Annonce
Udland

Professor: Vestagers nye toppost kan være ganske stærk

Yves Herman/Reuters

Vestager står til at blive næstformand i EU-Kommissionen. Det kan blive en ganske stærk post, mener professor.

Selv om Margrethe Vestager ikke er blevet formand for EU-Kommissionen, så kan posten som næstformand også være magtfuld.

Det forklarer Derek Beach, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Det bliver den kommende kommissionsformand, som bestemmer, hvor vigtig den post er. Men ser vi tilbage, så er det en virkelig vigtig post, som man lavede for at kunne give ansvar til en person, som kan gå på tværs af de forskellige generaldirektorater.

- Så hvis den nye kommissionsformand har tænkt sig at køre med samme model, bliver det en ganske stærk post, som Margrethe Vestager kommer til at besidde, siger han.

Det er tirsdag aften, at stats- og regeringscheferne er blevet enige om, hvem de vil nominere til en række topposter i EU.

Der er peget på Ursula von der Leyen som ny kommissionsformand, og Margrethe Vestager står til at blive næstformand sammen med hollænderen Frans Timmermans.

Før de kan vide sig sikre på posterne, skal EU-Parlamentet dog godkende dem ved en afstemning. Det siger EU-traktaten.

Ursula von der Leyen, der har været Tysklands forsvarsminister, skal ifølge Derek Beach ses som en kompromisløsning.

For det var tyske Manfred Weber, som officielt blev valgt som kandidat for den største gruppe i EU-Parlamentet med meget overbevisende opbakning i november.

Men trods støtten i den borgerlige EPP-gruppe har EU-landenes stats- og regeringschefer aldrig været varm på idéen om Weber i topjobbet.

Derek Beach forklarer, at stats- og regeringscheferne nødigt vil have, at parlamentet får lov til at bestemme, hvem der får den magtfulde post som formand for EU-Kommissionen.

- Man vil gerne bryde den præcedens, som parlamentet har forsøgt at skabe. Så de har lavet lidt af et kompromis med parlamentet.

- De har godt nok valgt en tysk konservativ. Men til gengæld har de valgt en, de selv gerne ville have. Særligt vil statslederne gerne have en, som har ministererfaring. Det havde parlamentets kandidat Manfred Weber ikke. Og så hjælper det også, at det nu er en kvinde, siger professoren.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce