Annonce
Kultur

Pulje-battle i byrådssalen: Forsamlingshuse må lave aktiviteter for at få hjælp

Det kommer til at kræve lidt ekstra fra de typisk frivillige bestyrelsesmedlemmer i forsamlingshusene at få del i Hedensted Kommunes hjælpepakke, som nu er lavet om til en aktivitetspulje . Foto: Mads Dalegaard
Coronahjælp til forsamlingshusene i Hedensted Kommune bliver ikke en betingelsesløs forhøjelse af tilskud, men i stedet en aktivitetspulje som husene kan søge til at skabe aktiviteter for, når samfundet genåbner. Dansk Folkeparti stemte i mod beslutningen.

Hedensted: Der var langt til bunden af kommunekassen, da Hedensted Byråd onsdag for anden gang diskuterede en hjælpepakke til de lokale forsamlingshuse.

I hvert fald gik der nærmest sport i at foreslå forskellige puljer til de lokale forsamlingshuse, som på grund af corona det seneste år har haft meget begrænsede muligheder for indtjening.

Både en renoveringspulje, en likviditetspulje og en aktivitetspulje var i spil, inden byrådet, på nær Dansk Folkeparti, traf en beslutning om i denne omgang "kun" at oprette en aktivitetspulje.

Annonce

Til gengæld var der bred enighed om, at der frem til budgetforhandlingerne skal arbejdes på et forslag til en renoveringspulje til forsamlingshusene.

Ligeligt eller efter behov?

Forhistorien til den over tre kvarter lange debat var et forslag fra Dansk Folkeparti i sidste måned om en hjælpepakke til de nødlidende huse på samlet 225.000 kroner. Penge, som partiet mener, skal fordeles ligeligt mellem de i alt 19 huse.

Det, mener man dog ikke, er en god idé i udvalget for fritid og fællesskab, der i stedet har foreslået at bruge pengene på en aktivitetspulje, som forsamlingshusene kan søge til at lave aktiviteter for, når samfundet genåbner.

- I udvalget vil vi gerne give penge, der kan generere noget mere ude i lokalsamfundene, og vi håber, at puljen kan hjælpe til en tsunami af aktiviteter til glæde for forsamlingshusene, lokalsamfundene og borgerne, forklarede udvalgsformand Liselotte Hillestrøm (S).

Fokus på forsamlingshuse

Hvad betyder det lokale forsamlingshus for dig? – Vi indsamler forsamlingshus-minder

Avisen sætter i den kommende tid fokus på forsamlingshusene og deres betydning for lokalsamfundet i Hedensted Kommune.

Vi vil gerne høre om dine mest mindeværdige stunder fra det lokale forsamlingshus, både de store fester og hverdagsarrangementerne.

Fortæl din historie ved at sende nogle linjer til journalist Sascha Reiffenstein Petersen på sarpe@jfmedier.dk, og vedhæft gerne billeder samt dine kontaktoplysninger. Så er der mulighed for, at din historie bliver bragt i en minde-collage, eller at vi kontakter dig, så du kan udfolde din fortælling.

Hun oplyste desuden, at to forsamlingshuse på nuværende tidspunkt har fået udbetalt deres sædvanlige tilskud på forskud, og så appellerede hun til, at man lokalt bakker op om sit forsamlingshus, når coronarestriktionerne tillader, at vi igen kan forsamles.


I udvalget vil vi gerne give penge, der kan generere noget mere ude i lokalsamfundene.

Liselotte Hillestrøm (S)Hos Dansk Folkeparti var holdningen, at en aktivitetspulje vil blive for bureaukratisk, og at det ikke er det, forsamlingshusene har brug for lige nu.

- De aktiviteter, I efterspørger, kommer helt af sig selv. Vi vil ikke behandle forsamlingshusene forskelligt, men ønsker, at alle får det samme, konkluderede Hans Kristian Skibby fra DF, der sammen med de tre øvrige byrådsmedlemmer fra sit parti stemte imod forslaget om en aktivitetspulje.

Derudover undlod et enkelt byrådsmedlem at stemme.

Annonce

Forskellige opfattelser

Inden afstemningen blev det også diskuteret, hvor alvorlig situationen i de lokale forsamlingshuse er. Det var der tydeligvis forskellige opfattelser af, alt efter med hvilke øjne sagens bilag blev læst.

En analyse lavet af denne avis viser, at forsamlingshusene i Hedensted Kommune i gennemsnit er kommet ud af 2020 med et underskud på 7500 kroner mod normalvis 14.000 kroner i overskud. Til gengæld havde husene ved årets udgang i gennemsnit 140.000 kroner på bankbogen.

Flere forsamlingshuse har oplyst til kommunen, at de har udskudt renoveringsprojekter på grund af usikkerheden om økonomien i 2021.

Det ligger efter byrådsmødet ikke klart under hvilke kriterier, der kan ansøges til aktivitetspuljen, men intentionen er, at pengene vil begynde at kunne blive udbetalt i løbet af en måneds tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce