Annonce
Rejser

Prisvindende kro: Sdr. Bjert Kro glæder sig til igen at fylde restauranten med gæster

Kathrine og Emil Rask Bahr er begge uddannede kokke og overtog Sdr. Bjert Kro i 2018. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I 2020 havde Sdr. Bjert Kro besøg af to prominente skikkelser fra dansk gastronomi. Den ene havde en pris med, den anden sneg en ovn med ind på værelset. Nu glæder værtsparret Emil og Kathrine Rask Bahr sig til at drage nytte af den omtale, det har kastet af sig.

Sdr. Bjert Kro

Kathrine og Emil Rask Bahr overtog Sdr. Bjert Kro i efteråret 2018 og holdt åbningsreception 3. november.

Kroens historie går helt tilbage til 1759. I dag driver parret kroen som et regulært gæstgiveri fra onsdag til søndag morgen og tilbyder gourmet-, kultur- og spa-ophold.

Læs mere om kroen på: www.sdrbjertkro.dk.

På mange måder var 2020 et år, der trak tænder ud for Kathrine og Emil Rask Bahr. Parret driver Sdr. Bjert Kro syd for Kolding, og da landet lukkede ned i foråret sidste år, og en stor del af befolkningen blev sendt hjem med lønkompensation, knoklede de for at holde deres forretning flydende i corona-dødvandet. Men der har også været lyspunkter.

- Det har uden tvivl været en rutsjebanetur. Det har det været for alle. Først skulle vi lige finde fodfæste. Fra den ene dag til den anden måtte vi ikke have åbent mere, men vi skulle jo stadig tjene penge, ellers går man fra hus og hjem. Så vi kunne ikke læne os tilbage, siger Emil Rask Bahr og skænker en kop kaffe.

- Jeg tror, vi arbejdede 21 dage i træk med at lave takeaway og bringe det ud til folk. Vi vidste jo ikke, hvad der ville komme til at ske. Om vi kunne få del i hjælpepakkerne. Vi havde ikke råd til at vente. Det var ren handlekraft, forsætter han.

Annonce

- Samtidig gik folk bare på stranden og hyggede sig, mens vi knoklede og gjorde alt, hvad vi kunne for at få det til at hænge sammen. Det var ret hårdt, kan jeg huske, indskyder Kathrine Rask Bahr:

- Men alle dem, der gik og hyggede sig, brugte også penge, hvilket jo var godt nok.

Karantænemad

Pengene brugte folk blandt andet på de takeawayretter, som Sdr. Bjert Kro tilbød, og skal Emil og Kathrine Rask Bahr pege på noget positivt, der er kommet ud af coronakrisen, er det, at de lokale har bakket flot op om kroen.

- Vi kaldte vores takeaway for karantænemad. Der var jo mange, som var i karantæne. Man betalte 100 kroner for et hjemmelavet måltid mad lavet med hjertet, på gode råvarer og med masser af smag, og så kørte vi simpelthen ud til folk med maden. For os handlede det om at få cashflow og opmærksomhed, fortæller han.

I store dele af 2020 og begyndelsen af 2021 har restauranten på Sdr. Bjert Kro været tom. Nu glæder værtsparret Kathrine og Emil Rask Bahr sig til igen at få gæster til bords. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Det lykkedes Kathrine og Emil Rask Bahr at skabe opmærksomhed om kroen, og da samfundet så småt blev lukket lidt op igen i løbet af forsommeren, blev deres hårde slid da også belønnet.

- Vi nåede ud med omkring 10.000 serveringer på ni uger. Alle, som havde købt vores takeaway, fik også et lille skriv med om kroen og en rabatkupon, så da vi lukkede op, havde folk lyst til at komme her på restauranten og prøve det af, siger Kathrine Rask Bahr.

- Det var ikke, fordi vi tjente penge på det, men vi holdt os flydende. Vi holdt vores medarbejdere på arbejde, og vi holdt vores leverandører i gang. Fra et samfundsmæssigt synspunkt synes jeg, det er ret vigtigt, istemmer Emil Rask Bahr.

Annonce

Gastronomisk pejlemærke

De overtog Sdr. Bjert Kro i 2018. Det var drømmen om et projekt, hvor hele familien kunne være med, der trak parret fra Aarhus til landsbyen. Emil Rask Bahr har tidligere været souschef på Svinkløv Badehotel og medejer af Hærværk i Aarhus - et arbejde, som krævede meget tid væk fra familien.

- I Aarhus tog jeg på arbejde om tirsdagen og så i princippet først min familie igen søndag morgen. Kathrine, som også er uddannet kok, havde kvittet branchen, da Karla blev født, og fik i stedet et otte-til-fire-job. Så idéen med at flytte herned handlede mest af alt om at få mere tid sammen. Vi var godt klar over, at vi skulle arbejde hårdere, men når pigerne kommer hjem, kommer de gennem køkkenet og får et kram. Vi bor oven på kroen, og en gang imellem kan jeg også tillade mig at gå op en halv time, siger Emil Rask Bahr.

- Set ud fra et gastronomisk synspunkt mente vi, at området trængte til et godt spisested, der kunne måle sig med de omkringliggende byer. I Fredericia har man Ti Trin Ned. I Vejle har man MeMu, men der var ikke rigtig noget i Kolding. Her kunne det være fint, hvis folk tænkte på Sdr. Bjert Kro. Nu er de andre blevet til Michelin-restauranter. Det har vi ingen ambitioner om. Vi er mere et value-for-money-sted, men vi vil gerne ligge fremme i folks bevidsthed, når snakken falder på restauranter i Trekantområdet. Og det har vi nået, synes jeg, siger Kathrine Rask Bahr.

- Vi vil gerne lave en kro, som man kan samles omkring. Det har altid været vigtigt for os, at folk, der kommer her, føler sig hjemme, og at det er hyggeligt. Vi skal være en del af lokalmiljøet både i form af, at man kan holde selskaber her og komme i restauranten, men vi vil også lave andre arrangementer. Der skal ske noget her på kroen, siger hun.

Annonce

Økologipris

Selv om der er blevet mere tid til familien, især nu hvor epidemien har betydet, at Emil Rask Bahr ikke skal være i restauranten til langt ud på aftenen, har køkkenet ikke ligget på den lade side i 2020. Ud over massevis af takeaway-menuer har Emil Rask Bahr og hans højre hånd, Frederik Ribberholt Pedersen, deltaget i flere konkurrencer og sågar vundet et par stykker.

I september vandt de for eksempel både Schiøtzprisen, som er Fyns største kokkekonkurrence for professionelle kokke, og Årets Øko Kok, som er en konkurrence, Emil Rask Bahr især er glad for.

- Det er en pris som ligger mit hjerte nært. Konkurrencen er født på Brandbygegaard ved Odder. Da jeg var på Restaurant Hærværk, havde vi sommerrestaurant derude. Det var sådan noget med at grave grøntsagerne op og servere dem for gæsterne og så måske nogle jordbær fra nabogården til dessert. Konkurrencen kører lidt efter samme princip. To mand fra hver restaurant starter med at høste det, man vil tilberede, og så har man x antal minutter til at lave tre retter, som bliver serveret for et dommerpanel, forklarer Emil Rask Bahr, der har vundet prisen tre gange:

Emil Rask Bahr har sammen med sin højre hånd, Frederik Ribberholt Pedersen (forrest), deltaget i og vundet flere kokkekonkurrencer i det forgangne år. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Første og andet år vandt vi med Hærværk. Tredje år var konkurrencen flyttet til Stengården på Sjælland. Det var første gang med Sdr. Bjert Kro. Der blev vi slået på målstregen, men i 2020 genvandt vi så trofæet. Jeg elsker den konkurrence. Det der med at skulle høste grøntsagerne selv og finde på noget på stedet. Det er lidt samme nerve, vi har her. Hvis folk ringer og spørger, hvad vi har på vores femrettersmenu i næste uge, ved vi det sjældent. Det kommer helt an på, hvad vi kan få fingrene i af råvarer.

Annonce

Smag trumfer alt

For at deltage i Årets Øko Kok-konkurrencen skal restauranterne have Det Økologiske Spisemærke. Sdr. Bjert Kro har sølvmærket, som kræver, at mellem 60 og 90 procent af indkøbene er økologiske. Det er ikke altid lige til at få økologiske varer, men det betragter Emil Rask Bahr som en fordel.

- For os handler det om, at man skal bruge mindre gift i maden, og som virksomhed, der arbejder med mad, synes jeg, vi har et ansvar. Vi bruger de råvarer, der i sæson, så der ikke er brug for, at de bliver sprøjtet, fordi de har den naturlige vækst. Det går godt i spænd med den måde, vi tænker mad på. Kommer du her i de kolde måneder, er det kål, kartofler og rødbeder, og så handler det om at få løftet de råvarer, siger han, men der er også en grund til, at Sdr. Bjert Kro ikke har guldmærket.

- Jeg køber for eksempel ikke økologisk gær. Du kan ikke smage det på gæren, så hvorfor give fire kroner for en økologisk gær, når man kan få den ikke-økologiske, og de smager ens. Det er nok det bedste eksempel på, at man nogle gange er nødt til at være købmand. Sådan kan det også være med andre ting. Vi er først og fremmest smagens vogtere, men det er nu engang sådan, at det, der smager bedst, oftest er økologisk, siger Emil Rask Bahr.

Annonce

Havde selv ovn med

Der var andre højdepunkter i 2020, som da kroen i efteråret, hvor der igen var lukket ned for servering i restauranten, fik besøg af en af landets fremmeste madanmeldere.


Det bliver dejligt at få fyldt restauranten igen, men vi skal også have gang i selskaber. Vi lever af at lave selskaber. Restauranten er mere et udstillingsvindue. Det er vores flagskib. Man kommer og får en god oplevelse i restauranten, og så får man måske også lyst til at købe et selskab.

Kathrine Rask Bahr, medejer af Sdr. Bjert Kro


- Ole Troelsø fra Børsen havde bestilt et værelse. Han skulle lave en podcast med en surdejsbager, der holder til i Den Gamle Brugs her i byen. I et andet navn havde han så bestilt takeaway og havde listet en ovn med op på værelset, hvor han gjorde det klar til sig selv. Det var ret sjovt. Vi har sådan set altid måttet servere roomservice, men efter hans anmeldelse kom der mere interesse for det, fortæller Emil Rask Bahr.

Sdr. Bjert Kro har syv værelser, som i nogen omfang har været lejet ud under coronakrisen. Især efter madanmelder Ole Troelsøs anmeldelse af stedets takeaway i Børsen har der været interesse for kroens roomservice. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Vi har selv været lidt forsigtige i forhold til, om det var forsvarligt at lade folk overnatte her og spise på værelserne, men vi har kun syv værelser, og her er simpelthen så meget plads, at det ikke er noget problem, tilføjer Kathrine Rask Bahr.

Ole Troelsø var ikke den eneste gastronomiske koryfæ, der lagde vejen forbi Sdr. Bjert Kro i det forgangne år. Bent Christensen fra Den Danske Spiseguide har også været på besøg og var så glad for oplevelsen, at det kastede en kåring som Årets Landevejskro af sig.

- Vi er superglade og stolte over at få prisen som Årets Landevejskro, men vi har ikke rigtigt kunnet bruge det til så meget, fordi restauranten har været lukket, og der ikke har været mange bookinger. Der er ikke andet for, end at vi må forsøge at skabe lidt fokus på det, når vi får lov til at åbne restauranten igen, siger Emil Rask Bahr.

Annonce

Pengene ligger i selskaber

Og værtsparret glæder sig i den grad til, at coronarestriktionerne rulles lidt tilbage, og der igen må komme gæster i restauranten. For selv om 2020 har budt på nogle gode oplevelser, hersker der ingen tvivl om, at det seneste år har tæret på de mentale kræfter.

På hylden i foyeren ses nogle af de priser, som kroen har fået. I 2020 blev det til hel tre: Årets landevejskro i Den Danske Spiseguide og førstepladser i kokkekonkurrencerne Schiøtzprisen og Årets Øko Kok. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Det er svært lige nu. Det er, som om det er sværere nu, end da vi lige lukkede ned første gang. Alt er blevet aflyst. Vi har ikke en maj, hvor vi kan se, at der sker noget for os hver weekend. Der sker faktisk overhovedet ikke noget. Vi har nogle overnatninger, men det er hårdt at se på en tom ordrebog, siger Kathrine Rask Bahr og fortsætter:

- Det bliver dejligt at få fyldt restauranten igen, men vi skal også have gang i selskaber. Vi lever af at lave selskaber. Restauranten er mere et udstillingsvindue. Det er vores flagskib. Man kommer og får en god oplevelse i restauranten, og så får man måske også lyst til at købe et selskab.

- Vi skal nok klare det. Vi har taget nogle fornuftige valg indtil nu, så vi ligger ret stabilt, og det roser vi os selv for hver dag. Men derfor er uvisheden omkring det hele svær. Man bliver påvirket på en anden måde. Mere irritabel. Det er over et år siden, vi lukkede ned første gang, og vi kan godt mærke, at det er begyndt at tære på psyken, siger Kathrine Rask Bahr.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Bankmanden fra Nørre Aaby: Han lavede det ulovlige skifte til AGF og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Udlover dusør: Tivoli Frihedens isbjørn er blevet stjålet

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Lyt:  Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Rejser For abonnenter

Ærø: Fem tip til øen i Det Sydfynske Øhav, når du har set eventyrlige Ærøskøbing

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Annonce