x
Annonce
Navne

Prisbelønnet: Forsker vil forbedre diagnoser for kræft

Lasse Sommer Kristensen, adjunkt på Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, modtager 10 millioner kroner fra Lundbeckfonden til sit forskningsprojekt. Foto: Lundbeckfonden

Lasse Sommer Kristensen, adjunkt på Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, modtager 10 millioner kroner fra Lundbeckfonden til sit forskningsprojekt.

Ved hjælp af elektronmikroskopi opdagede forskere i 1970'erne, at humant RNA også kan optræde i cirkulær form. Hvad dette egentlig kunne indebære – og hvordan det i øvrigt kunne forstås - var imidlertid længe uklart. Og helt til for ganske få år siden var det en udbredt videnskabelig antagelse, at det cirkulære RNA nok skulle ses som en eller anden form for ubetydelig lunefuldhed fra biologiens side.

Netop cirkulært RNA – som efterfølgende har vist sig aldeles ikke at være noget biologisk tilfældighedsprodukt - er hovedhjørnestenen i Lasse Sommer Kristensens fellowship fra Lundbeckfonden.

Den 38-årige adjunkt ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik har som sit overordnede forskningsområde kræftsygdomme – og når han vil kigge nærmere på cirkulært RNA, har det med diagnoser at gøre, fortæller han i en pressemeddelelse:

"Jeg vil undersøge kræftceller fra forskellige former for blodkræft og lymfekræft for at se, hvad der er af cirkulært RNA i disse celler i forhold til i raske celler. Det er der ingen, som endnu har gjort på samme måde ved disse sygdomme. Målet er først og fremmest at få en bedre forståelse af, hvad der går galt inden i kræftcellerne på det molekylære niveau. Og det er håbet, at vi med denne nye viden vil blive bedre til at stille mere præcise diagnoser og blive i stand til bedre at forudsige, hvordan den enkelte patient vil reagere på bestemte former for cancermedicin – inden vedkommende begynder at tage den".

RNA er et molekyle, der primært er beskrevet som en transportør af genetisk information i vores celler og på den måde er med til at sikre, at de nødvendige proteiner bliver produceret. Desuden indgår RNA som en vigtig komponent i en række celleprocesser.

Med støtten fra Lundbeckfonden kan Lasse Sommer Kristensen oprette sin egen forskningsgruppe på Aarhus Universitet. Gruppen bliver en del af Biomedicin (Health) fra 1. januar 2020 og vil desuden indgå i et samarbejde med forskere fra Rigshospitalet og fra universiteter i Tyskland og USA.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce