Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Psykiatrien er underprioriteret: Lappeløsninger viser stort behov for massivt løft

"Når læger er tvunget til at udskrive patienter for tidligt, betyder det, at mange af dem hurtigt bliver indlagt igen. De indlægges enten lige så syge, som da de blev udskrevet, eller også har de fået det værre, fordi de aldrig fik den hjælp, som de havde brug for i første omgang. Alt sammen fordi, psykiatrien er presset i bund efter årtiers politisk underprioritering," skriver Gitte Anna Madsen, formand for Lægeforeningen Midtjylland, og Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen. Foto: Jens Thaysen

DEBAT: Århus Stiftstidende bragte onsdag den 16. juni en historie om, at Psykiatrisk Hospital i Aarhus nu er nødt til at hjælpe med at behandle patienter med psykiske lidelser i Vestjylland, hvor psykiatrien er udfordret af mangel på personale - ligesom man også i Aarhus har store problemer med at rekruttere ansatte.

At Region Midtjylland ser sig tvunget til at ty til den slags lappeløsninger er med til at sætte en tyk streg under, hvor presset og underprioriteret psykiatrien er lige nu - især på personale.

Antallet af speciallæger kan slet ikke følge med stigningen i antallet af patienter. Tal fra Sundhedsdatastyrelsens databank og Danske Regioner viser, at mens antallet af patienter er steget med knap 30 procent fra 2010 til 2018, er antallet af medarbejdere kun steget med cirka 15 procent frem til 2017, hvorefter antallet falder frem mod 2020. Særligt grelt står det til med speciallæger. I perioden fra 2012 til 2018 er der samlet set kun kommet fem procent flere læger med speciale i psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri.

Annonce

Og konsekvenserne er alvorlige. Lægeforeningen undersøgte i foråret hverdagen blandt 300 læger i psykiatrien. Den undersøgelse viste, at et stort flertal af læger hver uge og/eller dagligt må udskrive patienter med psykiatriske lidelser, før de er færdigbehandlet. Lægerne gør det ikke med deres gode vilje, men bliver nødt til at udskrive de mindst syge for at skabe sengeplads til mere syge patienter.

Det er helt uacceptabelt for mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende. Når læger er tvunget til at udskrive patienter for tidligt, betyder det, at mange af dem hurtigt bliver indlagt igen. De indlægges enten lige så syge, som da de blev udskrevet, eller også har de fået det værre, fordi de aldrig fik den hjælp, som de havde brug for i første omgang. Alt sammen fordi, psykiatrien er presset i bund efter årtiers politisk underprioritering.


Først og fremmest skal behandlingen af mennesker med psykiske lidelser have et markant økonomisk løft på 4,5 milliarder kroner.

Gitte Anna Madsen og Camilla Noelle Rathcke


Derfor har psykiatrien brug for at blive prioriteret anderledes højt. Og det skal være nu. Lægeforeningen har derfor fremlagt et udspil til den 10-årsplan for psykiatrien, som regeringen har lovet er på vej.

Først og fremmest skal behandlingen af mennesker med psykiske lidelser have et markant økonomisk løft på 4,5 milliarder kroner. Psykiatrien er igennem mange år blevet stedmoderligt behandlet, når der er blevet uddelt penge til driften og udviklingen af sundhedsvæsenet. Det efterslæb skal der rettes op på, hvis flere mennesker med psykiske lidelser skal have forbedret deres livskvalitet og opnå langt bedre muligheder for at leve et meningsfyldt liv.

Men det handler ikke kun om penge. Der skal også være tilstrækkeligt med speciallæger, specialsygeplejersker og andet personale til at behandle patienterne i psykiatrien.

Derfor foreslår Lægeforeningen også, at regeringen sørger for, at der bliver uddannet flere speciallæger. Helt konkret er der behov for at uddanne 26 flere hvert år inden for voksenpsykiatri og 11 hvert år for børne- og ungdomspsykiatere i perioden fra 2022 til 2025.

På overfladen kan det se ud, som om Region Midtjylland er skurken her. Men i virkeligheden forsøger regionen med personalerokaderne at løse et uløseligt problem. Regionspolitikerne skal via Danske Regioner arbejde for, at der uddannes nok speciallæger. Herudover er det nu engang politikerne på Christiansborg, der har det endelige ansvar for, at vi så hurtigt som muligt kan få psykiatrien op på et niveau, som patienterne og deres pårørende kan være tjent med.

Vi kan som samfund ikke være andet bekendt.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Debat For abonnenter

Stiften mener: Lad os få bus-boblerne tilbage – fyldt med kunst og andre stjerner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce