Annonce
Rejser

Provence: Helt ekset med Aix

Man er da nødt til at købe marmelade, når sælgeren har så flot et skæg. Foto: Jens Rasmussen
Aix-en-Provence kan aldrig blive din by. Det er Paul Cézannes. Men han deler gladeligt ud af godbidder.
Hvis man var i Aix-en-Provence i begyndelsen af oktober i år og med anlæg for bare en anelse drillesyge, var det ret sjovt at sende en mail til vennerne derhjemme – eks-venner måske – og bare skrive: "Jeg går rundt i 23-24 grader. Hvad med dig?"
Med de kaskader af regn oktober bragte til Danmark, var det måske lidt ondt.
Men når man nu går rundt i sådanne varmegrader og bare vil dele ud af sin glæde …
Når du planlægger ferie, kan jeg kun anbefale et x ved Aix. Solen er daglig gæst, men den er ikke alene. Gaderne vibrerer af liv. Du kan ikke undgå at rende ind i et marked.
Bliver du træt af det, kan du nyde byens mange springvand eller den barokke arkitektur – Aix bliver ofte kaldt "det lille Versailles" på grund af den elegante arkitektur – eller tage en slapper med et glas eller en kop på en café – der er masser af dem.
Og bliver du stresset af de mange joviale mennesker, så kør ud i lavendel-landet. Det vrimler med lavendler. Tag et kig på Sainte-Victoire-bjerget og de smukke landskaber, der ligger for bjergets fod.
Det gjorde Paul Cézanne. Og Aix-en-Provence er om nogens Cézannes by.
Paul Cézanne var ven med forfatteren Émile Zola. Vandreture med vennen Zola fik Cézanne til at indse, at malerkunsten var hans udtryksform. Og Aix-en-Provence var hans by.
"Når du er født her, er intet andet sted godt nok", har Cézanne sagt om sine fødeby.

Det store C

Man kan se mange af Cézannes værker på museet Granet i Aix. Og hele byen er i det hele taget Cézannet til. Man bliver guidet rundt i byen via et stort C på vejen, og så kan man se, hvor han boede, hvor han gik i skole, spiste, malede – ja, hvor han levede.
Den spanske maler Pablo Picasso har også flere gange været i Aix, og han kaldte Cézanne "vores allesammens fader".
Og netop Picasso bliver om kort tid endnu en magnet for byen. I 2021 får Aix-en-Provence et Picasso-museum. 4600 kvadratmeter skal give plads til omkring 2000 værker. Man venter årligt en halv million gæster.

Château med vin og kunst

Knap så stort og slet ikke med samme antal værker finder man på Château la Coste en halv times kørsel uden for Aix. Men et imponerende kombineret vinhus og hotel.
Vinhuset har 300.000 gæster om året. Ønsker man en overnatning, er prisen mellem 650 og 1500 euro (4875-11.250 kroner) – men så er morgenmad og vinsmagning også inkluderet i prisen.
Og man kan nyde dyr kunst på væggene, blandt andre danske Per Kirkeby og REM-forsangeren Michael Stipe.
Skal du have friske grøntsager, så er Aix et særdeles godt bud. Foto: Jens Rasmussen
Hvis det kniber med at finde et marked i Aix-en-Provence, bør man nok søge optiker. Foto: Jens Rasmussen
Aix-en-Provence er Paul Cezannes by. Foto: Jens Rasmussen
Aix kunne diske op med 24-25 grader i begyndelsen af oktober - så er det udevejr. Også hos Les Deux Garcons. Foto: Jens Rasmussen
En imponerende udsigt over vinmarker og natur fra hotellet vedChâteau la Coste. Foto: Jens Rasmussen
Marie Rozet - og det udtales ligesom vinen - ved Tom Shannons kunstværk "Dråben". Château la Coste gør det ikke bare i vin, men har også en imponerende kunstsamling. Foto: Jens Rasmussen
Marie Rozet - og det udtales ligesom vinen - ved Tom Shannons kunstværk "Dråben". Château la Coste gør det ikke bare i vin, men har også en imponerende kunstsamling. Foto: Jens Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Endnu en mor tiltalt i sag om sex-overgreb: Datter blev bedøvet og udsat for groft seksuelt misbrug

Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];