x
Annonce
Aarhus

Privathospitaler er klar med personale, sengepladser og respiratorer

Privathospitalerne er klar til at hjælpe de offentlige syghuse med at bekæmpe coronavirussen, hvis der bliver behov for det. Lån af medarbejdere, sengepladser og respiratorer kan komme på tale. Foro: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Coronavirussen er lige nu et anliggende for de offentlige hospitaler, men i fremtiden kan hjælp fra de privatpraktiserende hospitaler komme på tale.

AARHUS: Gaderne ligger øde, skoler er lukkede, folk arbejder hjemmefra, og de første corona-relaterede dødsfald har fundet sted i Aarhus og resten af Danmark.

Som situationen er lige nu, er det de offentlige hospitaler, der står for behandling af sygdommen, men scenariet kan se anderledes ud i fremtiden. Det fortæller de privatpraktiserende hospitalers brancheforening - Sundhed Danmark.

- Som det er lige nu, er coronavirussen et anliggende for de offentlige hospitaler, men privathospitalerne står klar med hjælp, når behovet er der. Vi er i løbende og tæt dialog med Sundhedsstyrelsen om, hvornår de har behov for privathospitalernes kapacitet i form af sengepladser, lån af respiratorer og personale. Vi er ikke noget til dét punkt endnu, og jeg tør ikke spå om, hvornår eller hvis det bliver tilfældet, siger Mette Nord, der til dagligt er sekretariatschef i Sundhed Danmark.

I skrivende stund har det ikke været muligt at få en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen omkring lån af privathospitalernes kapaciteter samt en top på coronapandemien. Styrelsen er nemlig i gang med at udarbejde et notat omkring kapaciteten i det danske sundhedsvæsen og en mulig udvikling af virussen I Danmark. Dét regner de med først at have klar i løbet af weekenden eller starten af næste uge.

I følge en artikel fra DR, vurderer eksperter dog, at corona-smitten vil toppe i slutningen af april, hvorfor behovet for hospitalsindlæggelse også vil være størst dér. Om der kommer til at være mangel på kapacitet på de offentlige sygehuse, afhænger helt konkret af sygdommens udvikling, antal smittede, og hvor slemt ramte de smittede er.

Annonce

Klar i Aarhus

Hos Aros Privathospital i Aarhus fortsætter den daglige gang som den altid har været, men de er klar til at hjælpe til, hvis opkaldet om at yde assistance lyder.

- Vi fortsætter vores arbejde, som vi altid har gjort. Vi tager én dag ad gangen, følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og så er vi i løbende kontakt med Sundhed Danmark om, hvornår vi skal indlemmes i beredskabet og stille vores kapacitet til rådighed for det offentlige. Jeg tror, at dét er et realistisk scenarie, og at det kommer til at ske, når epidemien topper. Hvornår den topper, tør jeg ikke spå om. Det er svært at sige, om Danmark har været på for- eller bagkant af det hele, forklarer Katrin Korsby, som er sygeplejerske på privathospitalet.

Ingen behandling her

Én af de ting, som kendetegner privathospitalerne, er deres frie valg i forhold til at drive deres praksis på. Dét gælder også i forhold til deres håndtering af coronavirussen.

- Det er op til det enkelte privathospital at gøre, hvad de vil i forhold til coronavirussen, så længe de bare følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvilket de også gør. Nogle privathospitaler vælger at indføre restriktioner i forhold til, hvor mange personer, der må være i lokalerne. Nogle vil kun have lægelig konsultation via telefon, mens andre har anderledes måder at gribe tingene an på, forklarer sekretariatschef i Sundhed Danmark.

Men hvis man som patient regner med at kunne modtage behandling af coronavirussen på et privathospital, kan man godt tro om igen. Der er ingen anden udvej end at søge hjælp hos de offentlige hospitaler.

- Vi har absolut intet at tilbyde en syg corona-patient. Coronavirussen er et offentligt anliggende, og det er sygehusene, som står for behandlingen, lyder det fra Katrin Korsby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Annonce