Annonce
Østjylland

Præst: Fantastisk oplevelse at vie spejderpar

Mette Krawiec viede parret onsdag eftermiddag. Foto: Claus Bloch Hansen

Da to engagerede spejderledere blev gift på spejderlejren i Sønderborg, var det præsten Mette Krawiec, der stod for vielsen. Hun var meget begejstret for oplevelsen som hun kalder både anderledes og helt traditionel

Sønderborg / Grenaa: Onsdag blev Jens Peter og Shila Kahr gift på spejderlejren i Sønderborg. Præsten der stod for den kirkelige handling hedder Mette Krawiec og er til daglig sognepræst i Kristrup Kirke.

- Det var enormt sjovt og hyggeligt at prøve. Det var på en gang helt anderledes og præcis som det plejer at være, fortæller hun og fortsætter:

- Det var det samme ritual, der blev sunget salmer og der var både indgang og udgang.

Når vielsen alligevel ikke helt som den plejer, skyldes det blandt andet indretningen i det telt, som på spejderlejren fungerer som kirke.

- For eksempel var alteret bygget af rafter og korset var hjemmebygget af et menighedsrådsmedlem hernede fra. Knælebænken, som jo er vigtig til en vielse, var en overskåret træstamme, lyder det fra Mette Krawiec.

Annonce

I spejderens tegn

På tilhørerpladserne lignede det heller ikke et helt almindeligt bryllup, hvor folk sædvanligvis iklæder sig deres fineste klæder.

- Det var jo lidt sjovt at både brudeparret og langt de fleste af gæsterne var iført deres spejderuniformer, lyder det fra Mette Krawiec, der også måtte sande, at de specielle spejdersalmer, som parret havde valgt til vielsen, for alvor fik gæsternes stemmer til at gjalde.

- De havde jo valgt salmer, som man ofte synger til spejder, og det kunne man sagtens høre. Der blev godt nok sunget med, og hen mod slutningen af vielsen, begyndte folk også at stimle sammen udenfor kirketeltet for at følge med. Så det endte med at blive lidt af et tilløbsstykke.

Mette Krawiecs vielsestale bar også præg af stedet, de var.

- Jeg tager altid udgangspunkt i brudeparret, når jeg holder min vielsestale. Derfor handlede den selvfølgelig meget om spejder. Brudeparret var jo iklædt to forskellige uniformer, så jeg talte om, at vi mennesker er forskellige, men skal leve sammen i fællesskab. Det passede jo rigtig godt ind i vielsesritualet, fortæller hun.

Selvom det var første gang, Mette Krawiec har viet et par på en spejderlejr, var miljøet ikke fremmed for hende.

- Jeg har selv været spejder og været med på lejr flere gange. Derfor kunne jeg også flette ord ind i talen som rygsæk, rafter og knob, siger hun og griner.

Præst på en spejderlejr

Vielsen af det nybagte ægtepar er ikke Mette Krawiecs eneste opgave på årets spejderlejr i Sønderborg. Hun er nemlig også lejrpræst for Vorup-Kristrup gruppen. Hun er derfor med på hele lejren og bor i telt sammen med spejderne.

- Jeg har ansvar for morgenandagt og morgensang. Udover det får jeg så lidt ekstraopgaver som eksempelvis vielsen, fortæller hun.

Den randrusianske præst har også sin daglige gang i lejrens kirketelt, som ligger i et område der kaldes åndehullet. Det navn kommer af, at det er et roligt område, som står i skærende kontrast til resten af den enorme lejrs vilde leben.

- I kirketeltet kan spejderne komme ned og få en snak, eller de kan sidde i fred og ro. Vi har også et refleksionstelt med forskellige aktiviteter for dem, der måske har brug for at bruge deres krop lidt mere, siger hun.

Ifølge præsten bliver området flittigt brugt af spejderne, som måske lige kan have brug for et break i det vilde lejrliv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus

Heste på dybt vand: Vandmasserne ved Brabrand Sø tiltrak nysgerrige østjyder

Annonce