Annonce
Udland

Professor: Vestagers nye toppost kan være ganske stærk

Yves Herman/Reuters

Vestager står til at blive næstformand i EU-Kommissionen. Det kan blive en ganske stærk post, mener professor.

Selv om Margrethe Vestager ikke er blevet formand for EU-Kommissionen, så kan posten som næstformand også være magtfuld.

Det forklarer Derek Beach, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Det bliver den kommende kommissionsformand, som bestemmer, hvor vigtig den post er. Men ser vi tilbage, så er det en virkelig vigtig post, som man lavede for at kunne give ansvar til en person, som kan gå på tværs af de forskellige generaldirektorater.

- Så hvis den nye kommissionsformand har tænkt sig at køre med samme model, bliver det en ganske stærk post, som Margrethe Vestager kommer til at besidde, siger han.

Det er tirsdag aften, at stats- og regeringscheferne er blevet enige om, hvem de vil nominere til en række topposter i EU.

Der er peget på Ursula von der Leyen som ny kommissionsformand, og Margrethe Vestager står til at blive næstformand sammen med hollænderen Frans Timmermans.

Før de kan vide sig sikre på posterne, skal EU-Parlamentet dog godkende dem ved en afstemning. Det siger EU-traktaten.

Ursula von der Leyen, der har været Tysklands forsvarsminister, skal ifølge Derek Beach ses som en kompromisløsning.

For det var tyske Manfred Weber, som officielt blev valgt som kandidat for den største gruppe i EU-Parlamentet med meget overbevisende opbakning i november.

Men trods støtten i den borgerlige EPP-gruppe har EU-landenes stats- og regeringschefer aldrig været varm på idéen om Weber i topjobbet.

Derek Beach forklarer, at stats- og regeringscheferne nødigt vil have, at parlamentet får lov til at bestemme, hvem der får den magtfulde post som formand for EU-Kommissionen.

- Man vil gerne bryde den præcedens, som parlamentet har forsøgt at skabe. Så de har lavet lidt af et kompromis med parlamentet.

- De har godt nok valgt en tysk konservativ. Men til gengæld har de valgt en, de selv gerne ville have. Særligt vil statslederne gerne have en, som har ministererfaring. Det havde parlamentets kandidat Manfred Weber ikke. Og så hjælper det også, at det nu er en kvinde, siger professoren.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Amatøragtigt uheld ved vandet

Aarhus har fået sine udfordringer med det nye, åbne havneareal, der er lavet til fornøjelse og almindelig udnyttelse for byens befolkning. Der er absolut ting, som ikke har været ordentligt gennemtænkt. Dem må vi reparere på, og vi skal lære at leve med vandet på en anderledes måde end tidligere. På land var det galt med trafikken mellem gående og cyklende på arealet omkring Toldboden. Det var ikke til at hitte hverken hoved eller hale i, så det har måttet rettes op på, så cyklister og gående nu kan se, hvor de skal færdes. Det er stadig ikke godt med de meget åbne arealer i de områder, hvor folk færdes. Det gælder for eksempel ved Dokk1, Toldboden, Honnørkajen og omkring Navitas. Så længe der ikke bliver gjort mere, end der er gjort nu, vil folk fortsat falde i vandet og i værste fald drukne. Men slemt og aldeles amatøragtigt var det med turbåden Svanen forleden aften. Den sejler folk rundt på havnen til en oplevelse af byen set fra søsiden. Vi har fået at vide, at der var fejl på Svanen. Vi kender ikke detaljerne, men at tre mennesker kunne falde i vandet, efter at båden havde lagt til som afslutning på en tur, er under niveau for, hvad der bør kunne ske. Svanen og dens besætning har været her før, men er ikke vant til at sejle og lægge til kaj i Aarhus Havn, for til daglig sejler den ved Mariager Fjord. Derfor skal der naturligvis tages særlige forholdsregler, når den er på et nyt sted. Og der skal tages hensyn til, at vejr og vind kan arte sig anderledes på ét sted end et andet. Når man som gæst og passager begiver sig om bord til en tur, der skulle være en oplevelse og ren fornøjelse, regner man med, at alle sikkerhedsforhold og betjening er i orden. Netop på det sted, hvor Svanen lægger til, blæser det undertiden voldsommere end andre steder, fordi vestenvinden nærmest kommer i en sluse. Båden blev blæst væk fra kajen. Det var ifølge forklaringerne med til at hindre, at i hvert fald en af de tre, der faldt i vandet, blev klemt mellem båd og kaj. Båden drev ud fra kajen. Om det var årsagen til, at de tre faldt i vandet, får vi måske at vide senere.

Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Annonce