Annonce
Østjylland

Præsten fik en idé: Nu strikker hundredvis af kvinder dåbsklude

I efteråret fik sognepræst i Thorsager, Bregnet og Feldballe kirker, Ann Maj Lorenzen, en idé. Hun ville bruge strikkede klude under dåben. Siden har idéen spredt sig til hele landet. - Det er spændende at se, om interessen holder ved, siger hun. Foto: Mette Heilskov.

Sidste efterår fik sognepræst på Djursland, Ann Maj Lorenzen, en idé. I stedet for papirservietter ville hun bruge strikkede klude til at tørre de små, våde isser ved dåben. På knap et år har ideen bredt sig til hele landet.

RØNDE: Fra Hirtshals i nord til Rødby i syd, fra Hvide Sande i vest til Svaneke i øst. Dåbskluden har spredt sig som ringe i vandet i de danske kirker. I løbet af det seneste år har godt 350 danske kirker skiftet papirservietten ud med en strikket dåbsklud, som dåbsbarnet foræres efter ceremonien.

Dråben, der satte bølgerne i gang, ramte vandspejlet ved Kalø Vig. Sognepræst i Thorsager, Bregnet og Feldballe kirker, Ann Maj Lorenzen, vågnede en morgen i begyndelsen af oktober sidste år med ideen i hovedet.

- Ideen var der bare pludselig, som et lyn fra en klar himmel. Jeg gik den første dag og tænkte; Neeej, vi skal ikke til at strikke dåbsklude. Men så ringede jeg til min kvindelige kollega, og hun syntes, at ideen var rigtig god, fortæller 53-årige Ann Maj Lorenzen, der de seneste 10 måneder har haft ualmindeligt travlt med at udvikle og sælge strikkeopskrifter, ved siden af fuldtidsjobbet som sognepræst og præst ved Hospice Djursland.

De første dåbsklude strikkede hun selv, og allerede i november inviterede hun til strikkecafé i sognegården i Rønde.

- Jeg anede ikke, om der overhovedet ville dukke nogen op. Men første gang kom 30 kvinder, ikke bare herfra, men også helt fra Aarhus, Grenaa og Randers, og de gik til opgaven med føn og klem, fortæller Ann Maj Lorenzen.

Hun er selv en erfaren strikker.

- Jeg har altid brugt strik som afslapning og afstresning. Når jeg kommer hjem og har haft en tung dag, kører hænderne lige et par omgange, inden jeg går i gang med andet, fortæller hun.

Dåbskluden

Dåbskluden er en strikket klud, der ligger på døbefonten i kirken, når der er dåb, og bruges til at tørre vandet af den døbtes hoved. Barnet får dåbskluden med hjem som gave og som minde.

Godt 350 kirker bruger strikkede dåbsklude.

Strikkeopskrifterne købes på hjemmesiden daabskluden.dk. Spørg evt. i din kirke, om den har købt licens til opskrifterne.

Godt 700 strikkere deler erfaringer med dåbsklude i Facebook-gruppen 'Vi strikker dåbsklude'.

Bregnet Kirke ved Rønde lavede i juli en udstilling af dåbsklude i kirken, som fik flere gæster til at kigge forbi. - Vi havde arrangeret en fernisering, da vi åbnede. Der kom 50 kvinder, så vi havde slet ikke kransekage nok, fortæller sognepræst Ann Maj Lorenzen. Foto: Mette Heilskov.
Annonce

Enorm interesse

Den strikkede dåbsklud var tænkt som en særlig gestus til dåbsfamilierne i de tre sogne i Syddjurs, som Ann Maj Lorenzen betjener. Men snart stod andre sogne i kø for at få fat i strikkeopskrifterne.

Alt salg er indtil nu gået gennem en kontaktformular på dåbskludens hjemmeside, hvorefter de er personligt ekspederet af Ann Maj Lorenzen. Men arbejdsbyrden vokser, og derfor er der nu en webshop på vej.

I skrivende stund deler 700 frivillige strikkere erfaringer og tips i Facebook-gruppen "Vi strikker dåbsklude".

- Det er morsomt, at det er gået så vanvittigt stærkt. Det er helt forunderligt, at så mange kvinder har lyst til at være med, siger Ann Maj Lorenzen, der stadig er forbavset over den store interesse.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg skulle administrere en Facebookgruppe med 700 medlemmer, forklarer hun med et smil.

Selv formoder hun, at dåbskludens popularitet er vokset i kølvandet på trenden med miljørigtige, hjemmestrikkede karklude.

- Det er et overskueligt strikkeprojekt, hvor alle kan være med, men som også udfordrer med de forskellige motiver. Samtidig har kluden en funktion og en betydning for de familier, der får den med hjem. Den skal ikke bare i køkkenvasken, og det giver kvinderne, der strikker, mulighed for at bidrage med noget meningsfuldt, siger Ann Maj Lorenzen.

Dåbskludene adskiller sig fra andre klude ved at bære klassiske kristne motiver. Og selv om andre sogne har kastet sig ud i farverige varianter med lyserød og lyseblå, og sågar gule og grønne, så er dåbsklude råhvide, hvis man spørger ophavskvinden.

- Det er ikke meningen, at dåbskludene skal tage billedet. Det er stadig dåbsritualet, der skal være i fokus, mener Ann Maj Lorenzen.

Garntyper har hun afprøvet adskillige af, og hun foretrækker merceriseret bomuld, der giver de færdige klude et blankt skær, som får motiverne til at træde frem.

Selv om dåbskluden bruges i kirken, skal den ikke ophøjes til noget helligt, mener Ann Maj Lorenzen. På Facebooksiden 'Vi strikker dåbsklude' bliver det debatteret, om dåbskluden burde hedde en dåbsserviet. Men Ann Maj Lorenzen mener, at den bør hedder det den er; En klud. Foto: Mette Heilskov.
Annonce

En fin gestus

På kordegnekontoret i sognegården i Rønde ligger en stak af dåbsklude klar til kommende dåbsbørn. Når Ann Maj Lorenzen tager ud på besøg hos familierne forud for dåben, tager hun typisk nogle stykker med og lader forældrene vælge den klud, de bedst kan lide. Og hun har efterhånden fået mange positive reaktioner.

- Forældrene bliver tit lidt bevægede. Mange kommer til dåben som kirkefremmede og bliver overraskede over, at andre har brugt tid på at strikke en gave til deres barn. Man kan se, at det betyder noget, fortæller Ann Maj Lorenzen.

Efter dåben får familierne den fugtige klud med i hånden, og det giver pludselig et fysisk minde fra dåben, ud over dåbsattesten.

I nogle familier møder Ann Maj Lorenzen et ønske om, at mor, mormor eller måske oldemor strikker dåbskluden, og i de tilfælde kan familien få både opskrift og garn hos kirken.

Private kan også købe strikkeopskrifterne, men dåbskluden er egentlig tænkt som diakoni. En aktivitet, der skal skabe fællesskab i sognet.

- Selvfølgelig må man også strikke kludene derhjemme. Men jeg kan godt lide, at der er et fællesskab omkring det. Det samler både kvinder, der er vandt til at komme i kirken, og kvinder, der ikke normalt går i kirke, og strikkecaféerne giver grobund for gode snakke, siger Ann Maj Lorenzen.

Kirker kan købe licens til de 17 opskrifter, der endnu er lavet. Det har godt 350 kirker allerede gjort. Og skulle salget give et overskud, når udgifterne til blandt andet webshoppen er betalt, er det ikke meningen, at pengene ender hos sognepræsten med den gode idé.

- Bliver der et overskud, skal det gå til et godt formål, der kommer børn til gode, siger Ann Maj Lorenzen.

Annonce

Særlig klud til nøddåb

Ved siden af kludene til dåb i kirken har Ann Maj Lorenzen lavet 'den lille dåbsklud', som kan bruges ved nøddåb på hospitalerne. Opskriften er gratis og kluden, der er udsmykket med hjerte, kors og anker; Symbolerne på tro, håb og kærlighed, er så lille, at den kan strikkes af restgarnet fra de store klude.

Den lille dåbsklud giver familierne et håndgribeligt minde i en svær situation.

- Den er blevet rigtig godt modtaget på hospitalerne. Folk har været glade for den. Særligt når det ikke ender godt, fortæller Ann Maj Lorenzen.

Den lille dåbsklud er taget i brug på flere hospitaler, blandt andet i Skejby og Randers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt plejehjem for demensramte borgere åbner i Aarhus

Aarhus

Livet i en fredet bygning: - Vi lever på husets præmisser

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce