Annonce
Kultur

Prinsessen og komponisten

Komponist Line Tjørnhøj (tv) og den jordanske prinsesse Basma bint Ali har været på bølgelængde siden deres første møde i 2011. - Vi talte om, hvordab vi kunne styrke de jordanske kvinder og lokal samfundet. Vi fandt ud af, at mad og kunst er et universelt sprog. Det er en vidensudveksling mellem de to lande. Det er ikke bare et socialøkonomisk projekt, det giver kvinderne styrke til at blive uafhængige, til at tro på dem selv og knytte venskaber til andre dele af verden, siger Basma bint Ali. Foto: Flemming krogh

Et møde i Jordan mellem komponist Line Tjørnhøj og prinsesse Basma bint Ali har ledt til et tæt samarbejde om at styrke kvinder i Jordan.

AARHUS: Nogle gange kan man møde en fremmed, som man øjeblikkeligt er på bølgelængde med. Sådan var det, da den århusianske komponist Line Tjørnhøj og den jordanske prinsesse Basma bint Ali i 2011 mødte hinanden under et besøg i Jordan.

- Vi delte et værdigrundlag og brænder begge for at skabe et håb om at gøre verden til et bedre sted, fortæller Line Tjørnhøj og fortsætter:

- Basma bint Ali præsenterede mig for et kvindeprojekt, hun var i gang med og spurgte mig, hvad jeg syntes om det. Hun havde brug for at få nogle input, og vi havde nogle spændende snakke omkring det. Vi fik den idé sammen, at vi skulle lave et arrangemet, hvor måltidet skulle være det centrale, fordi det var der, at mange af kvinderne i projektet havde deres kompetencer.

På grund af krigen i Syrien og flygtningesitutationen i området blev åbningen af Royal Botanic Garden udsat, men Line Tjørnhøj fortsatte samarbejdet med Basma bint Ali og i 2015 skabte hun operaen Dust, en "gastro-poetisk forestilling", hvori der indgik mad og produkter fra Jordan.

Siden er Kvinfo kommet ind i samarbejdet med økonomisk opbakning, så det har været muligt at sende to århusianske designere, Stine Weigelt og Lærke Balslev til Jordan for at undervise de jordanske kvinder i produktudvikling under projektet Dust-empower, der har fokus på kunst, bæredygtighed og socioøkonomisk udvikling af kvinder.

Agony

I forbindelse med Aarhus 2017 præsenterer Line Tjørnhøj og AUT (Aarhus Unge Tonekunstnere) operaen Agony, hvor publikum inviteres på middagLige som i operaen Dust fra 2015 indgår produkter lavet af kvinder i Jordan, der bliver blandt andet serveret jameed, som er et tørret, saltet yoghurtprodukt, produceret af kvinder fra landsbyen Tal al-Rumman i Jordan. Produktet er blevet til i et samarbejde med Royal Botanic Garden, Jordan, og Kvinfo.

"Agony - an eating opera" har premiere 20. oktober 2017 på Godsbanens Åbne Scene i Aarhus.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce