Annonce
Randers

Presset af børn, arbejde og hjemmeskole? Her er 12 råd, som måske kan tage toppen af forældrestress

Psykolog Anne Halkjær står både bag facebooksiden "Børn der trives v. psykolog Anne Halkjær" og facebookgruppen "Den ugentlige iltmaske", hvor forældre kan få en ugentlig opmuntring. Hun brænder for realistiske forældreforventninger og sunde relationer mellem forældre og børn. PR-foto.
Ifølge psykolog Anne Halkjær er presset på forældre ekstraordinært stort under coronakrisen. Derfor må man prioritere og forsøge at sænke forventningerne. Måske kan man så også gribe nogle af de gyldne øjeblikke?

Randers: Psykolog Anne Halkjær har specialiseret sig i at mindske forældreskam og samtidig hæve børns trivsel i hjemmene med realistiske råd og vejledninger til forældre.

- Krisen er en glimrende mulighed for at øve sig i at være sammen, men det kan godt være rigtig ubehageligt, fordi der også dukker svære følelser op, som vi får lyst til at undgå, forklarer hun.

De 12 følgende råd er en pose blandede bolcher, som både handler om at håndtere den ekstraordinære situation, som coronakrisen har bragt os ud i og også om at leve mere ærligt med sine egne forældrefølelser.

1 Det er nødvendigt at prioritere

Presset af så stort på børnefamilier i denne tid, at man faktisk må skrue ned for noget, hvis man skal klare det. Vasketøj, skolekrav, forventninger til familielykke, arbejdet. Vi bliver nødt til at skære et eller andet sted.

- Langt de fleste forældre vil gerne leve op til det, som de plejer. Men normalt har vi jo outsourcet vores børn, så vi kan tage os af vores arbejde, forklarer Anne Halkjær.

Hvis vi ikke får sænket forventningerne, ender vi ofte med at sende kritikken indad. Så må det jo være mig, det er galt med. Men det er bare endnu værre. Så stjæler det vores indre ressourcer. Vend i stedet kritikken udad, og kig på de krav, der bliver stillet.

2 Hellere sætte forventningerne til dagen for lavt end for højt

- Når vi oplever at have mere på vores tallerken, end vi kan klare, får vi en stresset følelse i kroppen, forklarer Anne Halkjær.

Det store pres er ikke bare noget, forældre finder på, og som de burde kunne klare. Mængden af krav er ekstremt højt. Sæt målet så lavt, at du lykkes med det. Også for børnenes skolegang.

- Den værste konsekvens kunne være voksenskældud, men så må vi afveje, hvad er egentlig vigtigst lige nu, forklarer hun.

3 Situationen kræver tilvænning for både voksne og børn

Vi står i en meget usædvanlig situation lige nu.

- Tanken, at man burde være lykkelig og glad, når man nu endelig har tid med sine børn, kan hurtigt dukke op, men den er roden til alt ondt, forklarer hun.

- Det er en helt anden situation, vi står i. Det er jo ikke, fordi vi ikke elsker dem, forklarer Anne Halkjær.

Selv ferietid sammen kan kræve tilvænning.

4 En simpel plan over dagen kan hjælpe alle til at klare det

Det er blevet sagt flere gange. Senest af Søren Brostrøm, at faste daglige rytmer og almindelig struktur hjælper til trivsel i en usædvanlig situation.

- Prøv at holde en så normal struktur på livet, som muligt, tilslutter Anne Halkjær sig.

5 Forsøg at forventningsafstemme, hvis du har en medforælder

- Jeg har sendt min mand ud skuret, siger Anne Halkjær med et grin, før hun skynder sig at forklare, at det er et godt skur med mursten og varme i.

- Det er simpelthen, fordi jeg blev så frustreret over, at han kom ud i køkkenet, men at han ikke kunne hjælpe alligevel, forklarer hun.

Det er godt at få afklaret, hvem der arbejder, og hvem der har børnene hvornår, hvis man deler ansvaret med en anden forælder.

6 Konflikter er naturlige, når vi er sammen

Konflikter er sunde og menneskelige og opstår, når vores behov ikke passer sammen.

- Jeg formoder, at mange af os er det gule felt lige nu, siger Anne Halkjær og forklarer, at det gule felt ligger imellem det grønne, hvor vi er helt i ro og det røde, hvor vi er i kaos.

- Så er der ikke ret langt op til det røde felt, konstaterer hun, og fortæller, at det er vigtigt at forsøge at sænke ambitionsniveauet og måske indlægge nogle pauser, hvis vi ikke hele tiden skal ryge op i det røde felt.

7 Det er okay at blive vred på sit barn

- Selvfølgelig bliver vi vrede på vores børn. Hele pointen er, hvad vi gør, når vi er vrede, forklarer Anne Halkjær og giver et par enkelte råd.

- Vi må ikke råbe grimme ting eller slå vores barn, men vi må gerne mærke vreden og stoppe op og tage en pause, forklarer hun.

Afbryd situationen og vær den voksne ved at træde ud af den. Det er vigtigere, hvordan vi håndterer situationen, end om lektierne lige bliver lavet i det sekund.

8 Mere skærmtid er okay

- Det kan være nødvendigt med mere skærmtid, hvis vi ikke skal ende med at få fuldstændig pip, konstaterer Anne Halkjær.

9 Forældres behov tæller også

- Der er en udtalt forventning i samfundet til, at når du får et barn, skal du lægge dig selv på et alter og kun være nogens mor. Det skal man nok, når barnet er helt nyfødt, men hvis selvopofrelsen ikke bliver gradueret undervejs, brænder man ud som forælder. Og det er en myte, at vi ikke har behov, forklarer Anne Halkjær.

Det er godt for børn at lære at vente og at forstå, at også forældre er mennesker med behov.

10 Voksne må også gerne have alle følelser

- Når vi viser forståelse og tålmodighed med vores egne følelser, kan vi måske også få mere tålmodighed med andres, forklarer Anne Halkjær.

11 Giv plads til barnets følelser

Det er vigtigt, at barnet får anerkendt de følelser, som de har af for eksempel tab i denne tid. Så kan man bagefter finde på løsninger.

- Min datter græd over, at påske var aflyst hos hendes bedstemor. Så måtte jeg møde hende med ”Øv, hvor sørgeligt.” Og så er børn jo ikke i dyb sorg i tre uger. Lidt senere kunne jeg foreslå, at vi lavede noget herhjemme i stedet for.

12 Find de gyldne øjeblikke

Hvis du vil have muligheden for at gribe øjeblikkene i denne periode med ekstra meget tid med dine børn, så øv dig i at give slip på ambitionerne for vasketøj og måltider og vær i stedet i nuet – med alle de gode og svære følelser, der er i det.

- Hvis fokus er, at hverdagen bare skal køre og så må børnene vente, så misser vi øjeblikkene. Vi må være milde overfor os selv, når det kommer til motion og mad og regler. Eller går det hele op i hat og briller, forklarer Anne Halkjær.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGFs matchvinder er snart kontraktfri: - Jeg vil ikke tale om min fremtid

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Østjylland For abonnenter

Ugens bolighandler: Fem huse på nye hænder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Aarhus

Sympatisk men urealistisk: Forslag om at flytte udsalg bliver skudt ned

Annonce