Annonce
Navne

Prisbelønnet: Forsker vil forbedre diagnoser for kræft

Lasse Sommer Kristensen, adjunkt på Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, modtager 10 millioner kroner fra Lundbeckfonden til sit forskningsprojekt. Foto: Lundbeckfonden
Annonce

Lasse Sommer Kristensen, adjunkt på Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, modtager 10 millioner kroner fra Lundbeckfonden til sit forskningsprojekt.

Ved hjælp af elektronmikroskopi opdagede forskere i 1970'erne, at humant RNA også kan optræde i cirkulær form. Hvad dette egentlig kunne indebære – og hvordan det i øvrigt kunne forstås - var imidlertid længe uklart. Og helt til for ganske få år siden var det en udbredt videnskabelig antagelse, at det cirkulære RNA nok skulle ses som en eller anden form for ubetydelig lunefuldhed fra biologiens side.

Netop cirkulært RNA – som efterfølgende har vist sig aldeles ikke at være noget biologisk tilfældighedsprodukt - er hovedhjørnestenen i Lasse Sommer Kristensens fellowship fra Lundbeckfonden.

Den 38-årige adjunkt ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik har som sit overordnede forskningsområde kræftsygdomme – og når han vil kigge nærmere på cirkulært RNA, har det med diagnoser at gøre, fortæller han i en pressemeddelelse:

"Jeg vil undersøge kræftceller fra forskellige former for blodkræft og lymfekræft for at se, hvad der er af cirkulært RNA i disse celler i forhold til i raske celler. Det er der ingen, som endnu har gjort på samme måde ved disse sygdomme. Målet er først og fremmest at få en bedre forståelse af, hvad der går galt inden i kræftcellerne på det molekylære niveau. Og det er håbet, at vi med denne nye viden vil blive bedre til at stille mere præcise diagnoser og blive i stand til bedre at forudsige, hvordan den enkelte patient vil reagere på bestemte former for cancermedicin – inden vedkommende begynder at tage den".

RNA er et molekyle, der primært er beskrevet som en transportør af genetisk information i vores celler og på den måde er med til at sikre, at de nødvendige proteiner bliver produceret. Desuden indgår RNA som en vigtig komponent i en række celleprocesser.

Med støtten fra Lundbeckfonden kan Lasse Sommer Kristensen oprette sin egen forskningsgruppe på Aarhus Universitet. Gruppen bliver en del af Biomedicin (Health) fra 1. januar 2020 og vil desuden indgå i et samarbejde med forskere fra Rigshospitalet og fra universiteter i Tyskland og USA.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce