Annonce
Navne

Prisbelønnet: Professor har sat dansk hjerteforskning på verdenskortet

Hans Erik Bøtker modtager fornem pris for sin forskning. Foto: Novo Nordisk Fonden

Professor og overlæge Hans Erik Bøtker fra Aarhus Universitetshospital modtager Hagedorn Prisen 2019 for sin forskning inden for hjertesygdomme og for sin betydning for forskningsfeltet som helhed. Prisen er på 1,5 million kroner.

Prisen tildeles årligt en person som belønning for en fremragende forsknings- eller udviklingsindsats inden for et område af dansk intern medicin. Den uddeles af Dansk Selskab for Intern Medicin og Novo Nordisk Fonden. Med prisen følger tildelingen af Hagedorn Medaljen.

Hans Erik Bøtker har lagt sin passion og ekspertise i at forstå, hvordan hjertet fungerer, og hvad der sker, når det ikke gør. Det har ledt til flere innovative indsigter og tekniske tiltag, der i dag øger mulighederne for at overleve eksempelvis en blodprop i hjertet. Gennem hans 35 år som læge og forsker er det blevet til 441 videnskabelige artikler i højt respekterede tidsskrifter. 37 ph.d.-studerende har været forbi hans laboratorium eller med ham på hjerteafdelingen på Aarhus Universitetshospital, og det har fire doktorander også.

Hans Erik Bøtkers forskning har også sat et solidt aftryk på den internationale hjerteforskning. Tre højdepunkter i hans karriere har været:

Opdagelsen af, at en blodtryksmanchet på armen hos patienter, der oplever en blodprop i hjertet, markant kan øge deres chancer for at overleve hændelsen og sænke deres risiko for følgesygdomme. Hans Erik Bøtkers indledende arbejde i Aarhus er for nylig vokset til et stort internationalt forskningssamarbejde, der potentielt set kan ændre praksis blandt alle verdens ambulancereddere, når de kommer ud til en patient med en blodprop i hjertet.

Udviklingen af en metode til at måle hjertemusklens sukkeroptag. Hjertets metabolisme var i store træk en ukendt størrelse, indtil Hans Erik Bøtker kastede sig over området og udviklede metoder til at kunne kvantificere hjertemusklens sukkeroptag. Metoden har gjort det muligt blandt andet at måle på hjertets sukkeroptag under iltmangel og finde ud af, at forskellige former for medicin til diabetespatienter ikke bare hjælper dem med at kontrollere deres stofskiftesygdom. Medicinen beskytter også deres hjerter.

Etablering af algoritmer til afklaring af angina pectoris forårsaget af spasmer i hjertets kranspulsårer og småkarssygdom og forbedret behandling heraf.

Hans Erik Bøtker er lærestolsprofessor ved Aarhus Universitet og overlæge ved Aarhus Universitetshospital. Han er desuden sagkyndig rådgiver i intern medicin, kardiologi, for Sundhedsstyrelsen. Han fik sin lægevidenskabelige embedseksamen i 1983 og ph.d. i 1995. Siden 1999 har han været speciallæge i kardiologi og intern medicin. Siden 1990 har han været læge på Aarhus Universitetshospital, hvor han 2002 blev overlæge på kardiologisk afdeling.

Foruden Hagedorn Prisen 2019 har Hans Henrik Bøtker modtaget Marie og August Krogh Prisen 2018 samt Odd-Fellow Ordenens Forskerpris 2012 og Dansk Cardiologisk Selskabs forskerpris 2005.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

112

Bevidst påkørsel og knivstikkeri: 22-årig overfaldet af flere mænd

Annonce