Annonce
Navne

Prisbelønnet: Professor har sat dansk hjerteforskning på verdenskortet

Hans Erik Bøtker modtager fornem pris for sin forskning. Foto: Novo Nordisk Fonden
Annonce

Professor og overlæge Hans Erik Bøtker fra Aarhus Universitetshospital modtager Hagedorn Prisen 2019 for sin forskning inden for hjertesygdomme og for sin betydning for forskningsfeltet som helhed. Prisen er på 1,5 million kroner.

Prisen tildeles årligt en person som belønning for en fremragende forsknings- eller udviklingsindsats inden for et område af dansk intern medicin. Den uddeles af Dansk Selskab for Intern Medicin og Novo Nordisk Fonden. Med prisen følger tildelingen af Hagedorn Medaljen.

Hans Erik Bøtker har lagt sin passion og ekspertise i at forstå, hvordan hjertet fungerer, og hvad der sker, når det ikke gør. Det har ledt til flere innovative indsigter og tekniske tiltag, der i dag øger mulighederne for at overleve eksempelvis en blodprop i hjertet. Gennem hans 35 år som læge og forsker er det blevet til 441 videnskabelige artikler i højt respekterede tidsskrifter. 37 ph.d.-studerende har været forbi hans laboratorium eller med ham på hjerteafdelingen på Aarhus Universitetshospital, og det har fire doktorander også.

Hans Erik Bøtkers forskning har også sat et solidt aftryk på den internationale hjerteforskning. Tre højdepunkter i hans karriere har været:

Opdagelsen af, at en blodtryksmanchet på armen hos patienter, der oplever en blodprop i hjertet, markant kan øge deres chancer for at overleve hændelsen og sænke deres risiko for følgesygdomme. Hans Erik Bøtkers indledende arbejde i Aarhus er for nylig vokset til et stort internationalt forskningssamarbejde, der potentielt set kan ændre praksis blandt alle verdens ambulancereddere, når de kommer ud til en patient med en blodprop i hjertet.

Udviklingen af en metode til at måle hjertemusklens sukkeroptag. Hjertets metabolisme var i store træk en ukendt størrelse, indtil Hans Erik Bøtker kastede sig over området og udviklede metoder til at kunne kvantificere hjertemusklens sukkeroptag. Metoden har gjort det muligt blandt andet at måle på hjertets sukkeroptag under iltmangel og finde ud af, at forskellige former for medicin til diabetespatienter ikke bare hjælper dem med at kontrollere deres stofskiftesygdom. Medicinen beskytter også deres hjerter.

Etablering af algoritmer til afklaring af angina pectoris forårsaget af spasmer i hjertets kranspulsårer og småkarssygdom og forbedret behandling heraf.

Hans Erik Bøtker er lærestolsprofessor ved Aarhus Universitet og overlæge ved Aarhus Universitetshospital. Han er desuden sagkyndig rådgiver i intern medicin, kardiologi, for Sundhedsstyrelsen. Han fik sin lægevidenskabelige embedseksamen i 1983 og ph.d. i 1995. Siden 1999 har han været speciallæge i kardiologi og intern medicin. Siden 1990 har han været læge på Aarhus Universitetshospital, hvor han 2002 blev overlæge på kardiologisk afdeling.

Foruden Hagedorn Prisen 2019 har Hans Henrik Bøtker modtaget Marie og August Krogh Prisen 2018 samt Odd-Fellow Ordenens Forskerpris 2012 og Dansk Cardiologisk Selskabs forskerpris 2005.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Serbisk kantspiller skifter til AGF

Aarhus

Norringholm

Aarhus For abonnenter

Utilfredsheden på Katrinebjergskolen er stor: Manglende inddragelse, dårligt arbejdsmiljø og lærerflugt

Annonce