Annonce
Østjylland

Projektet 'Sammen om ensomhed' skal hjælpe ensomme ældre

36 medarbejdere og frivillige var samlet på Amstrupgård til den første af i alt otte workshops, som skal klæde dem på at til at finde og hjælpe ensomme ældre i Favrskov.

I starten af året fik Favrskov Kommune en pose penge af Sundhedsstyrelsen. Pengene skal bruges til et projekt, som skal hjælpe med at forebygge ensomhed blandt ældre, der modtager mindst fem timers hjemmehjælp om ugen.

Ulstrup: Nu er den første af i alt otte workshops med medarbejdere og frivillige i kommunen holdt. De lokale arbejdsgrupper, som består af både ansatte og frivillige, er i gang med at lære hinanden at kende og blive klædt på til opgaven.

- Nu har vi haft den første workshop, og vi er alle startet med et blankt stykke papir, så alle er lige - både ansatte og frivillige. Det er fantastisk at opleve det store engagement blandt både frivillige og personale, de har en enorm stolthed over at være med i projektet og være med til at udrette noget, fortæller projektleder Lone Ilsøe Nielsen.

30. november er det meningen, at den samarbejdsmodel, som skal sikre, at der ikke sidder ensomme ældre rundt omkring i Favrskov, ligger klar. De involverede hjemmehjælpere, kommunalarbejdere og frivillige er klar til at finde de ældre, der har brug for hjælp. Men det handler ikke om at lave om på det arbejde, de frivillige gør i forvejen, men derimod at gøre dem endnu bedre.

- Vi er lige nu i gang med at klæde medarbejderne på. Vi er inde og justere og forbedre på alt det gode, der allerede foregår. Personalet har jo lavet dette arbejde før, men nu bliver de endnu skarpere på at se tegnene og skarpere på at hjælpe på en god måde, forklarer Lone Ilsøe Nielsen.

Annonce

Det er så vigtig for borgerne, at de føler sig ventede og elskede.

Lone Ilsøe Nielsen, projektleder

Fakta

Favrskov Kommune Sundhedsstyrelsen har tildelt godt to millioner kroner til projektetEt centralt element er etableringen af lokale partnerskaber mellem kommunen og frivillige herunder blandt andet frivillige i Ældre Sagen og Røde Kors

Projektets målgruppe er ældre, der modtager mindst fem timers hjemmehjælp om ugen. Dem er der 173 af i Favrskov.

Hjemmeplejen skal som en del af projektet blive endnu bedre til at opspore og afhjælpe ensomhed.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan et manglende socialt netværk have lige så stor indflydelse på dødeligheden som rygning og overvægt.

Metoden, der udvikles i projektet, skal være klar i foråret 2019, og den vil efterfølgende kunne anvendes i forhold til alle ældre borgere, der oplever ensomhed.

Den svære samtale

Det er ikke altid lige let at bringe ordet ensomhed på banen. Til at hjælpe med at løfte den svære kommunikationsopgave modtager alle de involverede undervisning fra projektleder og psykolog i Ensomme Gamles værn, Andreas Nikolajsen.

- Ordet ensomhed må ikke blive tabu, og vi må ikke være berøringsangste i forhold til at bruge ordet ensom. Derfor skal personalet have redskaberne til at italesætte ensomhed. Men kan fx sige til borgeren: 'Jeg lægger mærke til, at du gerne vil tale, når jeg er her. Har du andre, du taler med?' Eller man kan spørge, om de kan få tiden til at gå og på den måde bevæge sig hen imod emnet, forklarer Lone Ilsøe Nielsen.

Vigtigt at føle sig elsket

Når personalet eller den frivillige har fundet en borger, som passer på målgruppen i projektet, så er kunsten at få dem med i et fællesskab. Og selv om de otte workshops gerne skulle have kortlagt enhver aktivitet og arrangement i kommunen, så er det ikke altid lige let at motivere folk til at deltage. Men den disciplin har de også redskaber til i Favrskov.

- Et af formålene er at finde de eksisterende aktiviteter, som kunne være interessante for målgruppen, og vi vil gerne helt ud i de små lokalsamfund. Men hvis vi mod forventning ikke kan finde et fællesskab til borgeren, kan vi etablere et. Vi kan sørge for, at de kan mødes hjemme hos hinanden. Det kan udvikle sig til et venskab, og så kan de følges ad til større arrangementer, for det kan være svært at komme alene, forklarer projektleder Lone Ilsøe Nielsen.

Projektet, som nu er skudt i gang, starter rigtigt op fra 2018, hvor personale og frivillige har fået værktøjskassen fyldt. Der er lige nu 173 borgere i målgruppen, men Lone Ilsøe Nielsen vil gerne hjælpe mange flere.

- Selv om vi har en specifik målgruppe, som er de borgere, der modtager megen hjælp. Vi vil gerne hjælpe alle. Når projektet er færdigt, har medarbejderne et screeningsredskab, så de let kan identificere de borgere, som kunne have brug for hjælp. I de lokale arbejdsgrupper har vi fået overblik over alle de gode tilbud og aktiviteter, der er, og hvem vi skal kontakte, siger hun og fortsætter:

- Vi vil gerne give alle mulighed for at være med i et fællesskab. Det er så vigtigt for borgerne, at de føler sig ventede og elskede. At der er nogen, som venter på dem, og at de er en del af fællesskabet, lyder det fra Lone Ilsøe Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce