Annonce
Danmark

Præst om Jane Aamund: - Hun var en nærværende og nysgerrig 'tosse-magnet'

Det var Harboøre-præsten Karsten Christensen, der stod for den kirkelige handling. Han har haft flere personlige samtaler med Jane Aamund. Foto: Johan Gadegaard

Familie og venner - heraf en del fra lokalområdet - tog lørdag afsked med forfatteren og journalisten Jane Aamund. Bisættelsen fandt sted fra Heldum Kirke, og det var Harboøre-præsten Karsten Christensen, der stod for den kirkelige handling. Sønnen Jens Christian Rekling kaldte sin mor en livskunstner, der tog fat i livet med begge hænder.

Heldum: Lørdag sidst på formiddagen sagde familie og venner det sidste farvel til forfatteren og journalisten Jane Weibel Aamund, der blev bisat fra Heldum Kirke lidt uden for Lemvig.

Der var ikke fyldt helt op i den lille kirke, men der var til gengæld et ganske stort presseopbud, der vidnede om, at Jane Aamund var kendt i offentligheden.

Billed-Bladet samt Se & Hør var til stede med både fotograf og journalisten, og ligeledes Ekstra Bladet og BT var mødt op på den råkolde, disede vinterdag med en temperatur på nulpunktet.

Det var til gengæld mere overraskende, at Kristeligt Dagblad også havde en reporter i Heldum Kirke. Han oplyste, at Jane Aamund er en populære forfatter med mange læsere, som Kristeligt Dagblads læsere også gerne vil læse om.

Fotograferne havde taget opstilling uden for den lille kirke uden tårn, og de spottede hurtigt de mere kendte personer, der deltog i bisættelsen. Det var f.eks. Jane Aamunds bror Asger Aamund og journalisten og tv-værten Cecilie Frøkjær, som Jane Aamund skrev bogen "Lys i livet" sammen med.

Der var mange blomster til bisættelsen, og kirketjener Frank Foley havde travlt med at anrette blomsterne i kirkens midtergang, efterhånden som deltagerne ankom til kirken.

Jane Aamund havde valgt Heldum Kirke til sin bisættelse, fordi flere personer i hendes mors slægt ligger begravet her. Og det var netop tilknytningen til hendes mors slægt, der gjorde, at hun i 1999 flyttede fra København til Nørre Nissum og fik et 20-årigt langt ophold i Nørre Nissum og Lemvig.

Annonce
Jane Aamunds to sønner gik forrest, da kisten blev båret ud af Heldum Kirke. Foto: Johan Gadegaard

Nærværende og nysgerrig

Det var Harboøre-præsten Karsten Christensen, der stod for den kirkelige handling, og han holdt også en personlig tale ved Jane Aamunds hvide kiste.

Han fortalte, at Jane Aamund var en kærlig og nærværende mor. At hun havde et hjerterum til hvert af de fire børnebørn. At børnebørnene satte stor pris på farmormad og elskede at komme på ferie hos farmor på Lemvigegnen.

- Hun var nærværende, men hun var ikke journalist for ingenting. Hun var også nysgerrig, sagde Karsten Christensen, og der blev smågrinet i kirken.

Han betegnede hende som en til tider temperamentsfuld dame med verbale overarme, og så var hun lidt af en "tosse-magnet" - hendes rummelighed gjorde, at hun tiltrak mange forskellige typer.

- Troen var også en naturlig del af Jane Aamunds liv, og jeg ved, at hun bad for sine familiemedlemmer, sagde Karsten Christensen, der havde flere personlige samtaler med Jane Aamund - senest på Anker Fjord Hospice, hvor hun sov ind.

Der blev sunget tre salmer ved bisættelsen - to af dem var Ingemann-salmerne "Lysets engel går med glans" og "Den store mester kommer".

Asger Aamund var blandt de familiemedlemmer, der tog afsked med Jane Aamund. Foto: Johan Gadegaard

Havde stor livsappetit

Inden kisten blev båret ud af kirken, holdt Jens Christian Rekling - den ene af Jane Aamunds to sønner - en tale.

- Jane Weibel Aamund var et naturligt midtpunkt i hele vores familie, og hendes budskab var, at livet er en fest, og at man skal tage for sig af retterne. Hun var en livskunstner med en stor livsappetit. Hun opfordrede til, at man tog fat i livet med begge hænder, sagde Jens Christian Rekling.

Han kunne også fortælle, at Jane Aamund nåede at skrive manuskriptet til endnu en bog, inden hun døde.

- Den skal vi nok få udgivet, så hendes mange læsere kan få lidt mere af hendes livsvisdom, sagde sønnen.

Det glædede ham også, at hendes bøger lever videre og måske om mange år stadig kan inspirere til at leve livet fuldt ud.

Efter bisættelsen var der - som Jens Christian Rekling udtrykte det - gravøl på Hotel Nørre Vinkel. Et naturligt sted for mindesammenkomsten. Hendes mors slægt stammede fra gården Nørre Vinkel.

En rose som et sidste farvel. Foto: Johan Gadegaard
Deltagerne fulgte kisten det sidste stykke. Foto: Johan Gadegaard
Jane Aamunds urnegravsted med mindekors ved Heldum Kirke. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Nyt fælleshus i Frydenlund

Aarhus er et populært sted at bo, og i det store område Hasle-Møllevang flytter flere og flere familier ind. Ceres-byen har allerede øget antallet af boliger, og inden længe omdannes også det tidligere amtssygehus til især familieboliger. Derfor er vi glade for, at vi kan skabe et fælleshus i området ved at omdanne den tidligere skole i Frydenlund til et nyt idræts-, børne- og sundhedshus. Huset bliver et samlingspunkt for utrolig mange borgere, hvor du kan få sundhedspleje og vuggestue- og børnehaveplads til de yngste. Samtidig fortsætter en lang række folkesundhedstilbud, som ikke kun er for områdets beboere men tilbud til alle århusianere. Desuden vil skolens tidligere idrætsfaciliteter kunne bruges af foreninger og frivillige og kan kombineres med de andre tilbud. Vi håber ikke mindst, at huset også er attraktivt for en kommende lægepraksis, ligesom vi har set det i Børne- og Sundhedshus Vest, hvor de forskellige tilbud har god gavn af hinanden. Frydenlund bliver derfor et godt eksempel på en aktiv by, hvor borgerne kan skabe et godt liv sammen. Huset vil give en nærhed til en lang række kommunale tilbud, men det vil også kunne blive brugt af de mange aktive borgere i og omkring Frydenlund til at skabe fælles aktiviteter og blive et samlingspunkt. Byrådet skal godkende vores plan i slutningen af november, og så håber vi, at omdannelsen af Frydenlundskolen vil betyde, at borgerne får adgang til fritidsaktiviteter, sundhedsplejen og børnepasning i nærmiljøet, og alle århusianere fortsat har let adgang til de mange sundhedstilbud.

Annonce