Annonce
112

Publikum strømmede til Classic Race: Endelig vejr til gaderæs

Faretruende så det ud, da Tom Kristensen i sin Formel 1-racer kom farende ud gennem et sving med et forhjul, der åbenlyst var på gale veje. Køreren virkede da også alt andet end tilfreds med situationen. Foto: Axel Schütt
Efter en værre fredag blev der endelig tørvejr til Classic Race, og lørdag strømmede publikum til Tangkrogen.

AARHUS: Fredag 17. maj vil formentlig gå over i historien som den dårligste dag, Classic Race nogen sinde har oplevet. Det styrtregnede, det var koldt og det var klamt. Et rigtigt møgvejr.

Til gengæld holdt det tørt lørdag, og selv om det ikke blev så solrigt som spået i vejrudsigterne, var vejret vel egentlig perfekt til gaderæs. Ikke alt for koldt, ikke for varmt.

Da fredagen og noget af lørdagen var gået, kunne løbsledelsen tilmed med tilfredshed konstatere, at man havde undgået de helt store, alvorlige ulykker.

Det begyndte ellers lidt ildevarslende, da en af kørerne i Legend Car-klassen på den regnvåde bane røg i barrieren allerede under fredagens træning. Han slap uden de store skrammer.

De samme gjorde åbenbart en motorcykelkører, som "stod af" under et løb lørdag formiddag. Omkringstående ville vide, at hans forhjul uvist af hvilken grund blokerede, og i den situation er den kun en én vej, og det er ned. Men efter en ordentlig kuretur kunne motorcykelkøreren rejse sig og gå videre.

Annonce
Tom Kristensen måtte forlade heatet på gåben med rattet i hånden. Det tager man af for overhovedet at kunne komme ud af raceren. Løbsledelsen lovede lørdag, at Formel 1-raceren nok skulle blive funktionsdygtig til resten af Classic Race igen. Foto: Axel Schütt

Tom Kristensen på gåben

Også en anden kører måtte forlade banen på gåben. Det var løbets store trækplaster, Le Mans-helten Tom Kristensen.

Tusindvis af publikummer var ellers på plads, da Tom Kristensen lørdag formiddag skulle køre opvisningsløb i en Formel 1-bil fra dengang, der var "rigtige" Formel 1-biler til, en Shadow DN11 fra 1980.

Men den nifoldige Le Mans-vinder måtte skuffende udgå, inden løbet for alvor var kommet i gang.

En hjulbolt havde åbenbart løsnet sig. Da raceren kom rundt om et sving, pegede venstre fordæk i hvert fald i den gale retning.

Inden løbet havde publikum ellers kunnet følge med i, hvordan mekanikere omhyggeligt skruede på raceren. Blandt andet blev dens hjul omhyggeligt efterspændt med en momentnøgle - men altså uden at det fik den ønskede effekt.

Med rattet i hånden måtte Tom Kristensen forlade den havarerede racer på gåben, og at dømme efter hans kropssprog var han bestemt meget lidt tilfreds med tingenes tilstand.

Den officielle forklaring fra Classic Race på episoden er, at der var tale om "en mekanisk defekt".

- Men raceren bliver hurtigt lavet, så Tom Kristensen deltager i bilen i de resterende løb til Classic Race som planlagt, garanterer løbets kommunikationschef, Nick Horup.

Men det er alt sammen småridser i et arrangement, som et godt stykke inde i racerløbet så ud til at forløbe, som løbsledelsen kunne ønske det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Første dansker undersøges for coronavirus i Aarhus: Patienten har det godt, siger overlæge

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce