Annonce
Navne

Prisbelønnet: International hæder til århusiansk biblioteksudvikler

Hvert år uddeles den prestigefyldte Movers & Shaker-pris til særligt innovative og fremadtænkende biblioteksfolk. I år går prisen til Sidsel Bech-Petersen fra Aarhus Kommunes Biblioteker.

Hvert år uddeles den prestigefyldte Movers & Shaker-pris til særligt innovative og fremadtænkende biblioteksfolk. I år går prisen til Sidsel Bech-Petersen fra Aarhus Kommunes Biblioteker.

Det velansete amerikanske tidsskrift Library Journal står bag prisen, som er blevet uddelt siden 2002. Prisen gives til biblioteksfolk, der på helt særlig vis har været med til at skabe udvikling og nytænkning i bibliotekerne på både lokalt og internationalt niveau, og som har haft indflydelse på, hvordan der arbejdes med biblioteker rundt om i verden.

Sidsel Bech-Petersen er blot den anden dansker nogensinde, som modtager den internationale anerkendelse. Hun har siden 2005 været ansat i Aarhus Kommunes Biblioteker som biblioteksudvikler. I dag er hun leder af projektudvikling og borgerinddragelse i bibliotekerne og er en del af ledelsen i Aarhus Kommunes Biblioteker. Hun har været en væsentlig drivkraft i udviklingen af Aarhus Bibliotekerne og Hovedbibliotekets vej hen mod Dokk1.

Hun er blevet tildelt den internationale pris for sit arbejde med bl.a. design thinking for biblioteker, der handler om at inddrage brugerne i designløsninger og udvikling. Hun har været Aarhus Bibliotekernes drivkraft i det mangeårige samarbejde med Bill & Melinda Gates Foundation, IDEO – et verdenskendt designfirma – og Chicago Public Libraries om at lave en model for, hvordan biblioteker kan arbejde med såkaldt human-centered design og design thinking.

Aarhus Bibliotekernes arbejde med at anvende design thinking i udviklingen af biblioteker er internationalt anerkendt. Blandt andet har Aarhus Bibliotekerne været med til at udvikle en håndbog i brugerinddragelse, der i dag er oversat til 15 forskellige sprog og bliver brugt af biblioteker i mange lande - lige fra Kina til Kenya, USA, Italien og Rumænien.

Udover arbejdet med design thinking er hun også en del af gruppen bag Aarhus Bibliotekernes internationale konference Next Library, en konference, hvis varemærke er at skabe bedre services for biblioteksbrugerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Østjyske borgmestre om statsministerens planer: Skævt og urimeligt, hvis vi skal bløde endnu mere

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce