Annonce
Kultur

Premiere på 'Kong Arthur': Camelot viste sig fra sin smukkeste side

Vejret var med premieren på "Kong Arthur", der lagde ud i skinnende sol. Her Jacob Lohmann på hest som Kong Arthur. 3.500 publikummer så med fra de høje stolerækker. Foto: Kim Haugaard
Vejret var med de 3.500 publikummer, 24 stuntheste og 105 skuespillere og statister, da Det Kongelige Teater onsdag aften havde premiere på "Kong Arthur" under åben himmel ved Moesgaard.
Annonce

AARHUS: Siden 1. marts har et sjak på 12 håndværkere arbejdet fuld tid på at etablere strøm og vand, dræne og bygge scenen op i terrænet bag Moesgaard Museum.

Onsdag aften skulle de mange forberedelser så stå deres prøve til premieren på "Kong Arthur", som 3.500 publikummer havde købt billet til.

Efter en hel dag med regn var der lettelse at spor blandt både gæster og de mange frivillige, da solen omkring klokken 19 brød frem og fik hele det østjyske Camelot til at vise sig fra sin bedste side.

De gæster som på forhånd havde bestilt mad begyndte at komme vandrende med deres picnickurve i form af små skattekister foldet i pap.

- Vi har bestilt syv kasser, sagde Torben Huss, der kom balancerende med kasser, tæpper og en hund i snor.

Han var af sted sammen med hele familien.

- Mit barnebarn elsker riddere, så "Kong Arthur" er helt perfekt. Det er første gang, at vi er her på Moesgaard for at se en forestilling, men vi har tidligere været på Vilhelmsborg. Det er fantastisk at kunne sidde under åben himmel og se teater, når sole bryder frem, fortalte han.

August Juel Martinsen og hans mor Birgit Juel Martinsen tog forskud på løjerne ved selv at agere Kong Arthur og slangen i paradis, den onde Morgana Le Fey, i en af de opstillede papfigurer, hvor man kan stikke sit eget hoved igennem hullet.

- Vi så "Røde Orm" og tænkte, at det skulle vi prøve igen, sagde Birgit Juel Martinsen.

- Det er fantastisk at sidde ude og se en forestilling, så længe man er godt forberedt, og det er vi. Vi er spændte på at se, hvordan det bliver denne gang, når scenen er oppe i denne ende. Sidste gang var teatret enormt gode til at bruge omgivelserne, fortalte Birgit Juel Martinsen.

Fun Facts om Kong Arthur

Der er omkring 105 medvirkende statister og skuespillere i "Kong Arthur" på Moesgaard. Dertil kommer sceneteknikere og makeupartister - og 24 heste. Alt i alt er der omkring 185 mennesker i gang, når forestillingen kører.

Der er 150 frivillige, som sørger for at tage imod billetter, guide folk på plads med mere.

Der er plads til 3.600 publikummer hver aften, det er flere end til "Røde Orm".

26 jordskruer på 1,6 meter er boret i jorden for at sikre sceneopbygningen.

Hvert højttalertårn har en ballast på 13 tons.

"Kong Arthur" spiller til og med 29. juni. Billetterne koster mellem 95 og 550 kroner.

Annonce

Blodsugende træflis

Som ekstra kolorit på oplevelsen, havde gæsterne kunnet melde sig på en rundvisning backstage for at få et indblik i det store apparat, der er sat i gang for at vise "Kong Arthur" på Moesgaard.

Her kunne de komme helt tæt på riddernes sagnomspundne runde bord og sværdet i stenen.

Det store sceneområde på 300 kvadratmeter er dækket af ikke mindre end 100 kubikmeter træflis, for som guiden Ole J. Knudsen fortæller, så er det godt til at suge blod op og til at falde om i.

Han er til daglig guide på Moesgaard Museum var sammen med seks andre guider blevet oplært af Det Kongelige Teater i at give rundvisninger i scenografien og den sceneby, som er bygget op backstage.

Her er der både sminkerum, våbensmedje og malerværksted, foruden vaskeri til kostumerne og en tørrecontainer, som kan holde de mange dragter tørre. For ikke at tale om et stort rejsekøkken, som kan bespise de omkring 185 mennesker på settet.

Annonce

Udsigt til hav og skov

I aftensolen begyndte en stor skare af gæster at trave op ad bakken for at finde deres pladser. De blev mødt af et truttende hornorkester og soldater med blanke hjelme.

Mens publikum indfandt sig på deres pladser, blev de underholdt af en række gøglere, der sørgede for en historisk markedspladsstemning foran scenen. Fra stolerækkerne i det høje var der en betagende udsigt ud over vand og skov.

Snart sænkede roen sig, og eventyret om Kong Arthur, sværdet Excalibur og troldmanden Merlin kunne begynde.

Onsdag aften var der premiere på Det Kongelige Teaters friluftsforestilling "Kong Arthur" på Moesgaard. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Alt udsolgt: Billetterne revet væk

Aarhus

Medarbejder på Kongsgården: Jeg sover ikke om natten og er tæt på at tude

Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce