Annonce
Kultur

Procol Harum satte naboens pacemaker på overarbejde

Procol Harum gav en forrygende koncert på Fuglsøcentret lørdag aften. Foto: Peter Brinks/Hotel Fuglsøcentret
En gang procoholiker, altid procoholiker. Vigand Rasmussen, Vejle, var med, da et af rockhistoriens store bands, Procol Harum, lørdag aften gav koncert på Mols. Det blev en smuk oplevelse, der satte naboens pacemaker på overarbejde.

Lørdag aften var koncertsalen på Fuglsøcentret i Mols Bjerge fyldt af forventningsfulde procoholikere, som man kalder fans af den engelske supergruppe.

Og de blev ikke skuffede.

Præcis klokken 20 kom Procol Harums fem mand ind på scenen anført af gruppens nestor, pianisten Gary Brooker, der som den eneste har været med hele vejen fra slutningen af 1960’erne.

Den nuværende besætning har været med i mange år, og det kan mærkes i det perfekte sammenspil. De fire er alle yderst kompetente musikere, og guitaristen Geoff Whitehorn er på niveau med de største som Alvin Lee fra Ten Years After og Dave Edmunds fra Rockpile.

Whitehorns soloindslag var sublime, og hvor mange kan få en guitar til at lyde som en skrigende måge? Whitehorn kan.

På bas huserer Matt Pegg, der leverer en bundsolid basis, og han suppleres fremragende af gruppens nyeste, trommeslageren Geoff Dunn, der med sit trommespil har givet gruppen lidt mere rå lyd, og det klæder faktisk de gamle klassikere, at der er lidt mere drøn på fra manden bagest på scenen.

På det livsvigtige Hammond-orgel er Johs Philips så god, at man slet ikke savner gruppens oprindelige organist, Matthew Fisher. Endelig er Gary Brooker eminent som altid på klaver og sang. Det er flot, at han stadig kan synge de noget krævende sange, som er på gruppens repertoire.

Procol Harum anno 2019 er ren vellyd, og det er fantastisk, at kun fem musikere kan levere så fyldigt et lydbillede. Man tror, at der er mindst tre gange så mange på scenen.

Annonce

En overraskelse fra Aarhus

Fra første tone kunne man se, at de fem virkelig nød at stå på scenen på Fuglsøcentret, og det smittede af på musikken, der blev leveret med en spilleglæde, som fik publikum med lige med det samme.

Sætlisten omfattede både de gamle klassikere og numre fra gruppens nyeste cd, Novum, fra 2017. Og fremførelsen af klassikere som A Salty Dog (den med mågen), Grand Hotel og Conquistador blev givet med ekstra twist, som gjorde dem endnu bedre.

Fra den nye cd hørte vi blandt andet det lidt atypiske nummer Neighbour, der bestemt kan klare sig i konkurrencen med klassikerne. Balladerne blev skønsomt blandet med de mere hårde rocknumre, hvor en forrygende version af Simple Sister virkelig gav musikerne mulighed for at boltre sig til publikums store fryd.

I nummeret Fires havde Procol Harum en overraskelse til publikum, for gruppen fik hjælp af sangerinden Mette Moskjær fra Aarhus, som gik ind og sang den del, der på den oprindelige plade blev klaret af Christiane Legrand. Det var bare lige så smukt, som det var overraskende.

Han ventede på tyskernes nederlag

Inden Gary Brooker sang den vidunderlige ballade The Only One fra Novum-cd’en, gjorde han lige opmærksom på, at han ikke ville lade sig føde, før tyskerne ikke længere kunne sende deres V2-raketter ind over London. Så han kom til verden sidst i maj 1945, og 74 år efter benyttede han anledningen til lige at minde om, at det var en særlig aften i Danmark, og at vi markerede befrielsen ved at sætte levende lys i vinduerne. Det fandt Brooker var en smuk tradition.

Det var en prægtig koncert, der gik lige i hjertekulen hos det medlevende publikum, ja, endda i den grad, at damen ved siden af mig pludselig sagde: ”Hvis det her fortsætter, skal jeg lige en tur udenfor for at berolige min pacemaker.”

Hun blev dog siddende og nød musikken, som traditionen tro endte med megahittet A Whiter Shade of Pale fra 1967. Og smukkere kan en koncert med et af rockmusikkens helt store bands ikke slutte.

Procol Harum

Hotel Fuglsøcentret, Mols, lørdag aften

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Feststemte AGF-fans indtog Tangkrogen

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

Annonce