Annonce
Navne

Pressens kvindepolitiske pioner fylder 70 år

Hanne Dam fylder 70 år. Foto: Jørgen Jessen/Scanpix

Journalist, forfatter og foredragsholder Hanne Dam har som en af få kvinder modtaget journalistfagets mest prestigefyldte pris.

70 Det er aldrig for sent. Således har Hanne Dam brugt de første par år af sit liv som pensionist på det store bogprojekt, som hun altid har drømt om: Debatbogen "Giv kvinderne fødslen tilbage". Her kritiserer hun fødselsverdenen for at bruge for mange indgreb på den spontane fødsels bekostning. Den gamle debattør i hende fornægter sig ikke.

Hanne Dam arbejdede i 1970'erne fem år som kulturjournalist på Berlingske. Men det var som kønspolitisk medarbejder på dagbladet Information, at hun blev kendt i offentligheden, da hun i 1980 som en af de få kvinder modtog journalistfagets mest prestigefyldte pris, Cavlingprisen. Hanne Dam tildeltes prisen for at have opdyrket det kvindepolitiske stof og "givet hele kønsrolledebatten en ny dimension, der igen har indvirket på andre medier". To år forinden havde hun modtaget Kristian Dahls Mindelegat.

Fødselaren, som altid har kaldt sig feminist, aldrig rødstrømpe, er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og Dagbladet Ringsted 1970 og kom til Information i 1978. Her valgte hun at blive i 21 år og bevægede sig sideløbende ud i mange journalistiske genrer. Således har hun skrevet bøger, klummer i Alt for Damerne, været studievært på sit eget magasin på TV 2 og sammen med tale- og stemmepædagog Jørgen Torp siden 2000 medietrænet eksperter, embedsfolk, politikere og erhvervsfolk.

I samarbejde med socialdemokraten Christine Antorini byggede Dam som informationschef i Forbrugerstyrelsen en ny selvstændig organisation, Forbrugerinformationen, op i slutningen af 1990'erne. Siden har hun undervist hundreder af journaliststuderende på Roskilde Universitet.

Med udgangspunkt på venstrefløjen og i kvindebevægelsen har Hanne Dam sat sine aftryk. Spørger man sig for blandt kvinder på hendes egen alder, lyder det samstemmende, at hun virkelig har gjort en forskel. Og alle husker hendes karakteristiske, skarptskårne pagefrisure, som nu er afløst af et mere blødt look. Det skal man ikke lægge noget symbolsk i - fødselaren slår stadig gerne nogle slag i bolledejen.

I disse måneder rejser hun rundt og holder oplæg om sin nye bog om fødsler. Det er en oplevelse værd, for (også) den metier mestrer Hanne Dam. Hun taler ud fra egen erfaring, idet hun selv har født to døtre, Sofie og Freja Dam, på nu henholdsvis 36 og 34 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce