Annonce
Fødselsdage

Prodi har stadig øje på Bruxelles

Romano Prodi, der fylder 80 den 9. august, ventes at fejre sin runde dag i hjembyen Bologna. Arkivfoto: Sebastien Bozon/Ritzau Scanpix
Det er 15 år siden, at Romano Prodi stoppede som kommissionsformand i EU. Men han følger stadig med i både brexit og nyudnævnelser. Fredag 9. august fylder han 80.

80 Topposterne i EU har længe været noget, der synes forbeholdt mænd. Også da Romano Prodi var formand for EU-Kommissionen fra 1999 til 2004. Men sådan skal det ikke være, mener også Prodi fra Italien.

I maj var han en af de 70 tidligere europæiske toppolitikere, erhvervsfolk og intellektuelle, der skrev under på en opfordring til, at stats- og regeringscheferne får nogle kvinder med i EU-ledelsen. Blandt andre skrev tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og EU-kommissær Margrethe Vestager også under.

Vestager lagde selv billet ind på posten som kommissionsformand, men den gik til en anden kvinde, nemlig tyske Ursula von der Leyen. Men Vestager bliver vicekommissionsformand.

Så Prodi kan måske glæde sig på sine gamle dage. Han fylder 80 fredag 9. august, og selv om der er gået nogle år, siden han var med ved de tungeste skriveborde i EU, så følger han stadig med i udviklingen. I marts blev han interviewet af tv-stationen Euronews, og her konstaterede han, at brexit "virkelig er noget rod".

Men han noterede også, at forhandlingerne var gået anderledes, end han lige havde troet. Han havde ventet, at Storbritannien ville være samlet over for et splittet EU. Det viste sig at være modsat.

Prodi kender til store begivenheder i EU. Han var kommissionsformand, da euroen blev indført, og også da EU's store østudvidelse fandt sted.

Hjemme i Italien kender de ham også som premierminister og en lidt tør rival til højrefløjspolitikeren Silvio Berlusconi, der optræder noget mere farverigt end Prodi.

Romano Prodi regnes for grundlægger af det politiske centrumvenstre i Italien. Han er uddannet jurist og økonom. Han fik første gang en hovedrolle i italiensk politik i 1996, da han blev regeringsleder. Derefter kom tiden i Bruxelles, og da han vendte hjem, gik han igen ind i italiensk politik. I 2006 vandt han over Berlusconi, og så blev Prodi premierminister endnu engang. I 2008 faldt hans regering dog igen på grund af en korruptionssag hos en af Prodis mindre koalitionspartnere. Det gav på ny plads for Berlusconi.

Efter valgnederlaget har Prodi haft flere poster i FN, og han forsøgte i 2013 forgæves at blive Italiens præsident.

Romano Prodis stilfærdige og tænksomme personlighed har blandt politiske fjender givet ham øgenavnet 'Mortadellaen', som er navnet på den noget karakterløse kødpølse fra Prodis elskede Bologna.

Men den politiske veteran har sandsynligvis ikke det fjerneste imod at blive kædet sammen med hjembyen, hvor han bor med sin kone, Flavia Franzoni, der også var hans ungdomskæreste.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce