Annonce
Sport

Professor: Bolden ligger hos EU-Domstolen i Super League-sag

Massiv modstand fra fansene var medvirkende til, at Manchester United og otte andre klubber hurtigt trak sig fra Super League-projektet. Foto: Oli Scarff/Ritzau Scanpix
Ifølge juraprofessor Jens Evald står EU-Domstolen med en vigtig afgørelse i sagen mellem Uefa og klubberne.

En definerende retssag venter ved EU-Domstolen i sagen mellem de resterende klubber i Super League og de internationale fodboldforbund.

Sådan lyder vurderingen fra Jens Evald, der er dr.jur. og professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet og derudover voldgiftsdommer ved Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

Mandag droppede Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) at sanktionere Real Madrid, FC Barcelona og Juventus i sagen om piratligaen.

Annonce

Det skete, efter at en spansk domstol havde truet Uefa med straf, hvis fodboldforbundet ikke fulgte en tidligere konklusion om, at klubberne ikke kunne straffes.

Den spanske domstol mener ikke, at Uefa må udstede sanktioner, før EU-Domstolen har taget stilling til spørgsmålet.

Og det er netop her, at sagen nu ligger, forklarer Evald.

- Det foregår sådan, at en national domstol – for eksempel i Spanien – fremsender spørgsmål til EU-Domstolen, som den ønsker at få besvaret.

- I det her tilfælde er det nogle spørgsmål om, hvorvidt Uefa og Fifas regler krænker bestemmelserne i EU-traktaten, der vedrører konkurrence.

- Indtil man har de svar, er sagen i Spanien suspenderet. Der vil ikke ske yderligere, og der vil ikke komme nogen afgørelse, før EU-Domstolen har besvaret de her spørgsmål, siger han.

EU-Domstolen vil komme med en præjudiciel afgørelse - altså en afgørelse, som skal danne grundlag for den endegyldige dom i Spanien.

- Den bliver læst grundigt i Spanien, og så vil man i Spanien træffe en afgørelse i overensstemmelse med EU-Domstolens afgørelse, siger juraprofessoren.

Ifølge Jens Evald går der typisk 12-18 måneder, fra en sag indbringes til EU-Domstolen, til en afgørelse foreligger.

Real Madrid, Barcelona og Juventus var blandt de 12 storklubber, der i april lancerede planerne om en ny stor europæisk fodboldturnering.

Foruden truslerne om sanktioner fra Uefa og Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) mødte projektet stor modstand blandt fans, spillere og toppolitikere.

Det fik Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Arsenal, AC Milan, Inter og Atlético Madrid til at trække sig.

De tre tilbageværende klubber bevarede dog viljen til at stifte en ny turnering og står dermed på den ene side i det juridiske slagsmål.

I Madrid fik de i første omgang dommerens ord for, at de ikke kunne blive sanktioneret, men spørgsmålet er altså, om EU-Domstolen når frem til samme konklusion.

Sagen vil få stor betydning. Ikke blot for Uefas eventuelle magt til at straffe klubber, men også for resten af sportens verden.

- Jeg tror, at sporten er meget interesseret i at få trukket grænserne op. Hvad der gælder, og hvordan reglerne skal udformes for ikke at komme i konflikt, siger Jens Evald.

- Det rører også ved noget hjerteblod, for det drejer sig helt grundlæggende om, at vi har vores europæiske sportspyramide med de internationale forbund til at regulere helt oppe i toppen. Det er dem, der har monopol på det.

- Sagen drejer sig om anfægtelsen af monopolet på at arrangere fodboldkampe. Kan man det? Og kan man gøre det uden den konsekvens, at man bliver ekskluderet?

Tirsdag har Uefa anmodet om at få fjernet dommer Ruiz de Lara fra sagen i Madrid på grund af markante processuelle fejl. Det fremgår dog ikke præcist, hvilke fejl der skulle være tale om.

/ritzau/

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Rebecca Matthews er et godt valg

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Sport

28 brændte afslutninger! - Et ekstremt uskarpt Aarhus United-hold gav sejren til overmagten fra Esbjerg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Annonce