Annonce
Aarhus

Professoren i elektronisk musik har fået sit eget country-band

Hele Critter-familien med ponyen, som også er med på Vilhelmsdal på søndag. Fra venstre Jens Peder Rasmussen, Mira Siegel, Bodil Frimodt Rønnow, Camilla Overgaard og Wayne Siegel. Foto: Hans Petersen
Wayne Siegel har påtaget sig en helt ny identitet og fundet glæde ved at spille banjo og countrymusik i familiebandet "The Critter Family".
Annonce
Annonce

Født ved en julefrokost

Men hvordan ender Wayne Siegel pludselig et helt andet sted?

- Det begyndte ved julefrokosten på Det jyske Musikkonservatorium i 2016. Der blev spillet amerikansk bluegrass musik, og jeg sad sammen med konservatoriets rektor Claus Olesen. Han var meget begejstret for at se, hvordan folkemusikere kunne spille af glæde hele natten. Jeg foreslog, at vi skulle starte et bluegrass band, jeg på banjo og han på violin, forklarer Wayne Siegel og fortsætter:

- Det var han ikke med på, men idéen om banjoen havde sat sig fast i mit hoved. Jeg voksede op i et hjem med banjo (og klaver) i Californien. Min mor havde en ramponeret fem-strenget banjo, som jeg uden held prøvede at lære at spille på som dreng. Men lyden og fornemmelsen var en del af min opvækst. Og mine forældre dyrkede amerikansk folkemusik, holdt ”hootenannies” (folkemusik-jamsessions) i vores hjem og tog familien med til koncerter med Pete Seeger og andre. Min barndomskærlighed til amerikansk folkemusik rustede aldrig.

Critter family

 • ”Critter” er western-slang for ”creature” – altså dyr. Og Johnny Cash’s kone - June Carter – var med i et kendt band sammen med sin familie som hed ”The Carter Family”. derfor hedder det "The Critter family".
 • Alle i "familien" har nu Critter-navne:
 • Wayne Siegel blev til Willis Critter på 5-strenget banjo
 • Mira Siegel blev til Mary Lou Critter på gulvbas
 • Camilla Overgaard blev til Cindy Lou Critter på mandolin
 • Jens Peder Rasmussen blev til Jessie Critter på Dobro og guitar
 • Bodil Frimodt Rønnow blev til Betty Lou Critter på fiddle
 • The Critters har et omfattende repertoire af instrumentale bluegrass numre som ”Cripple Creek”, country klassikere som Dolly Partons ”Jolene” og traditionel amerikansk folkemusik.
 • Find dem på facebook https://www.facebook.com/TheCritterFamily/

 • Søndag 8. december fra kl. 16 kan The Critter Family høres på atelieret Vilhelmsdal, Tisetvej 16, Malling.

Annonce

Banjo i julegave

- De sidste 45 år har jeg været ”seriøs” komponist og arbejder professionelt med både elektronisk musik, computer-baseret musik og instrumentalmusik. Men jeg kan savne den særlige glæde ved at være amatørmusiker. Så jeg gav mig selv en fem-strenget banjo i julegave, siger Wayne Siegel.

Da hans datter Mira Siegel fandt ud af, at han ville spille banjo, ville hun spille kontrabas. Hun er uddannet i rytmisk sang og komposition ved Det Jyske Musikkonservatorium, men også smittet af en hemmelig kærlighed til countrymusik. De startede countrybandet og fik Miras veninde og studiekammerat Camilla Overgaard med på mandolin. Hun er ellers klassisk guitarist.

- Vi mødtes i foråret 2017, og selv om især Mira og jeg var håbløst dårlige, lød det forbløffende godt, når vi sang og spillede. Camillas far spiller dobro, en slags akustisk western slide-guitar, og ham fik vi med. Så manglede vi kun en violin og fandt Bodil Frimodt Rønnow, en tidligere konservatoriestuderende, fortæller Wayne Siegel.

Bandet mødes hver torsdag hjemme hos et af familiens medlemmer iført westerntøj, cowboyhatte og instrumenter. De taler ofte amerikansk sammen - en slags pseudo-sydstats-amerikansk.

AARHUS: 66-årige Wayne Siegel har i 16 år været professor i elektronisk musik på Det Jyske Musikkonservatorium og er et koryfæ i branchen. Nu finder han glæde ved en helt anden musik. Han spiller banjo og countrymusik i det lille band "The Critter Family", og det hele begyndte efter en julefrokost.

- Det er dejligt befriende at påtage sig en helt ny identitet for en stund, forklarer Wayne Siegel, der begyndte med musik som barn i Hollywood og endte som komponist i Aarhus. Han fortsætter:

- Det er fantastisk rart for mig at spille musik uden teknologi og for sjov. For mig er Willis Critter en slags alter ego, som befinder sig meget langt fra min egen identitet, en slags Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Men jeg kan mærke, at Wayne og Willis påvirker hinanden. Komponisten Wayne har fornylig skrevet et værk for to klassiske guitarer. Det er stærkt inspireret af bluegrass banjospil. Og Willis er begyndt at spille mere avanceret musik på banjo.

På søndag 8. december fra klokken 16 kan The Critter Family høres på atelieret Vilhelmsdal, Tisetvej 16, Malling, hvor der også er kunstudstilling.

Wayne Siegel

 • Født 14. februar 1953 i Los Angeles. Hans far var opfinder af trykregulerende udstyr og havde sit eget firma. Mor var skolelærer for de yngste elever. Begge forældre er døde. Har en fire år ældre storebror og en et år ældre storesøster.
 • Gift med Elisabeth Siegel, psykolog og forfatter, men i dag passioneret makrofotograf og insektkender. Parret er forældre til Gabriel, der er født i 1983 og uddannet datalog, og Mira, der er født i 1994 og studerer rytmisk komposition på kandidatdelen på Det Jyske Musikkonservatorium.
 • Uddannet komponist fra Det Jyske Musikkonservatorium i 1977. Har skrevet mere end 100 værker inden for elektronisk og instrumental musik.
  Ansat som leder af DIEM, Dansk Institut for Elektronisk Musik, i 1986.
 • I forbindelse med sammensmeltningen med Det Jyske Musikkonservatorium i 2002 blev Wayne Siegel professor i elektronisk musik. Gik af 1. september 2018, men fortsætter som adjungeret professor.
 • Komponist og arbejder ofte med højteknologisk elektronisk musik, som afspilles gennem mange højttalere fx i den permanente lydinstallation ”Outside-In”, som spiller hver dag kl. 13 på det store højttaleranlæg i Den Sorte Diamant i København.
  Modtog Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 1978 og Statens Kunstfonds hædersydelse, der er livsvarig, i 2003.
 • Mere på waynesiegel.dk
Wayne Siegel er et koryfæ inden for elektronisk musik og har været stifter, opbygger og leder af DIEM, der er den elektroniske afdeling af Det Jyske Musikkonservatorium. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce