Annonce
Debat

Presset til at købe privat hjælp: Handicapnedskæringer skaber et A- og et B-hold

"Flere og flere mennesker med handicap og forældre til børn med handicap køber den helt nødvendige hjælp, som kommunerne ikke leverer. Det viser en ny undersøgelse fra Danske Handicaporganisationer. Den fortæller, at 40 procent af de adspurgte har købt privat hjælp som konsekvens af kommunens manglende eller dårligere støtte. Dermed er de voldsomme besparelser på handicapområdet godt i gang med at skabe et A- og et B-hold blandt mennesker med handicap og deres familier", skriver Claus Thomasbjerg. Arkivfoto: Chresten Bergh/Ritzau Scanpix

DEBAT: Flere og flere mennesker med handicap og forældre til børn med handicap køber den helt nødvendige hjælp, som kommunerne ikke leverer. Det viser en ny undersøgelse fra Danske Handicaporganisationer. Den fortæller, at 40 procent af de adspurgte har købt privat hjælp som konsekvens af kommunens manglende eller dårligere støtte.

Dermed er de voldsomme besparelser på handicapområdet godt i gang med at skabe et A- og et B-hold blandt mennesker med handicap og deres familier. Det er på ingen måde en kritik af dem, som har råd og i desperation vælger at betale, fordi velfærdssamfundet svigter. For selvfølgelig vil man det bedste for sine nærmeste.

Men udviklingen med den mangelfulde prioritering af handicapområdet og den øgede brugerbetaling bliver selvforstærkende, hvis handicapområdet ikke prioriteres. Jeg skal ikke kunne sige, om der er en strategi i kommunerne om, at flere borgere selv skal betale. Men det skal aldrig være sådan, at man selv skal betale for handicapkompenserende ydelser uanset, hvordan privatøkonomien ser ud.

Annonce


For mig er det helt afgørende, vi har et sikkerhedsnet, hvor hverken økonomi og menneskers ressourcer skal afgøre, om man kan få den hjælp, man har brug for og retskrav på.


Udviklingen med øget brugerbetaling på handicapområdet ses også i Aarhus Kommune. For med et meget underfinansieret handicapområde, hvor flere og flere oplever dårligere vilkår, føler mange sig presset til at købe privat hjælp. Det gælder også for betaling af private socialrådgivere.

Med det stigende antal afslag på ansøgninger til hjælp og støtte og den evindelige kamp med kommunen foregår der en juridisk og faglig oprustning mod systemet. Et træk, som mange føler sig nødsaget til, fordi de er bange for at blive kørt over og ikke har tillid til, at deres sag behandles korrekt. Men i stedet burde det være sådan, at alle fik det rette tilbud fra starten, som både vil styrke trygheden, trivslen og retssikkerheden samt spare mange administrative udgifter.

Og hvad med de mange mennesker med handicap og deres pårørende, som ikke har råd til egenbetaling, eller som mangler ressourcer til at råbe højt og klage? Ja, de er parkeret på bagperronen. Ca. 80 procent klager ikke over et afslag på en ansøgning. Årsagen er ikke, at de er enige i afgørelsen, men at langt de fleste ikke har ressourcerne til at klage og ikke kan overskue sagsbehandlingstiden.

Det er ikke sådan et dansk og århusiansk velfærds- og retssamfund, jeg ønsker at bo i.

For mig er det helt afgørende, vi har et sikkerhedsnet, hvor hverken økonomi og menneskers ressourcer skal afgøre, om man kan få den hjælp, man har brug for og retskrav på. Et samfund, hvor alle mennesker med handicap og deres familier får den rette hjælp - på det rette tidspunkt. Det er på tide med en ordentlig økonomisk prioritering af handicapområdet.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Debat

En vælger har talt politikernes svar op: Hvis vi kan stole på kandidattesten, skal vi ikke have mere letbane i Aarhus

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce