Annonce
Aarhus

Privat plejefirma fyrer tillidsrepræsentant

<p>SOSU-assistent Hanne Staal har tidligere kritiseret forholdene på Bøgeskovhus over for avisen. Nu er hun blevet fyret, og som tillidsrepræsentant træder dermed en særlig procedure i kraft. Foto: Axel Schütt</p>

Bøgeskovhus i Viby har fyret fire medarbejdere, der efter eget udsagn kritiserer forholdene. Herunder en tillidsrepræsentant.

Det private firma Forenede Care er i gang med en fyringssag mod en SOSU-assistent, der samtidig er tillidsrepræsentant ved plejeboligerne på Bøgeskovhus i Viby. Det sker efter, at hun klagede til embedslægen over arbejdsforholdene på plejehjemmet.
<p>Det er her på Bøgeskovhus i Viby, at tillidsrepræsentant Hanne Staal er blevet fyret. Hun klagede, fordi hun og hendes kollegaer oplever, at arbejdsforholdene for de ansatte og i sidste ende plejen i plejeboligerne Bøgeskovhus i Aarhus er uacceptabel. Arkivfoto: Kim Haugaard</p>
»Jeg og andre har flere gange klaget til ledelsen uden resultat. Og så er det min pligt som autoriseret social- og sundhedsassistent at gå til embedslægen, når der mangler tid, så der for eksempel er rod med medicinen,« fortæller SOSU-tillidsrepræsentant Hanne Staal.
<p>SOSU-assistent og tillidsrepræsentant Hanne Staal er blevet fyret, efter hun har kritiseret forholdene på Bøgeskovhus over for avisen. Foto: Axel Schütt</p>
Hanne Staal forklarer over for Århus Stiftstidende, at hun klagede, fordi hun og hendes kollegaer oplever, at arbejdsforholdene for de ansatte og i sidste ende plejen i plejeboligerne Bøgeskovhus i Aarhus er uacceptabel.
Annonce
Andre medarbejdere har også klaget, og ifølge Hanne Staal er tre andre også blevet afskediget. Selv kommer hun som tillidsrepræsentant ind under en særlig procedure.
»Da virksomheden opdagede min klage, fordi embedslægen orienterede om, at jeg har henvendt mig til ham, blev jeg sendt hjem af ledelsen på grund af tillidsbrud. Derefter har Forenede Care indledt en fyringssag, som jeg foreløbig har været til det første møde om i Dansk Industri. Her kunne vi ikke blive enige, og derfor skal sagen nok prøves i en voldgift,« fortæller Hanne Staal.
Hun fastholder, at hun har været loyal ved at fortælle om problemerne.
Forenede Care har drevet plejeboligerne ved Bøgeskovhus siden 1. september 2014, efter Aarhus Kommune besluttede at udlicitere Bøgeskovhus.

Principielt spørgsmål

Hos fagforeningen FOA Århus mener man, at sagen rejser et principielt spørgsmål om privatansattes ytringsfrihed, når de udfører en opgave, som en offentlig myndighed har udliciteret.
Hvis Aarhus Kommune stadig drev Bøgeskovhus så var sagen nemlig klar, fordi justitsministeriet har fastslået, at offentligt ansatte har ytringsfrihed omkring deres arbejde.
»Åbenheden er vigtig, fordi offentligt ansatte jo arbejder for alle borgeres skattepenge og ofte hjælper personer, der kan have svært ved at forsvare sig selv som for eksempel demente, udviklingshæmmede og børn,« forklarer formand for FOA Århus, Inge Jensen Pedersen.
Men når en kommune udliciterer en opgave, så mister de ansatte de rettigheder, som justitsministeriet giver i sin vejledning om offentlige ansattes ytringsfrihed.
»Det er helt urimeligt overfor både de ansatte, de berørte borgere og skatteyderne,« mener Inge Jensen Pedersen.
Hun ønsker en lovgivning, der kræver, at det altid skal indgå i en offentlig myndigheds udbudsbetingelser, at et privat firmas ansatte skal have de samme rettigheder, som Justitsministeriets vejledning beskriver, når de privatansatte udfører opgaver for den offentlige myndighed.
Århus Stiftstidende har fået en kommentar fra koncerndirektør, Carsten Clement, tirsdag eftermiddag. Læs mere her.
Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Vanvidskørsel på Aarhus Ø: Kommunen og politiet opfordrer hinanden til handling

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aarhus

Gemt værk til 1½ mio kroner: Folk i Nye går under egne fodspor

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Østjylland

Aarhus intensiverer jagten på rotter - husejerne må gribe til lommen

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: Forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Annonce