Annonce
Aarhus

Private firmaer svigter ældreplejen i Aarhus: Men madhus holder gryden i kog

Carlos Ocna Gracia er med til at lave mad til 1.100 hjemmeboende borgere i Aarhus. Han passer blandt andet en maskine, der kan producere 800 frikadeller i timen af hjemmelavet fars. Foto: Axel Schütt

Det Danske Madhus er en af de mest stabile virksomheder på det private marked for ældrepleje i Aarhus Kommune. Madhuset har fokus på kvalitet og god betjening af kunderne.

TRIGE: Duften af frikadeller, brune kartofler, skipperlabskovs, varmrøget laks og krydret millionbøf fylder hver eneste krog i køkkenet hos Det Danske Madhus i Tilst.

De ansatte rører i gryder, steger og pakker til den store guldmedalje, mens snakken går om bestillinger og menuer.

- Vi laver mad med kærlighed og følelser i. Det her personale er optaget af gøre en forskel for maden og dermed kunderne. Lysten til at arbejde med mad er vigtig for os i rekrutteringen af medarbejdere, understreger markedschef Mette Lei fra Det Danske Madhus, mens hun kigger rundt i køkkenet.

Det er en travl arbejdsdag hos Det Danske Madhus på Vestermøllevej i Trige.

Siden 2011 har madhuset efter aftale med Aarhus Kommune leveret måltider til i første række ældre i eget hjem, og dermed er virksomheden en af de mest stabile leverandører på ældreområdet i Aarhus.

- For os handler det om at være tro mod kerneværdierne og levere hjemmelavet mad baseret på gode råvarer. Vi vil ikke gå på kompromis og skrue ned for kvaliteten for at leve op til priskrav i udbud, understreger Mette Lei.

Annonce

Vi er på et marked med konkurrence. Derfor satser vi hele tiden på udvikling og tilpasning, og det kræver rigtigt god planlægning i en stor virksomhed som vores.

Mette Lei, Det Danske Madhus

Madservice i Aarhus

Det Danske Madhus er Aarhus Kommunes leverandør af mad til 1.100 hjemmeboende borgere. Modtagerne er især ældre i egne boliger eller ældreboliger, og de er visiterede af kommunen til at modtage maden.

En visiteret modtager af mad vælger forretter, hovedretter og desserter for en uge. Det Danske Madhus har eksempelvis 14 hovedretter og desserter på menukortet. Der sker hver uge udskiftninger på menukortet.

Maden leveres en gang ugentligt og er spiseklar. Den ældre borger skal varme maden og anrette den på en tallerken. I den forbindelse udleverer Det Danske Madhus en vejledning med nøje anvisninger samt et magnet til at hænge retningslinjerne på køleskabet.

For visiterede borgere i eget hjem eller i ældrebolig koster en hovedret 53,00 kroner om dagen, og en forret eller en dessert koster 18,00 kroner om dagen. Betalingen sker månedsvis ved en modregning i pensionen. Modtagere uden pension skal i stedet betale via et girokort fra kommunen.

Det Danske Madhus har succes som privat leverandør på ældreområdet i Aarhus. Siden 2011 har madhuset leveret laks og meget andet til især ældre. Foto: Axel Schütt

Mad og pædagogik

Aarhus Kommune har tidligere drevet eget storkøkken med produktion af mad til ældre i eget hjem.

Men i 2011 vandt Det Danske Madhus et udbud af den kommunale madservice, og i den forbindelse overtog firmaet kommunens storkøkken i Trige.

Storkøkkenet er stadig hjemsted for Det Danske Madhus. Fra køkkenet leveres der mad til 1.100 kunder i Aarhus Kommune, men personalet laver også mad til ældre i eksempelvis Sønderborg.

Avisen besøger køkkenet på en hverdag med hektisk aktivitet.

Der er eksempelvis fuld tryk på en maskine, der leverer 800 færdigstegte frikadeller i timen. Et andet sted bliver fersk laks røget i høje ovne, mens det sidste krydderi drysses i en enorm gryde med millionbøf.

- Kærlighed til gode råvarer og mad er fundamentet i Det Danske Madhus. Men vi er klar over, at der også findes store pædagogiske opgaver i forhold til at vejlede og hjælpe kunderne. Nogen af dem er meget svage borgere. Det betyder eksempelvis, at en ældre gang på gang besøges af den samme chauffør. Det skaber et vigtigt tillidsforhold, understreger Mette Lei.

Det Danske Madhus har fem køkkener i Danmark. Det ene har adresse i Trige. Foto: Axel Schütt

Afgørende udvikling

Det Danske Madhus har fem storkøkkener fordelt i Danmark.

Køkkenerne betjener 92 af landets 98 kommuner, så madhuset er den suverænt største spiller på markedet.

Mette Lei understreger, at succes ikke kommer af ingenting. Madhuset udvikler hele tiden nye retter, og de eksisterende menuer forbedres løbende ved testsmagninger.

Samtidig er der løbende fokus på at tilpasse udvalget. Der skal være mad til eksempelvis allergikere, diabetikere, veganere og folk med tygge- eller synkebesvær. Desuden mærker madhuset en stigende interesse for mad med eksotisk præg.

- Vi er på et marked med konkurrence. Derfor satser vi hele tiden på udvikling og tilpasning, og det kræver rigtigt god planlægning i en stor virksomhed som vores. Vi er glade for, at så mange mennesker synes om madhusets mad. Det er den eksistensberettigelse, der også betyder noget for tilstedeværelsen i kommunerne, forklarer Mette Lei.

Markedschef Mette Lei fra Det Danske Madhus vil ikke gå på kompromis med kvaliteten for at vinde et udbud i en af landets kommuner. Foto: Axel Schütt
I 2011 overtog Det Danske Madhus et storkøkken i Trige fra Aarhus Kommune. Siden har virksomheden leveret mad for kommunen, og i dag har den ingen konkurrenter i den kommunale madservice i landets næststørste kommune. Foto: Axel Schütt
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce