Annonce
Aarhus

Prinsens faste tennismakker: Det store humør var væk til sidst

Knud Roding mødte Prins Henrik på tennisbanen i 1972, og deres fælles passion for sporten udviklede sig til et nært venskab. Her ses de sammen på Aarhus 1900's baner i 1984. Arkivfoto: Børge Venge

Prins Henriks nære ven gennem 46 år, Knud Roding, karakteriserer afdøde prins Henrik som en ægte kammerat og en stor sportsmand, der ikke kunne løbes om hjørner med.

AARHUS: En af de århusianere, der kendte prins Henrik allerbedst, er den tidligere autoforhandler Knud Roding.

Han mødte prins Henrik på Aarhus 1900's tennisanlæg i 1972. Mødet udviklede sig hurtigt til et nært venskab, der gennem en halv menneskealder gjorde Knud Roding til fast gæst på Marselisborg, så snart kongefamilien var på besøg i Aarhus.

- Det var egentlig helt tilfældigt. Prinsen var nede for at spille tennis og manglede pludselig en makker. Så blev jeg spurgt, om ikke jeg kunne træde til. Den slags siger man jo ikke nej til, husker Knud Roding, der i dag er pensioneret og bor i Højbjerg.

Han modtog nyheden om prins Henriks død tidligt onsdag morgen.

- Det er en trist dag. Prins Henrik var en fantastisk kammerat, og jeg kommer virkelig til at savne ham. Men nyheden var desværre ventet, fortæller Knud Roding, der senest var sammen med prins Henrik i juledagene i forbindelse med kongefamiliens besøg i Aarhus.

- Jeg var på slottet hver dag i julen for at besøge ham, og der kunne jeg godt se, at især hans fysik var forværret. Vi var på vores faste tur i fitnesscenter sammen, men det blev kun til 10 minutter. Helbredet kunne ikke mere. I stedet gik vi ture på stranden sammen med prinsens livlæger, fortæller Knud Roding.

- Det var henover julen, det gik op for mig, at han måske ikke havde langt igen. Hans raske gang var blevet til små skridt. Det store humør, som ellers kendetegnede prinsen, var ikke mere.

Øjne i nakken

Knud Rodings venskab med prins Henrik var især baseret på én ting: Hård fysisk udfoldelse. Primært på tennisanlægget hos Aarhus 1900, hvor prinsen havde titel af æresformand, og i de senere år også i blandt maskinerne hos SeierFitness i det centrale Aarhus.

Faktisk var det Prins Henrik, der fik Knud Roding med på fitness-bølgen. En træningsform, som den tidligere autoforhandler ellers havde forsvoret, at han nogensinde ville give sig i kast med.

- For nogle år siden ringede prinsen og måtte aflyse vores tennisaftale, fordi han havde ondt i armen. I stedet bad han mig om at komme op på slottet (Marslisborg red.). Da jeg ankom, holdt en kongelig vogn parat, og vi kørte sammen ind til byen. Prins Henrik gjorde holdt ved Spanien, og ville en tur ind i fitnesscenteret for at træne. Det var ikke lige noget for mig, men prinsen sagde bare: 'Kan du så se at komme med herind'.

- Og så skal jeg ellers love dig for, der blev gået til stålet. Efter den første gang var jeg så træt, at jeg ikke kunne gå på arbejde bagefter, ler Knud Roding.

Han betegner Prins Henrik som hård fitnessmakker, og flere gange mente Knud Roding, at prinsen måtte have udviklet et ekstra sæt øjne i nakken. For der var ingen kære mor i træningslokalet:

- Vi havde den her aftale om, at vi altid tog 10 gentagelser i de forskellige maskiner. Og selvom prinsen stod med ryggen til, vidste han, hvis jeg snød. Så kunne han sige: "Aaarh Knud, det var vist kun otte omgange! Straffen for det er 10 omgange mere".

Venskabet med Prins Henrik har budt på utallige oplevelser for Knud Roding. En af de mere komiske var da makkerparret i 2006 skulle indvie Tivoli Frihedens nye forlystelse 'Tyfonen', som satte sig fast midt under indvielsen. Her forsøger både prinsen og Knud Roding at finde en passende grimasse. Arkivfoto: Axel Schütt
Annonce

Sladder prellede af på prinsen

I begyndelsen skulle Knud Roding lige vænne sig til den opmærksomhed og virak, der uvægerligt fulgte med, når han som prins Henriks nære ven deltog i forskellige offentlige arrangementer.

- Det der med rampelyset var svært. Mange gange hidsede jeg mig op, når ugebladene skrev noget usandt om prinsen. Men han slog det altid selv hen og tog det med et smil. Han sagde: "I morgen er det glemt. Lad være med at gøre noget ud af det", husker Knud Roding.

Det, han for altid vil huske prins Henrik for, er samtidig det, han kommer til at savne mest:

- Han var én man kunne betro sig til. En mand man kunne udveksle hemmeligheder og sine dybeste tanker med. En rigtig kammerat.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Alarm 112

Sne og kuling i vente: - Vejene kan blive hamrende isglatte

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce