Annonce
Livsstil

Priskomitéen kommer rundt i hele landet

Arkitekt Anne Kathrine Bisgaard Sørensen. Har tegnet ny indretning på Det Kongelige Bibliotek. Foto: Flemming Krogh
Ud af 162 renoveringsprojekter er seks udvalgt til bedømmelse. Renover-prisen uddeles 17. november.
Annonce

For ottende gang uddeles Renover-prisen, som hylder landets bedste renoveringsprojekter. Det er vidt forskellige byggerier, som hvert år indstilles til prisen, men fælles for de nominerede renoveringsprojekter er, at de på hver sin måde har tilføjet større værdi til eksisterende byggerier. Renover-prisen er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

Renoveringen af Nordagerskolen i Ringe indebærer blandt andet en ny svalegang ud mod Ringe Sø. Arkivfoto: Simone Maria Brouwer Nielsen
Annonce

1 Afrys Domicil i Herning

Lys og åbenhed er nøgleord for Afrys nyrenoverede domicil i Herning. Kontorbygningen fra 1965 er opført med røde teglmure og kobberbeklædt tagudhæng. Bygningens ydre er bevaret, mens det indre er forandret totalt med det resultat, at der nu kommer masser af lys ind i bygningen, der før renovering var mørk.

Et af Erik Arkitekters greb har været at fjerne dækket mellem bygningens to etager, og dermed har man skabt et stort atrium med ankomst, reception, siddepladser og mulighed for at holde større arrangementer.

Annonce

2 Nordagerskolen i Ringe

Skolen, der ligger ned til Ringe Sø, blev bygget i 1960'erne. Udskolingen har med renoveringen fået en glasfacade, der vender ud til søen og giver bedre lysforhold, mens byggeriets indre giver bedre akustik. Funktionelt er der arbejdet med ændringer fra klasseværelser til faglokaler, som har givet skolen bedre mulighed for projektundervisning.

En tilføjet svalegang har en bredde, så man kan tage møbler med ud til ophold udenfor.

Den nye aula på Nordagerskolen. Arkivfoto: Simone Maria Brouwer Nielsen
Annonce

3 Kedelhallen i Aabenraa

Den gamle kedelhal fra 1957 har ikke produceret fjernvarme siden 2012. Projektet er tegnet af Zeni Arkitekter, som selv er flyttet ind i det renoverede byggeri. Bygningens enkle ydre er bevaret, inklusive den store skorsten, som fortæller om bygningens industrielle historie. Bygningens indre er totalt forandret og nu beklædt med krydsfinerplader.

Annonce

4 Det Kongelige Bibliotek i Aarhus

I Universitetsparken i Aarhus ligger Det Kongelige Bibliotek, som stod færdigt i 1963. Bygningen er umiskendelig, da den er langt højere end de omgivende bygninger, og dermed bliver den et fikspunkt for trafikken i parken. Den høje biblioteksbygning står uden vinduer som lidt af en kolos i gule mursten, hvilket er et udtryk man har bevaret.

Med Arkitema Architects renovering har brugerne af biblioteket fået flere kvadratmeter og bedre faciliteter. I kælderen, hvor der tidligere var blandt andet depoter, tidsskriftsmagasin og serverrum, finder man nu lyse områder med studiepladser og afskærmede rum i rummet, der bryder rummet op.

I bygningens hjerte finder man et stort atrium, der blev skabt i 1990'erne. Her har man fjernet en stor rotunde og etableret en bibliotekshave.

Annonce

5 Vestervænget i Skive

Det almene boligbyggeri, opført i 1968-1971, er gennemgået en helhedsrenovering inklusive en boligsocial helhedsplan. De gamle lejligheder er forvandlet til moderne boliger. Facaderne er skiftet ud med teglsten, der er installeret nye altaner, og nogle af boligblokkene har fået elevatorer.

Som man ser det fra andre omdannelser af lukkede kvarterer med boligblokke, har man åbnet Vestervænget mod omverden med en stor port ud mod vejen ved at nedlægge nogle opgange og lave et hul i en blok. Derudover forsøger man at tiltrække liv udefra med nye udearealer, der byder på et stort udvalg af aktiviteter.

Annonce

6 Ryesgade 25 i København

Beboelsesejendommen på Nørrebro fra 1906 er typisk for tiden med sine murede facader og ornamenteringer. Sådan står den stadig efter renoveringen, mens lejlighederne er renoveret. På toppen er tagetagen til gengæld nybygget, hvilket har givet plads til syv nye tagboliger samt private og en fælles tagterrasse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Massive protester og minister i krydsild: Stærk storm om mulig flytning af børn med kræft fra Skejby til København

Aarhus

Voxpop: Vil du corona-vaccineres?

Danmark

Her er tallene, du ikke må se: 48 smittede med minkvariant i Region Midtjylland

Annonce