Annonce
Mærk Aarhus

Posins Frisør er porten til Trøjborg

Foto: Mærk Aarhus
Som søn af en bukseskrædder lå det i kortene, at David Posins karrierevej skulle gå via tøjbranchen. Finanskrisen tvang ham dog til at sadle om i en sen alder, og i dag driver han sammen med sin kone en stilig frisør- og barbersalon, hvor Tordenskjoldsgade begynder. Og det har han tænkt sig at gøre, indtil han skal bæres derfra, siger Posin, som også er formand for bydelens Handelsstandsforening

Julen kom tidligt til Trøjborg i 2021. Allerede i oktober. Egentlig skulle der først være tændt op for gadepynten 1. november, men det bestilte firma kom i god tid
og havde allerede i midten af oktober fået hængt dekorationerne op i hele Tordenskjoldsgade.

- Men de tændte for lyset, inden de gik, og jeg kunne ikke få fat i elektrikeren. Jeg forhørte mig hos de andre butiksejere i gaden, og de syntes egentlig også̊, at det var hyggeligt med tidlig julebelysning, siger frisør og barber, David Posin, med et smil.

I 2017 blev Posin nemlig valgt til formand i den hensygnende Trøjborg Handelsstandsforening blot for at erfare, at der ikke var penge nok i kassen til julepynt i gaden.

- Mange af de andre butiksejere syntes jo, at det var ærgerligt, så̊ det fik skabt noget synergi. Flere meldte sig ind i gadeforeningen, og til næste år bliver pynten endnu flottere, lover han.

En stilig herre

Mærk Aarhus møder David Posin i salonen inden åbningstid. Han er iført nålestribet vest og sort slips, håret er strøget tilbage, det gråsprængte skæg trimmet til perfektion. Det er en stilig herre på 54 med forstand på tøj, og han har det ikke fra fremmede; hans far,
Herman Posin, drev nemlig Bukseskrædderen i Sct. Clemens Stræde indtil sin død i 2003. Sønnen gik også tøjvejen, blev uddannet i Kaufmann på Strøget, inden han blev selvstændig med eget engrosfirma. Finanskrisen tvang ham imidlertid til at dreje nøglen om – og ulykken kom ikke alene.

- Vi havde købt sommerhus på Samsø på det allerdårligste tidspunkt, i 2008. Vi troede, vi havde skudt papegøjen, men det havde vi så ikke. Vi var nærmest stavnsbundet i ti år på grund af det køb.

I stedet for at fortvivle, åbnede han sammen med sin kone, Martina, en tøjbutik på øen. Hun er egentlig uddannet stylist og frisør, og sidstnævnte er der ikke mange af på Samsø, så de lokale tilskyndede dem til at åbne en salon i butikken. Som sagt, så gjort. Et par vægge blev smækket op, vaskestole indkøbt. Folk kom valfartende.

37 strålebehandlinger

- Der bor 3.700 mennesker på Samsø. Der var tre frisører, og de klippede måske lidt efter samme model. En dag sagde Martina til mig: Hvorfor bliver du ikke
frisør? Så jeg begyndte at klippe folk gratis, og da jeg var blevet dygtigere, sagde hun, at nu kunne jeg godt begynde at tage 100 kr. for det. Det blev bedre og bedre, og snart kunne jeg forlange 250.

Ny modgang dukkede op, da David i 2012 fik konstateret halskræft. De lukkede butikken på Samsø, men efter 37 strålebehandlinger tog han saksen i hånden igen, nu i ny salon i Risskov. På det tidspunkt ville kvinderne også klippes af ham.

- Jeg var nødt til at svare dem, at det kunne jeg ikke. Jeg var kun herrefrisør, men det var jo lidt pinligt, når jeg nu havde en salon.

Han fik derfor skræddersyet en særlig uddannelse – som 46-årig. Fik sin merit på 2½ år og gik til svendeprøve sammen med unge piger, han kunne have været far til.

Passion

– Det er det bedste, jeg har gjort. Jeg er meget passioneret og perfektionistisk i min tilgang. Det har jeg nok lært af de mange år, hvor jeg lavede tøj. Det skal bare være i orden. Men i den branche er det svært, når priserne skal holdes nede. Jeg er glad for, at jeg ikke er der mere, siger Posin, netop som hans hustru træder ind i salonen sammen med parrets to små hunde, Otto og Bodil, der er en fast del af interiøret og suverænt dem, der høster flest likes på salonens Instagram-konto. Udover de firbenede darlings har ægteparret Posin tilsammen fem voksne børn – alle fra deres tidligere forhold. Og så er han netop blevet morfar.

Efter Risskov flyttede de salonen til Tordenskjoldsgade 34, inden de for tre år siden fandt det nuværende og noget større lokale i nr. 1. Parret har sammen indrettet salonen, hvor barberstolen er centralt placeret, mens væggene er rigt dekoreret med alskens antikt barbergrej, farfar Posins sorte herrehat og et kronhjortshoved med gevir. Og, naturligvis, hylder med herreprodukter fra det milanesiske Depot, som Posin sælger og holder kurser i.

- Martina er bare sindssygt dygtig. Vi er gode sammen. Vi kan finde ud af at indrette os og arbejde sammen. Det er der ikke mange ægtepar, der kan.

De to er naturligt nok hårdt booket op med mange stamkunder, men de fem andre ansatte – heraf tre lærlinge – har også rigeligt at se til, fortæller Posin, der med corona-nedlukningen fik et deja-vu til finanskrisen. Så slemt gik det heldigvis ikke, selvom det til tider var en prøvelse. Nu holder han vejret i forhold til den stigende smitte.

Byporten

Udenfor i gaden åbner butikkerne, og dagens første stamkunde – en prominent aarhusiansk kvinde – træder ind.
Tordenskjoldsgade er gammeldags på den gode måde. Nok er der en del frisører, men gaden rummer også byens ældste biograf, en stor isenkræmmerbutik, café fra 80erne, to brune værtshuse, kaffebarer, græsk og italiensk restaurant, autoværksted, antikvariat og meget andet. En sjælden diversitet gør sig gældende her, hvor de store butikskæder er helt fraværende. Oven i dette er der gratis parkering (én time i Tordenskjoldsgade, to i sidegaderne).

- Der er lidt Vesterbro eller Nørrebro over Trøjborg. Det hele er lidt bohemeagtigt. Og vores salon her er en slags byport.

Efter en times samtale kræver det ikke den store menneskelige indsigt at konkludere, at David Posin ved skæbnens gunst er havnet på rette hylde her i livet.

- Jeg skal bæres herfra - men der er nu heller ikke så langt, siger han med et grin og peger over mod Nordre Kirkegård, hvis grønne oase for ham er Trøjborgs svar på Central Park.

Ligefrem bæres herfra! Så er man da virkelig glad for sit arbejde?

- Jamen, jeg er glad for mine kunder. Det er fantastisk at møde så mange
mennesker - og se dem vende tilbage igen og igen.


Tordenskjoldsgade 1

8200 Aarhus C

www. posin.eu

/ Herreklip: fra 345 kr.
/ Dameklip fra 519 kr.
/ Gammeldags barbering: 225 kr.

Nomineret til Byens Bedste Frisør 2019

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet