DEBAT: Århus Stiftstidende bragte onsdag den 16. juni en historie om, at Psykiatrisk Hospital i Aarhus nu er nødt til at hjælpe med at behandle patienter med psykiske lidelser i Vestjylland, hvor psykiatrien er udfordret af mangel på personale - ligesom man også i Aarhus har store problemer med at rekruttere ansatte.
At Region Midtjylland ser sig tvunget til at ty til den slags lappeløsninger er med til at sætte en tyk streg under, hvor presset og underprioriteret psykiatrien er lige nu - især på personale.
Antallet af speciallæger kan slet ikke følge med stigningen i antallet af patienter. Tal fra Sundhedsdatastyrelsens databank og Danske Regioner viser, at mens antallet af patienter er steget med knap 30 procent fra 2010 til 2018, er antallet af medarbejdere kun steget med cirka 15 procent frem til 2017, hvorefter antallet falder frem mod 2020. Særligt grelt står det til med speciallæger. I perioden fra 2012 til 2018 er der samlet set kun kommet fem procent flere læger med speciale i psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri.
Og konsekvenserne er alvorlige. Lægeforeningen undersøgte i foråret hverdagen blandt 300 læger i psykiatrien. Den undersøgelse viste, at et stort flertal af læger hver uge og/eller dagligt må udskrive patienter med psykiatriske lidelser, før de er færdigbehandlet. Lægerne gør det ikke med deres gode vilje, men bliver nødt til at udskrive de mindst syge for at skabe sengeplads til mere syge patienter.
Det er helt uacceptabelt for mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende. Når læger er tvunget til at udskrive patienter for tidligt, betyder det, at mange af dem hurtigt bliver indlagt igen. De indlægges enten lige så syge, som da de blev udskrevet, eller også har de fået det værre, fordi de aldrig fik den hjælp, som de havde brug for i første omgang. Alt sammen fordi, psykiatrien er presset i bund efter årtiers politisk underprioritering.
Gitte Anna Madsen og Camilla Noelle RathckeFørst og fremmest skal behandlingen af mennesker med psykiske lidelser have et markant økonomisk løft på 4,5 milliarder kroner.
Derfor har psykiatrien brug for at blive prioriteret anderledes højt. Og det skal være nu. Lægeforeningen har derfor fremlagt et udspil til den 10-årsplan for psykiatrien, som regeringen har lovet er på vej.
Først og fremmest skal behandlingen af mennesker med psykiske lidelser have et markant økonomisk løft på 4,5 milliarder kroner. Psykiatrien er igennem mange år blevet stedmoderligt behandlet, når der er blevet uddelt penge til driften og udviklingen af sundhedsvæsenet. Det efterslæb skal der rettes op på, hvis flere mennesker med psykiske lidelser skal have forbedret deres livskvalitet og opnå langt bedre muligheder for at leve et meningsfyldt liv.
Men det handler ikke kun om penge. Der skal også være tilstrækkeligt med speciallæger, specialsygeplejersker og andet personale til at behandle patienterne i psykiatrien.
Derfor foreslår Lægeforeningen også, at regeringen sørger for, at der bliver uddannet flere speciallæger. Helt konkret er der behov for at uddanne 26 flere hvert år inden for voksenpsykiatri og 11 hvert år for børne- og ungdomspsykiatere i perioden fra 2022 til 2025.
På overfladen kan det se ud, som om Region Midtjylland er skurken her. Men i virkeligheden forsøger regionen med personalerokaderne at løse et uløseligt problem. Regionspolitikerne skal via Danske Regioner arbejde for, at der uddannes nok speciallæger. Herudover er det nu engang politikerne på Christiansborg, der har det endelige ansvar for, at vi så hurtigt som muligt kan få psykiatrien op på et niveau, som patienterne og deres pårørende kan være tjent med.
Vi kan som samfund ikke være andet bekendt.