Annonce
Sport

Om du er rejst til Portugal eller Randers: OL-forberedelserne er langt fra som de plejer at være for Aarhus' bedste atleter

Sara Slot Petersen vandt sølv på 400 meter hæk ved seneste OL i Rio de Janeiro. Arkivfoto: Michael Kooren
Corona udskød OL i Tokyo med et år. Pandemien er stadig på fuld blus og påvirker de danske OL-atleters forberedelser. Sara Slot Petersen har måtte blive i Danmark og træne i Randers, mens Jonas Warrer er taget til Portugal uden træner for at sejle. Avisen har talt med dem begge om det kommende OL og deres forberedelser under corona.

OL: Sara Slot Petersen kører i bil på vej hjem fra træning i Randers. Normalt ville hun på dette tidspunkt af året være i Sydafrika under varme himmelstrøg og blå himmel, men i år må hun leve med slud, kulde og gråt vejr hjemme i Danmark.

Coronarestriktioner har gjort det umuligt for 400 meter hæk-løberen at rejse, Og da det er for koldt at løbe udenfor på atletikbanen i hendes hjemby Aarhus, er hun og de andre århusianske atleter nødsaget til at tage til Randers, hvor der er en 200 meter indendørs bane, der kan bruges.

Det er ikke ligefrem optimale vilkår op til sommerens kommende OL for den olympiske sølvmedaljevinder fra 2016 i Rio de Janeiro, men som Sara Slot Petersen pragmatisk siger, så kan det ikke betale sig at bruge energi på noget, man ikke har kontrol over. Alligevel ville hun da hellere have været sydpå og få fart i stængerne

Annonce

- Det betyder ret meget at skulle træne i Randers i stedet for Sydafrika, hvor jeg kan løbe på udendørs bane i 30 graders varme, som er noget nær perfekte forhold at løbe i. I stedet så løber jeg på en 200 meter indendørsbane i Randers. Det er ikke optimalt og en voldsom nedgradering i forhold til Sydafrika, men det er stadig en kæmpe opgradering i forhold til at løbe i minus grader uden for i Aarhus, fortæller løberen.

Træningslejr i Portugal

Andetsteds ved den Portugisiske kyst sidder den olympiske mester fra 2008 i Beijing, Jonas Warrer, sammen med sin makker i 49'er båden, Jakob Precht. De er taget på træningslejr alene uden trænere og nåede ud af Danmark, lige før der blev lukket ned for rejser.

Udover en manglende træner påvirker corona ikke Jonas Warrers træning i øjeblikket. Han kan sejle som normalt i Portugal, hvor der er varme og gode forhold. Han er en de heldige, forklarer sejleren selv. Han har økonomisk opbakning fra Team Danmark og sponsorer og har ikke fået forstyrret sin træning synderligt af corona.

- At vi er så tæt på normalen, som vi er, er bare heldigt. Det er tragisk at se hvad der sker med folk, så der er vi rimelig heldige. Vi har mulighed for at sejle rundt hernede i Portugal, hvilket er heldigt, da man ikke kan sejle i Danmark, når det er så koldt, som det er nu, siger Jonas Warrer.

Jonas Warrer, til højre, føler sig heldig, fordi han kan træne relativt uhindret i Portugal. Arkivfoto: BENOIT TESSIER/Ritzau Scanpix

Til gengæld glæder han sig også til at komme hjem fra træningslejren.

- Min makker og jeg har ikke engang vores træner med, så vi ser ikke rigtig nogen. Vi er fuldstændig isolerede, så det bliver nu godt nok at komme hjem, og det havde været sjovere at have hele holdet med. Man får i hvert fald set meget til hinanden, når man kun er os to, griner sejleren.

Annonce

Skal holde fast i troen

Corona har ikke påvirket Jonas Warrers træning synderligt, men det har gået udover hans konkurrencemuligheder. Normalt rejser han 150 dage om året til stævner, men i 2020 rejste han kun cirka en fjerdedel af det.

Sara Slot Petersen er også blevet påvirket af corona. Især første halvdel af 2020 var hård. Først den store nedlukning og efterfølgende udsættelsen af OL. Men det slår ikke en så rutineret atlet som hende ud.


Jeg lægger en plan og går helhjertet ind i den. Jeg bliver nødt til at have en stålfast tro på at OL bliver til noget. Man kan ikke finde det ekstra, der skal til, hvis man tænker at OL måske ikke bliver til noget. Så jeg holder fokus på min træning.

Sara Slot Petersen


- Man må bare være professionel og adaptiv. Det har undret mig, at det ikke har gået mig mere på. Alle de her år har lært mig at vejen aldrig er snorlige. For mig går det aldrig snorlige fra A til B. Så det har gjort mig robust, at jeg ved, at der er mange veje til Rom. Jeg bliver mere konfronteret med alle andres reaktioner fra journalister og andre folk. De får det til at lyde hårdt på mine vegne. Men jeg har egentlig ikke stillet spørgsmåls ved at klø på. Jeg har hele tiden haft et mål om dette OL som punktum for min karriere, siger Sara Slot Petersen.

Jonas Warrer ser lignende på situationen.

- Vi bliver ved med at tro, at OL bliver til noget. Det er det, det handler om for os. Det er det, vi har kæmpet for og træner for. Der er nogen, der griber det an på en anden måde, men hvis vi skal blive ved med at tro på, at vi kan vinde, så skal vi blive ved med at træne og sejle, forklarer han.

Annonce

Frustrationer blandt atleter

Hos Dansk Idrætsforbund (DIF) ser man også mange forskellige udfordringer med corona for de danske olympiske atleter, men der er også positive sider.

- Der er mange, der venter på at komme med til det altafgørende kvalifikationsstævne. Det er dybt frustrerende for dem.  På den positive side har regeringen været meget forstående og har lavet åbninger for at atleterne kan træne. Det sætter vi pris på. Og så skal idrætten generelt have ros for at tage opgaven alvorligt og leve op til coronakravene, lyder det fra Søren Simonsen, chef de mission hos DIF.

Disse atleter er udtaget til OL

Sejlsport

 • Anne Marie Rindom, Laser Radial
 • Lærke Buhl-Hansen, Windsurfing
 • Jonas Warrer, 49'er
 • Jakob Precht, 49'er
 • Ida Marie Baad, 49'er FX
 • Marie Thusgaard 49'er FX
 • Christian Lübeck, Nacra 17
 • Lin Ea Cenholt, Nacra 17

Skydning

 • Jesper Hansen, Skeetskydning

Atletik

 • Anna Emilie Møller, Forhindringsløb
 • Sara Slot Petersen, 400 meter hæk
 • Abdi Ulat, Maraton
 • Thijs Nijhuis, Maraton

Bueskydning

 • Maja  Jager, Recurve

Bordtennis

 • Jonatan Groth

Roning

 • Sverri Nielsen, M1x

Brydning 

 • Frederik Bjerrehuus

Han ser en masse atleter, der gør deres allerbedste for at træne så godt som muligt under de svære vilkår, der er. Han forstår også atleternes frustrationer om ikke at kunne rejse, og roser dem for alligevel at holde motivationen oppe.

- Dybest set er det svært med konkurrencer. Vi har en verdensomspændende situation, der påvirker træningen, men man må bare gøre sit bedste. Mange har været gode til at udnytte situationen og roen til at udvikle sig, men jeg forstår godt, at det kan også være svært for motivationen. At dyrke eliteidræt er indgribende på et helt vildt niveau. Det styrer en stor del af ens dag. Derfor er det også hårdt, når man kan ikke få det der svar på, hvor god man er, og kan måle sig med andre, siger Søren Simonsen.

Annonce

OL uden tilskuere?

Der er stadig spørgsmåls ved om OL i Tokyo bliver til noget i 2021. Meldingerne går stadig på, at det bliver afholdt, men med al sandsynlighed uden tilskuere i hvert fald, hvilket alt andet lige bliver en anderledes stemning end til et normalt OL, hvor tilskuerne og opmærksomheden omkring konkurrencen giver den specielle stemning kun OL har.

Sara Slot Petersen og Jonas Warrer forventer heller ikke tilskuere, men går ud fra, at OL bliver til noget. Spørgsmålet er, hvordan vil det påvirke dem, at der ikke er den samme stemning til OL som normalt.

- Tilskuere er fedt, fordi det giver et adrenalin kick og får stemningen op. Min disciplin er teknisk og overstået på under et minut, så jeg skal være fokuseret hele vejen, uagtet om der er publikum. Jeg hører ikke tilskuerne, når jeg er i zonen. De kan mere få en op i det rigtige gear, før man skal ind, men når man står i en OL finale, så kører adrenalinen jo også af sig selv. Så jeg er ikke bekymret, fortæller Sara Slot Petersen.

Jonas Warrer holder også fokus på præstationen.

- Nu er vi ikke en sportsgren med mange tilskuere, så på den måde er det nok ikke den store ændring, men stemningen er noget helt specielt til OL, så den vil jeg da savne. Det handler om det, vi kan gøre på vandet. Vi er der ikke for at hygge os og opleve ting i sidste ende, vi er der for at præstere på vandet, siger sejleren.

Annonce

Vi kan alle lære noget af Sara Slot Petersen

Tilbage i Aarhus er Sara Slot Petersen så småt nået hjem. Hun er positiv, og motivationen er i top til det kommende OL.

- Jeg følger min træningsplan, og formen er fin. Jeg er glad for, at jeg ikke er blevet slået ud, og jeg kunne måske godt have en fordel med min rutine igennem alt det her i forhold til nogle konkurrenter. Jeg kan fornemme, at nogen bliver slået ud og nærmest ikke vil gå efter at komme til OL, fordi de ikke har optimale forberedelser. For mig behøver tingene ikke være perfekte for at være godt nok, forklarer hun.

Måske kan vi alle lære lidt af Sara Slot Petersens tankegang under denne coronakrise. Hun bruger ikke tid og energi på ting, hun ikke har kontrol over, men fokuserer på, hvad hun selv kan gøre, og hvordan hun kan gøre det bedst muligt.

- Jeg lægger en plan og går helhjertet ind i den. Jeg bliver nødt til at have en stålfast tro på at OL bliver til noget. Man kan ikke finde det ekstra, der skal til, hvis man tænker at OL måske ikke bliver til noget. Så jeg holder fokus på min træning, siger løberen.

OL afholdes efter planen fra 23. juli til 8. august 2021 i Tokyo.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGFs matchvinder er snart kontraktfri: - Jeg vil ikke tale om min fremtid

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

AGF

Tre AGF-spillere på landshold: Målmand skal igen trække i trøjen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Aarhus

Sympatisk men urealistisk: Forslag om at flytte udsalg bliver skudt ned

Annonce