Annonce
Aarhus

Psykologhjælp til alvorligt syge børn spares væk

Psykologerne bliver sparet væk på Aarhus Universitetshospitals børneafdeling. Ledelsen mener, de har valgt at spare det sted, hvor der bedst kan undværes medarbejdere. Foto: Jens thaysen

Som et led i besparelserne på Aarhus Universitetshospital fyrer børneafdelingen de fast tilknyttede psykologer. Bekymrende, lyder det fra psykologerne.

Hvis man ikke selv har oplevet det, er det ikke til at forestille sig, hvordan det er at få beskeden om, at ens barn er alvorlig sygt - måske livstruende sygt. Den besked får forældre på Aarhus Universitetshospitals børneafdeling. Her får børn at vide, at de skal dø, at de skal igennem halvandet års urimelig hård behandling eller livslang medicinering. Og på afdelingen behandler de specialiserede læger kræft, kroniske sygdomme, gigt, hjerte-, nyre- og mave-tarm lidelser samt de for tidligt fødte.

En standarddel af behandlingen er et tilbud om psykologbistand. Men sådan er det ikke længere. Som et led i sparerunden på Aarhus Universitetshospital sparer man psykologerne på børneafdelingen væk. Efter jul er der kun én psykolog tilbage på afdelingen og efter 2017 er der ingen. Så må børn og deres forældre selv arrangere og betale for psykologbistand.

Hanne Lund Hansen er én af de tidligere tre psykologer, som er blevet fyret. Hun har selv fået et nyt godt job, og er altså ikke personligt berørt af fyingen, men rent fagligt bekymrer det hende, at man sparer psykologerne væk.

- Det bliver op til familierne selv at etablere psykologbistand, og så bliver det de familier, der har ressourcer - økonomisk, mentalt og praktisk - der får hjælp, siger hun.

Det hun hæfter sig ved som det særlige, hun og kollegerne kan tilbyde syge børn og deres familier er det sygdomsspecifikke kendskab, som en psykolog udenfor sygehuset ikke har i lige så høj grad. Dels nærheden. Det kan være svært for en familie med eksempelvis et for tidligt født barn at skulle væk fra afdelingen for at finde en psykolog.

- I nogle tilfælde kan man få hjælp andre steder - ved kræft. Er du nydiagnosticeret kan man få en henvisning via lægen og med egenbetaling. Men så snart man ikke er nydiagnosticeret er den mulighed der ikke. Så har man ikke en patientforening med et tilbud, er man afhængig af en privat sundhedsforsikring, eller at man selv opsøger en psykolog, siger Hanne Lund Hansen og fortæller, at hun frygter, det vil gå ud over børn og deres familiers livskvalitet og evne til at komme videre under og efter en alvorlig sygdom.

- Konsekvensen kan være at det går ud over livskvaliteten. For eksempel om man som forælder magter at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet. Og for børnene, om de magter at komme godt videre i skole - og uddannelsessystemet.

Det laver en psykolog på børneafdelingen


  • Håndtering af krisereaktioner opstået som følge af alvorlig sygdom
  • Håndtering af kronisk sygdom - at føle sig anderledes, have smerter, tage medicin, håndtere smerter i hverdagen
  • Behandling af angst - angst for at skulle stikkes eller andre medicinske procedurer
  • Indgår i afklaring og udredning af børn, hvor der ikke er en kendt fysisk forklaring på børnenes manglende trivsel
  • Sparring til andre faggrupper i forhold til håndtering af psykiske reaktioner hos patienter og pårørende
  • Undervisningsopgaver

Ét sted af mange

Psykologerne er ikke det eneste sted, der bliver ramt. Tidligere på måneden kom det frem, at sygehusledelsen på Aarhus Universitetshospital har nedlagt sosu- og socialrådgiverstillinger, fjernet al forskning i klinisk sygepleje i Børn og Unge samt nedlagt den sidste overlægestilling inden for socialpædiatri og således samtidig nedlagt specialistcentret Center for Børn udsat for Overgreb (CBO).

Derfor er det også vigtigt for de kilder, Århus Stiftstidende har talt med, at det ikke bliver en klagesang fra dem alene - spareøvelsen går ud over alle og er et led i, at Aarhus Universitetshospital skal effektivisere og spare frem mod samlingen i et supersygehus i Skejby.

Hanne Lund Hansen er indtil jul psykolog på børneafdelingen A20. Hun mener, det er en fejl, at det er nødvendigt at spare psykologerne væk. Privatfoto

Det nikker oversygeplejerske Marie Rosberg til. Hun er en del af afdelingsledelsen, der har taget beslutningen om, at det er psykologerne, der skal spares væk. Og det er ikke en beslutning, de har truffet let i ledelsen, der ligesom resten af afdelingen er triste over, at det er kommet dertil.

- Vi er blevet pålagt en kæmpe stor besparelse, som er vores opgave at løse. Så vi har set på, hvad der er mindst indgribende og sikrer børn og unge bedst i fremtiden, siger hun.

- Kigger vi tre år tilbage, er børneafdelingen blevet bedt om at spare samlet 30 millioner kroner. Vi har fusioneret otte til fire afsnit. Skåret alle de steder vi kan. I denne omgang har vi fjernet, hvad der svarer til 17-18 fuldtidsstillinger alene i sygeplejen. Vi har effektiviseret afdelingen helt ind til benet og nu er situationen, at alternativet til at spare psykologerne er at spare enten en overlæge mere eller sygeplejersker. Og det kan vi ikke og samtidig løse den opgave, vi er sat til at løse, siger hun.

Forventningen på afdelingen er, at der vil komme påbud om nye besparelser igen om et lille års tid.

- Vi tænker allerede på, hvad vi skal gøre næste gang, vi bliver præsenteret for en besparelse. Vi er i en situation, hvor vi rent faktisk ikke ved, hvad vi skal gøre og bliver i tvivl om, vi kan fortsætte med at opretholde det, vi skal.

Det er generelt bekymrende, at sundhedsvæsnet er så presset, at det er nødvendigt at foretage sådan en besparelse

Anne-Kirstine Thuen
Annonce

Patienter kan være rolige

Selvom besparelserne har været massive på Børneafdelingen, så forsikrer oversygeplejerske Marie Rosberg, at familier kan føle sig trygge ved at komme på afdelingen og ved, at de får den behandling, de har brug for. Patientsikkerheden er ikke udfordret. Men i takt med, at man sparer specialfunktioner væk, vil afdelingen blive mere og mere udfordret på de specialiserede funktioner.

- Hvor vi før har været dybdefaglige, bliver vi mere breddefaglige. Vi leverer stadig et ordentligt stykke arbejde, men den høje kvalitet som tidligere har karakteriseret afdelingen vil være svær at leve op til, siger hun, men understreger, at det ikke bliver dårlig kvalitet.

Hidtil har familier kunnet få akut psykologhjælp hos en af afdelingens tre psykologer. Konsekvensen af besparelserne bliver, at familier med udgangen af 2017 selv må organisere psykologhjælp. Der er også indgået en aftale med en privatpraktiserende psykolog, som tidligere har arbejdet på afdelingen, som vil kunne tilkaldes til akutte og meget kritiske tilfælde.

- Tidligere har vi kunnet tilbyde hjælpen med det samme. Nu bliver det afhængig af, hvornår psykologen kan møde. Så det er et længere forløb, man kommer til at stå i. Og det kan påvirke familien på måder, som kunne have været undgået.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til de massive besparelser på Børneafdelingen fra Regionrådsformand Bent Hansen, der er ansvarlig for hospitalsvæsnet. Til Jyllands-Posten har han om besparelserne på børneafdelingen tidligere sagt:

»Der er sket store besparelser på børneområdet, og jeg er klar til at drøfte udfordringerne med afdelingen. Men jeg har ikke en pose penge med 10 mio. kr., som står klar,« siger Bent Hansen.

Annonce

Trist udvikling

Formand for børnepsykologernes sammenslutning, Pædiatriske Psykologers Selskab af Dansk Psykolog Forening, Anne-Kirstine Thuen mener, at det er en trist udvikling, at man prioriterer psykologerne væk.

- Man risikerer jo, at det bliver endnu mere hårdt og belastende at være barn eller en familie ramt af akut eller kronisk sygdom. Man kan jo ikke forestille sig noget værre, end at man selv eller en man kender, bliver ramt på helbredet. Det er fyldt med angst, sorg og tab. Det er svært at håndtere, siger hun.

Så vidt hun er orienteret, er der kun ét andet sted i landets andre 17 børneafdelinger, at der ikke er tilknyttet psykologer til børneafdelingen. Bare i Jylland er der ni børneafdelinger.

- Det er generelt bekymrende, at sundhedsvæsnet er så presset, at det er nødvendigt at foretage sådan en besparelse, siger hun.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce