Annonce
Portræt

Portræt: Strikkeprinsen strikker nu også koraller

Vithard Villumsen var straks med på ideen med at strikke koraller til Verdensnaturfondens projekt. Foto: Michael Svenningsen
Vithard Villumsen fra Hammel har lavet opskrifter til strikkede koraller, som udstilles på Verdensnaturfondens udstilling på Kattegatcentret i Grenaa.

Man kan strikke strømper og sweaters, men kan man også strikke koraller? Ja, hvis man spørger Vithard Villumsen fra Hammel, så kan man sagtens strikke farvestrålende koraller, som ligner dem, der findes på havets bund.

Det er dog rimeligt nyt, at strikkede koraller er blevet en del af hans verden. Det startede, da Verdensnaturfonden WWF i december spurgte om hans hjælp til at skabe opmærksomhed om problemet med de millioner af tons plasticaffald, som hvert år ender i verdenshavene og dræber både dyr, fisk og planter.

Ideen med at lade folk strikke koraller er at give dem et håndgribeligt billede på, hvordan plastic ødelægger korallerne og meget andet i verdenshavene. Senere kom ideen, at de strikkede koraller får en plads i en stor udstilling, som Verdensnaturfonden i år har i Kattegatcentret i Grenaa.

Vithard Villumsen var straks med på ideen om de strikkede koraller.

- Det er vores alles ansvar at passe på naturen, og jeg vil gerne støtte den gode sag med at begrænse plastic i verdenshavene, for plasticen slår korallerne ihjel. Når korallerne æder plasticen, udvikler de koldbrand og dør, fortæller han, som i sin forretning fokuserer på genbrug og bæredygtighed.

Vithard Villumsen har aldrig selv set koraller, så med inspiration fra billeder af koraller på internettet strikkede han i julen prøver på koraller. Det blev til opskrifter på tre forskellige. Den ene opskrift blev forleden bragt i ugebladet Hendes Verden, og nu sælger Verdensnaturfonden strikkekit - opskrifter og garn i pakker, garnet leverer Vithard Villumsen. Han er også kendt under navnet Strikkeprinsen eller Prince of Knitting, et navn, som en flok strikkeglade japanere gav ham for et par år siden.

Garnet er gamle cowboybukser og andet denim-tøj, som er kartet og spundet om til garn i ti forskellige farver. Ikke kun garnet er genbrug, opskrifterne er trykt på genbrugspapir, og strikkekittet leveres i en pose lavet af genbrugspapir.

Annonce
Det er jo kun fantasien, som sætter grænser, både når det gælder materialer og produkter, og folk kan jo strikke og pynte koraller helt, som de selv synes, for der er jo ikke noget strikkepoliti.

Vithard Villumsen, Strikkeprinsen

Dukketøj

Vithard Villumsen har strikket, siden han var 10-11 år, hvor han efter inspiration i håndarbejdstimerne strikkede en sweater i perlestrik til kusinens barbiedukke.

Mens han gik på gymnasiet, strikkede han en sweater. Da han senere var elev på Odder Højskole, startede han en strikkegruppe og strikkede et tørklæde, som han så i en butik i Aarhus, men han var overbevist om, at det kunne han selv strikke billigere.

Som nyuddannet afspændingspædagog blev Vithard Villumsen i 2007 butiksassistent i Britta Wilferts strikkebutik i København. Det satte yderligere gang i strikkeriet, og han lærte at designe mønstre til blandt sweaters.

- Da jeg ville strikke en cardigan i et helt specielt mønster, sagde butikkens ejer, at hvis cardiganen blev flot, så kunne den få plads i et cardigan-strikhæfte til ugebladet Hendes Verden. Den kom ikke med, men under overskriften "Til mænd, som tør gå i rødt" kom opskriften senere med i et hæfte med julestrik, fortæller han.

Siden har Vithard Villumsen designet og strikket mange sweaters, huer, halstørklæder og sokker. Han arbejder meget med mønsterstrik, ikke med figurer i andre farver i strikketøjet, men mønstre lavet som perlestrik, vrangstrik eller andre strukturer. Han sælger strikkekits - opskrifter plus garn - til sine egne opskrifter, og han har solgt sine designs til både danske og udenlandske strikkemagasiner. Han er også kendt for at eksperimentere med materialerne og har brugt stofstrimler, ledninger og karse i sit strikketøj.

- Det er jo kun fantasien, som sætter grænser, både når det gælder materialer og produkter, og folk kan jo strikke og pynte koraller helt, som de selv synes, for der er jo ikke noget strikkepoliti, som han siger.

Drømmen

Han er vokset op på Sjælland og har boet mange år i København, men da han i 2016 søgte ind på studiet pædagogisk psykologi, fik han ikke som ønsket en plads i København, men i Aarhus. Ved et besøg i Skjød så han et værelse til leje i Hammel, og det viste sig, at udlejeren, Gitte Maj Nielsen, tidligere havde arbejdet i strikkebutik. Hun er en god sparringspartner og hjælper med at strikke modeller for ham.

I øjeblikket underviser han på kurser i både Spentrup, Sall og Langå foruden forskellige foredrag og workshops i ind- og udland.

Vithard Villumsen glæder sig over, at hans passion for strik er blevet en forretning.

- Jeg har opgivet universitetsstudiet. Da strikkeriet tog fart med kurser og workshops, havde jeg ikke tid til at gå på universitetet. Jeg drømte i flere år om at leve af at strikke, og nu er det blevet virkelighed. Jeg bliver ikke tyk af det, men jeg synes, at det er spændende, for der er mange forskellige opgaver, og jeg møder mange forskellige mennesker, siger han med et smil, der viser, at han er glad for sit liv som Strikkeprinsen på fuld tid.

Vithard Villumsen

Opvokset på Sjælland. Fylder 40 år 18. marts. Uddannet afspændingspædagog. Bor i Hammel.

2007-2008 butiksassistent i Britta Wilferts strikkebutik i København, hvor han lærte at måle op og designe mønstre.

I tre sæsoner dommer i programmet "Den Store Strikkedyst" på TV Syd sammen med Christel Seyfarth. I herskabelige omgivelser på Gram Slot i Sønderjylland strikkede deltagerne alt fra tynde blondesjaler til brudekjoler. Tv-programmet fik stor opmærksomhed i Danmark, i Norge fik programmet en fanklub, og det nåede helt til Australien, hvor strikkeikonet Prudence Mapstone bagefter sendte en venneanmodning på Facebook.

I 2017 underviste han i workshops på Færøerne og i Norge og en strikkefestival for mænd i Canada. Samme år udgav han strikkebogen "Texperimenture".

I forbindelse med udstillingen i Kattegatcentret er der to strikkedage, i København 24. marts og i Grenaa 9. april, hvor en havbiolog fortæller om forureningen af verdenshavene, og Vithard Villumsen fortæller, hvordan man kan strikke en koral. Udstillingen med de strikkede koraller kan ses i Kattegatcenteret fra 1. april til 28. juni 2019.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

112

Politiaktion på Ringgadebroen afsluttet: Ung kvinde stod på ydersiden af broen

Sport

Kyniske Skjern vandt for syvende kamp i træk over Århus Håndbold

Annonce