Annonce
Portræt

Portræt: Borgmesteren erobrede det konservative land tilbage

Sofia Osmani sidder i sin anden periode som konservativ borgmester i Lyngby-Taarbæk. Pressefoto
Sofia Osmani markerer sig tydeligere og tydeligere som en borgerlig røst, der bliver lyttet til.

Uden at fornærme nogen kan man roligt konstatere, at Det Konservative Folkeparti ikke har haft nogen let gang på Jorden siden Poul Schlüters storhedstid. Men et par stjerner i partiet er begyndt at lyse. En af dem oven i købet i det borgerlige kerneområde nord for København, hvor den regerende borgmester i Lyngby-Taarbæk, Sofia Osmania, i 2013 erobrede det tabte land tilbage til partiet og efterfølgende tydeligere og tydeligere har markeret sig som en af de konservative røster, man lytter til.

Ikke mindst i debatten om Ring 3 Letbanen ved hovedstaden har Osmani, som netop har rundet de 40 år, markeret sig som indædt modstander. Hun finder, at hele letbane-projektet er en fejlinvestering. På samme måde har hun været kritisk over for den kommunale udligningsordning – det system, hvor "rige" kommuner i hovedstadsområdet sender penge til "fattige" kommuner rundt om i landet. Ikke, fordi borgmesteren er modstander af en fordeling af offentlige indtægter og udligningen som sådan. Men, fordi hun mener, at hendes kommune betaler for meget. At passe på skatteydernes penge er en god borgerlig dyd.

Annonce

Sofia Osmani

Uddannet cand.scient.pol. Hendes speciale fra 2003 havde titlen "Lokaldemokrati i Rumænien: En analyse af det rumænske lokaldemokrati set i et østeuropæisk komparativt perspektiv".

Hun har arbejdet som specialkonsulent på Danmarks Tekniske Universitet.

Landspolitisk har Sofia Osmani været en af støtterne til den nuværende formand for de konservative, Søren Pape Poulsen.

Hendes indisk-danske baggrund fylder ikke i hverdagen. Men i et interview med lokalavisen Det Grønne Område har Sofia Osmani dog fortalt, at hendes familie er meget glad for karry.

Kristisk eftersyn

I bl.a. et interview i Berlingske har hun givet udtryk for, at kriterierne for udligningen mellem kommunerne bør underkastes et kritisk eftersyn.

- Jeg synes, at leveomkostningerne bliver nødt til at være en variabel i et udligningssystem, og det synes jeg ville være et (...) rimeligt kriterium at lægge ind, udtalte hun.

Den politiske interesse blev tidligt vakt hos Sofia Osmani. Hun meldte sig ind i Det Konservative Folkeparti allerede som 14-årig. Hun kom i kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk i 2001, og efter valget i 2009 blev hun 2. viceborgmester og formand for social- og sundhedsudvalget.

Protest i læserbrev

Det var i 2009, at borgmesterposten i den ellers kernekonservative kommune gik til partiet Venstre ved det, som af nogle blev betegnet som lidt af et kup. Men fire år senere fik Osmani den politiske ledelse tilbage på det gammelkendte spor. Hun konstituerede sig med støtte fra Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti, hvilket vel vidner om en ikke ringe taktisk begavelse.

En af de første gange, navnet Osmani nåede ud til en større kreds uden for lokalpolitikken, var i et læserbrev i Berlingske.

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) inviterede hende med til et møde om integration for folkevalgte politikere med indvandrerbaggrund. Men den betegnelse protesterede hun imod i læserbrevet.

Hendes far har ganske vist indiske rødder, og han mødte hendes danske mor, da han studerede i London. Men faderens baggrund er ikke noget, hun tænker over. Sofia Osmani er opvokset i Virum, uddannet cand.scient.pol., og i dag er hun selv gift og mor til to døtre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce