Annonce
Aarhus

Publikum strømmer til for at se robotter på Dokk1

<p>Fire-årige Magnus Levi fra Aarhus kunne næsten ikke løsrive sig fra en meget livagtig dinosaur-robot. Foto: Kim Haugaard.</p>

Weekendens teknologifestival på Dokk1 trækker masse af børnefamilier af huse. Festivalen har åbent søndag også.

Umiddelbart kan en teknologi-festival, der byder på robotter, droner og 3D-print, måske lyde som en lidt 'langhåret' forestilling, der kun interesserer nogle få udvalgte.

Annonce
Aarhus Mini Maker Faire, Teknologi, leg og opfindelser for hele familien på Dok1

Men det er helt forkert.

<p>Fire-årige Magnus Levi fra Aarhus kunne næsten ikke løsrive sig fra en meget livagtig dinosaur-robot. Foto: Kim Haugaard.</p>

Børnefamilierne strømmede til 'Aarhus Mini Maker Faire' på Dokk1 lørdag.

Arrangørerne havde på forhånd bedt interesserede om at tilmelde sig, og det havde 1043 gjort. Det er cirka dobbelt så mange som sidste år, da festivalen debuterede på det tidligere hovedbibliotek.

På festivalen viser 50 teknologinørder, hvad de går og leger med til dagligt.

Jacob Toft Pedersen fra Open Space Aarhus medbringer eksempelvis noget noget så usædvanligt som en printer, der kan male på æg.

Sådan et stykke isenkram kan man erhverve sig for 240 euro - cirka 1800 kr. Til gengæld slipper man for at skulle finde pensel og farver frem til påske. Det er blot at programmere computeren, så sørger robotten for resten.

Kedeligt?

Nej, ikke hvis man spørger Jacob Toft Pedersen.

»Jeg synes jo, at der er meget mere spændende at programmere end selv at male,« lød det uden forbehold.

»Det er sådan, moderne børn dekorerer æg i dag.«

På festivalen kan man også se en noget usædvanlig dykkerklokke.

Det usædvanlige ved den er, at den er printet af en 3D-printer - i 37 dele, som så efterfølgende er limet sammen.

Blandt de lidt yngre børn er en lyserød dinosaur-robot med store, naive øjne det store hit. Den reagerer forskelligt alt efter, hvad man giver den at spise eller hvor man aer den.

Den skal nok blive en hel del børns hede julegavedrøm. Men pas på, forældre. Den koster i nærheden af 4000 kr.

Søndag kan udstillingen besøges mellem klokken 10 og 16. Arrangørerne vil gerne have, at man forinden tilmelder sig på makerfaireaarhus.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce