Annonce
Aarhus

Problemer med vand i cykeltunnel for tredje gang: Kommunen afviser fejlkonstruktion

Trykket fra vand, der er sevet ind i betonkonstruktionen, har skabt en bule i asfalten i cykeltunnelen under Bernhardt Jensens Boulevard. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Vandtrykket har skabt så stor en bule i cykeltunnel, at den ene vejbane er lukket for kørsel.

AARHUS: Først var den blot en lille bule i asfalten.

På kort tid voksede den lille bule i cykeltunnelen under Bernhardt Jensens Boulevard sig så stor, at cyklister skulle passe på ikke at styrte, hvis de kørte over den.

Og nu er bulen så stor, at Aarhus Kommune har taget konsekvensen og spærret den ene vejbane af.

Advarselsskiltene sikrer cyklister mod at cykle over bulen i asfalten.

Til gengæld skal de passe særdeles godt på hinanden, da cyklister fra begge færdselsretninger må deles om den vejbane, der er tilbage.

Aarhus Kommune har antaget Cowi til at finde ud af, hvad der er galt med cykeltunnelen.

Ingeniør Jens Nymann fra Cowi fortæller, at vand fra kanalen udenfor tunnelen utilsigtet har fundet vej gennem betonkonstruktionen.

- Så står det og presser på den fugtisolerende membran. Det tryk kan asfalten ikke holde på plads, og derfor skyder den op og bliver til en bule, siger Jens Nymann.

Annonce

Hurtigt arbejde

I samarbejde med Aarhus Kommune er han i gang med at planlægge, hvordan bulen kan blive rettet ud.

- Vi skal sørge for, at vandtrykket ikke kan blive opbygget igen, siger Jens Nymann.

Hvornår tunnelen igen er åben i begge retninger, kan Jens Nymann ikke sige noget om.

- Lige nu fungerer tunnelen skidt med kun en kørselsretning, men det er dog bedre end en helt lukket tunnel. Derfor er jeg i gang med at planlægge og sikre mig, at vi kan udføre arbejdet hurtigt og lukke tunnelen så kort tid som overhovedet muligt, siger ingeniøren.

Tredje gang

Det er tredje gang, cykeltunnelen må give op overfor trykket fra vandet i kanalerne.

De to første gange skete det i den nordlige ende af tunnelen. Denne gang er det den sydlige ende.

Første læk skete i foråret 2018, og tunnelen var i september samme år lukket i 14 dage, mens firmaet Christiansen og Essenbæk lappede lækken. I december 2018 sprang tunnelen igen læk, så vandet sivede op fra kørebanen.

Hvilket det i øvrigt også gør i dag.

- Det er rigtigt, men det er faktisk meningen. Det er nemlig en del af den afværgefunktion, der er lavet. For at undgå at vandtrykket bliver så stort, at asfalten buler op, sørger vi for, at vandet kan sive ud, forklarer Jens Nymann.

Trods dens problemer med at modstå trykket fra vandet i kanalen ved siden af, afviser Jens Nymann, at cykeltunnelen er fejlkonstrueret.

- Nej, der er tale om vand, der utilsigtet trænger gennem betonkonstruktionen, siger Jens Nymann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Se de vilde billeder: AGF-triumf i Herning

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Annonce