøjborg-fan.

- Jeg boede i centrum før, men det var dobbelt så dyrt. I en kort periode fik jeg en forsmag på Trøjborg, da jeg flyttede sammen med min kæreste her, men i dag bor jeg her med en roomie. Jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg skulle tilbage hertil, for det ligger så fedt lige ved skov og vand. Det er byen i byen, og så har man alt, man skal bruge, lige her i Tordenskjoldsgade, siger han.

Butikkerne i gaden har altid afspejlet tiden og beboerne. I 60'erne var der slagtere, købmænd, bagere, tobaksforretninger og fiskehandlere hele vejen ned, mens der i dag er flest caféer og takeaway-steder, der passer til studerende.

Søren Hein Rasmussen, trøjborgenser
Trøjborg byder på en lang række spændende baggårde i de mange karréer. Foto: Michael Svenningsen

Historikerens fakta

Vi bevæger os udenfor for at gå en tur ned ad gaden, men inden da fortæller Søren Hein Rasmussen os om nogle af de mange steder, han har boet gennem årene. Han går ind en baggård for at vise os, hvordan karréens opgange har slået tidligere små-baggårde sammen, og hvordan der i midten af næsten hver karré ligger mindre huse, hvor der engang var industri.

Som historiker kan Søren Hein Rasmussen også berette om, hvordan Trøjborg er gået fra at være et arbejderkvarter til et kvarter med flest studerende, hvordan det er gået fra mest leje- til ejerlejligheder og i dag er et "forældrekøbskvarter", som han kalder det.

- Butikkerne i gaden har altid afspejlet tiden og beboerne. I 60'erne var der slagtere, købmænd, bagere, tobaksforretninger og fiskehandlere hele vejen ned, mens der i dag er flest caféer og takeaway-steder, der passer til studerende. Der er sket et enormt skifte gennem årene, forklarer han.

En af de mest populære butikker er Ana Frugt & Grønt. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Aldersbestemte minder

Vi taler om, hvordan man med hver sin alder husker de forskellige butikker med adresse i Tordenskjoldsgade.

Over for Ziggy ligger i dag Dolce Vita, en populær isbar, som Kennet Brøgger nikker genkendende til. Avisens reporter husker Ida Belysning fra 80'erne, mens Søren Hein Rasmussen smiler ved tanken om sin første vandpistol, som hans onkel Svend købte til ham i Schous Sæbehus i samme lokale.

Avisen har bedt de to mænd om at vælge to steder hver, hvor vi af en eller anden grund, de helt selv vælger, skal stoppe op. Første stop for Kennet Brøgger er VIP Lounge, en vandpibebar i kælderen, hvor der engang var kiosk.

- Det handler ikke om selve stedet, men om at der en dag var slagsmål på gaden udenfor. Jeg fulgte med fra min vindueskarm og kunne se, at der var rigtig mange mennesker med, og at der kom adskillige politibiler. På et tidspunkt farer en ældre dame over til betjentene og spørger, hvad det dog er, der foregår, for sådan noget er vi ikke vant til her på Trøjborg. Grunden til at jeg stopper her, er, at jeg havde det helt på samme måde. Trøjborg forbinder vi normalt ikke med den slags, så vi er virkelig trætte af, når det sker.

Søren Hein Rasmussen er ikke helt enig, for han husker tiden i 70'erne, hvor Trøjborg var et barskt kvarter, og hvor blandt andet de første rockerbander uden for København opstod.

- Jeg husker masser af slagsmål og småkriminalitet. Det var et arbejderkvarter - typisk for ikke så socialt velstående - og det betød, at man i skolen ikke gjorde voldsomt meget ud af os, for vi skulle jo bare ud at være arbejdere. Og så bliver man til møgunger, mener han.

Mogens Hestbek er om nogen Mr. Trøjborg. Han er født og opvokset i bydelen og har drevet Hestbek Ure i næsten 40 år. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Skrappe fru Winther

Vi går forbi Trøjborg Isenkram, der på fortovet har masser af udstillingsvarer krydret med musik fra højttalerne under markisen. Sådan har det været igennem de mere end 40 år, gadens største butik har eksisteret, bliver vi enige om.

Søren Hein Rasmussen husker fru Winther fra bageri Winther på hjørnet skråt over for, hvor der i dag er støvsugerbutik. Hvordan hun suverænt bestemte, hvem der måtte handle i hendes forretning.

- Heldigvis kunne hun godt lide mig, også selvom hun sagde, at jeg var fræk og havde opdaget, at jeg var med til at stjæle pærer fra hendes træ omme i gården, griner han.

Århus: Tordenskjoldsgade på Trøjborg. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Den ikoniske urmager

Søren Hein Rasmussen gør holdt ved Hestbek Ure.

- Her skal vi standse, fordi Hestbek altid har været her, og der er ikke det menneske på Trøjborg, han ikke kender.

Hestbek er lig med 74-årige urmager Mogens Hestbek, der selv er født og opvokset på Trøjborg, og som i godt 40 år har været at finde i butikken i Tordenskjoldsgade. Og som stadig holder åbent, især for reparationer.

- Så længe helbredet kan holde det til det, bliver jeg ved. Jeg har rigeligt at lave, og det er jo positivt, så længe jeg kan overkomme det. Faktisk kan jeg slet ikke lukke med alt det, jeg skal have lavet og have ryddet op i. Jeg ville også komme til at savne mine kunder - mange af dem er jo andengenerations-kunder i butikken, siger han.

Vi spørger Mogens Hestbek, om han kan fortælle lidt om Tordenskjoldsgades udvikling i hans tid.

- Den har været igennem en stor udvikling, for søren da. Masser af forskellige forretninger og mennesker - engang arbejdere, i dag mest unge. Jeg kan huske, da gaden var brolagt og havde cykelstier i begge sider. Vi kunne godt lide at samle brød til hestene, der trak de store skraldevogne, men jeg måtte ikke gå ud på cykelstien for at fodre dem uden at holde min bedstefar i hånden. Jeg har virkelig været glad for Trøjborg, og er det stadig.

Århus: Tordenskjoldsgade på Trøjborg. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Tyrkisk grønt, dansk bodega

På den modsatte side og lidt længere nede ad gaden når vi til det, der engang var Brugsen, men i dag er Ana Frugt & Grønt. Butikken er på få år blevet så populær, at der dagligt er lange køer, og at den sidste år blev kåret til Byens Bedste Food af Århus Stiftstidendes læsere. Søren Hein Rasmussen slår - efter en tidligere skolekammerat har standset ham for at udveksle hilsner og minder - fast, at det er en af hans yndlingsbutikker.

- De har et hav af tyrkiske specialiteter, og ejerne er så søde og sjove. Det er en fornøjelse at gå ind og få en snak og kigge på og dufte til varerne, det er bare hyggeligt. Og så trækker den folk til, og det er jeg jo interesseret i, når jeg bor i gaden, siger han.

De to ejere, brødrene Eyup og Aasim Demirci, har denne formiddag for mange kunder til at kunne tale med os, så vi går i stedet mod værtshuset Peder Wessel på hjørnet af Niels Juels Gade. Godt nok har det ikke åbent endnu, men Kennet Brøgger standser alligevel op, da det for ham - som for tusindvis af trøjborgensere gennem tiden - er et af de helt store navne i gaden.

- Det er ofte her, festen starter. Når det er godt vejr, er der borde udenfor, og sidste år startede vi en dag med at sidde tre, men endte med at være 14. Det er bare det perfekte samlingssted efter arbejde eller efter en håndboldkamp for eksempel, mener han.

Århus: Tordenskjoldsgade på Trøjborg. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Byen i byen

Vi er for denne dag nået til vejs ende, og vores to slentreturs-deltagere ser nærmest endnu mere forelskede ud i både Trøjborg og Tordenskjoldsgade end ved begyndelsen.

En ting er de i hvert fald helt enige om: Ingen har dem har planer om at flytte væk.

­- Jeg er bybo helt ind i sjælen, og Trøjborg er tilstrækkelig by til at bo i en by. Egentlig var den dømt til at blive et hul i jorden ligesom området omkring Godsbanen blev i 70'erne og i dag ligger øde hen helt uden liv og butikker. Men Trøjborg slap på en eller anden måde, og nu tror jeg ikke, det kommer til at ske, for den holdes i live af at have volumen nok til at være en by i sig selv og med tilpas afstand til Midtbyen. Og får vi en dag en overgang fra træskibshavnen til Aarhus Ø, tror jeg, der kommer endnu mere liv, for så er en helt ny bydel pludselig koblet til Trøjborg, slutter Søren Hein Rasmussen.

Vi skilles på hjørnet ved Trøjborgvej efter en slentretur på et par timer. Det er relativt længe, men ingenting i forhold til den tid, man kunne bruge på at mindes, på at snakke om og på at besøge de resterende flere end 50 butikslokaler. For ikke at tale om de tusindvis af trøjborgensere med hver deres unikke historie.

Det må blive en anden gang.

Århus: Tordenskjoldsgade på Trøjborg. Foto: Michael Svenningsen
Århus: Tordenskjoldsgade på Trøjborg. Foto: Michael Svenningsen
Århus: Tordenskjoldsgade på Trøjborg. Foto: Michael Svenningsen
Århus: Tordenskjoldsgade på Trøjborg. Foto: Michael Svenningsen
Århus: Tordenskjoldsgade på Trøjborg. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

AGF

Ung AGF-back stopper straks karrieren: Vil prøve noget andet end fodbolden

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat

Søger job igen og igen, men kommer aldrig til samtale: Kære arbejdsgivere, hvad er det egentlig, I vil have?

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Efter bøderegn på Kongevejen: Rådmand indfører gratis parkering ved Friheden ugen ud

Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Aarhus

Sophies drøm er blevet til virkelighed: Ny Aarhus-butik hylder populært fænomen

Annonce