AARHUS: Den hårdt prøvede psykiatri i Skejby er ramt af endnu et hårdt slag.
Læger, psykologer og andre dele af personalet skal nu hjælpe med at behandle patienter i Vestjylland, hvor psykiatrien er underdrejet af personalemangel og udfordringer i kvaliteten.
Situationen får alarmklokkerne til at ringe på det lokale psykiatriske hospital, der længe har haft store problemer med at rekruttere personale til ledige stillinger. Eksempelvis er der 15 ubesatte speciallægestillinger, som holdes i gang ved hjælp af især skiftende vikarer.
Psykiatrisk overlæge Peter Møller Andersen og kollegerne var stærkt overraskede, da de hørte om de nye arbejdsopgaver i Herning og Holstebro.
- Vi arbejder allerede stenhårdt for at få tingene til at hænge sammen. Min bekymring er, at de nye opgaver og det øgede tryk kan få nogen til at tage deres gode tøj og gå til mere attraktive arbejdsforhold i andre regioner. Så bliver vi endnu mere pressede i bestræbelserne på at undgå at lade situationen påvirke arbejdet med patienterne, siger Peter Møller Andersen.
En umulig situation
I hele Region Midtjylland er der problemer med at rekruttere personale nok til psykiatrien.
Situationen er særligt udfordrende i Vestjylland, hvor Region Midtjylland har håndteret den store lægemangel ved at hyre konsulenter og vikarer. Men situationen blev så tilspidset, at regionens robusthed i den vestjyske psykiatri ikke levede op til Sundhedsstyrelsens krav.
Derfor har regionsrådet besluttet at Psykiatrisk Hospital i Skejby skal overtage behandlingen af ca. 150 patienter. De er fordelt på syv specialer i form af demens, skizofreni, affektive lidelser, personlighedsforstyrrelser, ADHD, PTSD og traumatiserede flygtninge.
Beslutningen betyder, at ansatte ved hospitalet i det nordlige Aarhus i et vist omfang skal køre til Vestjylland for at møde patienterne.
- Jeg bliver virkelig bekymret for patientsikkerheden. Det er en umulig situation, som slet ikke holder i længden. Personalet på det psykiatriske hospital i Skejby er i forvejen under pres, og nu skal det yde endnu mere, fortæller formand Knud Kristensen fra pårørendeforeningen Sind.
Opgaver under lup
I Region Midtjylland er der skarpt fokus på situationen i psykiatrien.
Formand Jacob Isøe Klærke (SF) fra Psykiatri- og socialudvalget i regionen forklarer, at der arbejdes på at finde de bedst mulige løsninger i en udfordrende situation.
Jacob Isøe Klærke (SF), Region MidtjyllandPsykiatrien i Aarhus vælter sig på ingen måder i ressourcer. Det ved vi alt om.
- Regionsrådets beslutning tager udgangspunkt i at opretholde det nuværende niveau for patienter i såvel øst som vest. Det kræver, at vi ser bredt på psykiatrien og finder nye løsninger i form af eksempelvis andre opgavefordelinger mellem faggrupper. Psykiatrien i Aarhus vælter sig på ingen måder i ressourcer. Det ved vi alt om, forklarer Jacob Isøe Klærke.
Regionen gør sig ingen forhåbninger om, at det uden videre lykkes at styrke Psykiatrisk Hospital i Aarhus med nyansættelser af psykiatere.
- Derfor skal vi se på, hvor eksempelvis sygeplejersker eller socialrådgivere kan overtage opgaver fra lægerne. Det skal afklares i en dialog, som vi er ved at tage hul på, fortæller Jacob Isøe Klærke.
Meldinger skaber stress
Pårørendeforeningen Sind ser gerne en nytænkning af opgavefordelingen i psykiatrien.
Men formand Knud Kristensen peger på, at regionen tidligere uden den store succes har forsøgt at gå den vej.
- Men nu må tiden være moden til at skabe ændringer. Det her må betegnes som en nødsituation, understreger han.
Psykiatrisk overlæge Peter Møller Andersen forklarer, at det haster med initiativer for at få arbejdsdagene til at fungere for personalet på Psykiatrisk Hospital i Skejby.
- Lige nu hører vi jævnligt nye meldinger om løsninger samt strukturer, og det medvirker til at skabe stress. Der skal findes en brugbar model i en vanskelig situation, understreger han.