Annonce
Aarhus

Puk sprang ud som selvstændig: - Det værste, der kan ske, er jo, at man er nødt til at sadle om

Puk Ewdokia droppede ud af gymnasiet, fordi hun havde en intuitiv fornemmelse af, at hun skulle noget andet. Hun synes det er ærgerligt, at der sådan et pres for at få unge til at tage en uddannelse. I dag arbejder Puk som selvstændig illustrator, kunstner og designer. Foto: Axel Schütt
For Puk Ewdokia er uddannelse ikke nødvendigvis vejen til det bedste liv. Hun lever som selvstændig tegner, illustrator og kunstner, og hun mener ikke, at der er grund til at presse unge til en uddannelse.

AARHUS: Da Puk Ewdokia, 28, for fem år siden tog springet og blev selvstændig på fuld tid uden at have færdiggjort en uddannelse, var det ikke hverken angstprovokerende eller mærkeligt for hende. Faktisk virkede det som det mest naturlige at gøre.

- Det mest angstprovokerende for mig ville være at blive i uddannelsessystemet. Jeg havde en klar intuitiv fornemmelse af, at jeg skulle noget andet, siger hun.

Puk Ewdokia har altid holdt af at lave noget kreativt med sine hænder og især at tegne. I 2012, da hun gik på Byhøjskolen i Mejlgade, begyndte hun at tegne skitser af de huse, hun kom forbi, og derfra udviklede det sig:

Annonce

- Jeg har altid haft en skitsebog på mig, så jeg kan kradse en lille skitse ned, hvis jeg kommer forbi noget. Og jeg hyggede mig virkelig med at gå og kigge på huse, og derefter tegne dem. Jeg blev vildt fanget af det. Hvis man først er begyndt at åbne øjnene og se på bygninger, så er det en helt ny verden der åbner sig for én, siger Puk Ewdokia.


Det mest angstprovokerende for mig ville være at blive i uddannelsessystemet. Jeg havde en klar intuitiv fornemmelse af, at jeg skulle noget andet.

Puk Ewdokia


Det blev langsomt startskuddet til den karriere, hun stort set lever af i dag. Og selvom Puk Ewdokia langt fra kun tegner huse og bygninger, så er det det, de fleste kender hende for.

- Der kommer tit mennesker ind i butikken, der kender mine hustegninger, eller ser dem og siger ”ej, sådan en har min veninde derhjemme”.

Ærgerligt med pres

Vejen til der, hvor Puk Ewdokia er nu, har været kringlet. Ligesom de fleste unge, så er hun vokset op med, at en uddannelse er vejen til et godt liv. Men for hende, var det ikke nødvendigvis sådan, det var. Derfor droppede hun ud af gymnasiet, både fordi, at motivationen manglede totalt, men også fordi, at hun vidste, at der lå en anden fremtid foran hende.

- Jeg vidste bare, at jeg skulle lave noget andet. Jeg vidste ikke hvad det skulle være, eller om det kunne lykkedes for mig, men jeg skulle i hvert fald ikke fortsætte på gymnasiet, siger hun.

Hendes omgangskreds synes ikke, at det var det smarteste i verden, og særligt da hun droppede ud af gymnasiet, var flere hurtige til at spørge, om det ikke var smartest i det mindste at færdiggøre den del, så man havde noget at falde tilbage på.

Selv havde hun det langt fra sådan:

- Jeg tænkte bare ’hvad er det værste, der kan ske?’. Der er jo intet der forhindrer mig i at tage en uddannelse senere hen, eller sadle om, hvis det er det, jeg vil.

På Tordenskjoldsgade åbnede Puk Ewdokia sin butik - der har fået navn efter hende selv - i maj måned. Foto: Axel Schütt

Puk Ewdokia synes det er ærgerligt, at der er sådan et pres på unge mennesker.

- Det er unødvendigt med det pres. At det bare er nu, at man skal beslutte sig. I den alder, hvor man starter på gymnasiet, er man tit ikke så gammel. Jeg var først lige i starten af 20’erne før jeg følte jeg var landet – selvom man jo aldrig rigtig gør det. Jeg synes det er unødvendigt med pres. Det er ikke alle der går en lige vej.

Annonce

- Det har givet mig styrke

Selvom Puk ikke har et papir på en specifik uddannelse, har hun undervejs modtaget adskillige timers undervisning, heriblandt på Kunstskolen.

- Jeg har fået rigtig meget undervisning, det skal man ikke undervurdere. Jeg er meget motiveret, når det kommer til noget, jeg godt kan lide. Men det, jeg synes var svært med eksempelvis gymnasiet var, at der er så mange – i mine øjne kedelige – fag, som man skal slæbe sig igennem. Jeg var slet ikke parat til at lægge min energi der, siger hun.

I stedet tror Puk, at hun var klar til at giv den ekstra gas, fordi hun ikke havde en plan B:

- Jeg tror bestemt at det har givet mig styrke, at jeg har taget den vej, jeg har. Da jeg droppede ud af gymnasiet tænkte jeg virkelig, at nu skulle den bare have alt, hvad den kunne få – det skulle bare lykkedes, for der var ikke andet at læne mig tilbage på, siger hun og fortsætter:

- Men igen tænkte jeg, at det værste der kunne ske var, at jeg skulle lave noget andet.

Annonce

Det er okay ikke at tage den lige vej

Puk Ewdokia vil gerne inspirere til, at det er okay ikke at gå den lige vej gennem uddannelsessystemet. At det er okay hvis man slet ikke vil have en uddannelse, men lave noget andet. Og at det er okay, hvis man undervejs prøver lidt forskellige ting af. På sin Instagram-profil deler hun ud af livet som selvstændig og de tanker, hun blandt andet gør sig om uddannelsessystemet og arbejdslivet.

- Det handler i mit hoved om, at man skal finde sin mission. For nogen er det nemt, og for andre er det ikke så nemt. Men jeg synes, at der skal være plads til begge dele. Man skal have lov til at prøve sig frem og finde ud af, ’hvad er min ting,” siger hun.

Samtidig ville Puk også ønske, at det i samfundet var bredere accepteret at ville leve af at være kreativ.

- Jeg synes ikke, at man bliver præsenteret for livet for selvstændig eller livet som kunstner – i den ene eller anden form – inde ved studievejlederen. De spørger bare ’hvilket gymnasie vil du gå på,’ ikke noget med, om man overhovedet vil gå på et alment gymnasie, siger Puk Ewdokia og fortsætter:

- Man skal selv få den idé, at ’hey, det er jo også en mulighed,’ og selv der bliver man oftest mødt med ’det lyder bare fedt, det kan du så have som hobby’. Men jeg kunne jo se, at der var folk der levede at være kunstnere, male, lave musik og den salgs. Så jeg tænkte, at det da måtte være muligt at være en af dem.

Annonce

Kniber sig selv i armen

I dag lever Puk Ewdokia af at være selvstændig illustrator og kunstner. Udover at tegne, så laver hun også illustratoropgaver til eksempelvis bøger eller magasiner.

- Jeg er megataknemmelig for, at det er lykkedes for mig. Jeg kniber mig ofte i armen og tænker ’er det virkelig det, der sker`, siger hun.

Samtidig understreger hun, at det langt hen ad vejen er hårdt arbejde.

- Man skal have lyst til at arbejde for det, og man går ikke ind i det for at blive rig. Man gør det fordi man får noget ud af det på et andet plan end økonomisk, siger hun.

Puk Ewdokia

Puk Ewdokia, tegner, illustrator og kunstner, er 28 år gammel og bosat på Trøjborg på 10. år. Hun er født og opvokset i Risskov.

For fem år siden sprang hun ud som selvstændig. I maj 2020 åbnede hun Ewdokia Shop på Tordenskjoldsgade 64, hvor hun sælger både egne og andres værker.

Puk Ewdokia er især kendt for at tegne århusianske bygninger, men tegner også andre ting.

Puk Ewdokia har været med til at starte Tegneklubben, der blandt andet arrangerer tegneevents forskellige steder i Aarhus.

Du kan følge hende på Instagram på hendes private profil puk_ewdokia eller på virksomhedsprofilen ewdokia.shop. På sidstnævnte kan du også finde oplysninger om butikkens åbningstider.

I maj åbnede Puk Ewdokia butik på Trøjborg. Det stod ikke skrevet i sten, at det nødvendigvis var sådan det skulle være. I stedet var det en rar tanke der lå og gærede i baghovedet, indtil lokalet på Tordenskjoldsgade blev ledigt.

- Jeg har da tænkt, at det kunne være fedt med en butik, men jeg har nok også haft lidt svært ved at se formen på det. Jeg tænkte, at jeg så skulle stå her hver dag i mange timer, og måske ikke havde tid til andet, og det var ikke noget for mig, siger Puk Ewdokia og fortsætter:

- Men så fandt jeg ud af, at sådan behøver det ikke være. Jeg bestemmer jo selv, og jeg kan selv bestemme, hvornår jeg vil have åbent. Det handler igen om at finde sin egen vej og sin egen måde at gøre tingene på.

Annonce

En taknemmelig udtryksform

Planen er, at der også skal events og arrangementer i butikken. Det først planlagte bliver en tegnefestival i september, hvor der kommer udstilling i butikkens to rum, foredrag og events, hvor man kan komme forbi og selv prøve kræfter med tegning.

Puk Ewdokia synes, at tegning ofte bliver en ’sideting’, der får plads ved siden af et maleri eller en skulptur.

- Jeg synes det er sjældent, at man går ind på Aros, og så er det tegning, der er i hovedsædet, siger hun.

Det hele begyndte med tegningerne af bygninger, som den man kan skimte i højre hjørne, og det er også det, de fleste kender Puk Ewdokia for. - Da jeg først begyndte at tegne huse og bygninger, så blev det bare til et eventyr hvor jeg hele tiden tænkte ”lige en mere." og det er det stadigvæk. Der er altid noget at kigge på, siger hun. Foto: Axel Schütt

Derfor har Puk også en ambition om at fremme tegning som kunstnerisk udtryk i sig selv.

- Tegning kan noget for sig selv. For mig er det den perfekte blanding af det hele, og jeg synes det er en skøn måde at udtrykke sig på, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, det er fascinerende, at man kan tage et blankt stykke papir, og så frembringe noget. Jeg synes det er vildt, at man kan skabe sit eget udtryk og sin egen verden med så få materialer. På den måde er tegning en meget taknemmelig udtryksform.

Derfor er det også tegningerne, der har vundet indpas hos Puk Ewdokia, og det, hun primært beskæftiger sig med – i øjeblikket.

- Hvis jeg en dag ikke har lyst til at være selvstændig mere, så kan jeg jo bare lave noget andet. Intet står skrevet i sten. Man kan altid starte forfra et andet sted, siger hun.

- Jeg trådte ud i en uvis verden, da jeg droppede ud af gymnasiet, men jeg tænkte 'hvad er det værste, der kan ske?' Jeg bliver jo aldrig for gammel til at tage en uddannelse, hvis det pludselig er det, jeg vil, siger Puk Ewdokia, der i dag har rimelig stor succes med sine tegninger. Foto: Axel Schütt
Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Erhverv

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce