Annonce
Aarhus

Rådhus-krokus må med i Aarhus-duften

Flot ser det ud i marts i Rådhusparken, og krokussene dufter også. Arkivfoto. Hans Petersen

Klassiske "Chypre"-dufte fra det 20. århundrede rettes til og bliver Aarhus-parfume og en del af fejringen af Kunsthal Aarhus' 100-års jubilæum.

AARHUS: De mange, smukke krokus, der dukker op i Rådhusparken i Aarhus i foråret, må også med i den nye Aarhus-parfume.

Det mener Vibeke Rasmussen, som har sendt et forslag til Kunsthal Aarhus om, hvad der skal med i den nye parfume.

- Der er en særlig fin duft i Rådhusparken ved en let brise, når de mange tusinde krokus blomstrer i marts. Det er en vidunderlig visuel oplevelse, skriver Vibeke Rasmussen.

Hun peger på samme oplevelse i Mindeparken, når den blomstrer med lyserøde og hvide træer.

- Og så er der duften af roser i Slotsparken samt saltvand, frisk luft og bøgeskov. Selvklart, tilføjer hun.

- Nogle af forslagene er fra eks-århusianere, der gerne vil være med, siger Andreo Mielczarek, presseansvarlig i Kunsthal Aarhus. Han siger videre, at fristen for at sende ind er forlænget til 5. marts.

- Der er gang i den, så vi vil se, om der er flere på vej, siger Andreo Mielczarek.

To medarbejdere fra designfirmaet Frama i København er allerede i gang med at finde de rigtige dufte. En duftdesigner og en natur-parfumier er sat på opgaven. De er inspireret af den klassiske opskrift "Chypre".

Den første Chypre-parfume blev lanceret i 1917 af franskmanden François Coty, der levede 1874-1934. Den hed "Chypre Coty" og er inspireret af duftene på Cypern med både citrustræer og harpiks. Den betragtes som en klassiker inden for parfumer.

"Chypre Coty" blev skabt samme år, som Kunsthal Aarhus åbnede for 100 år siden.

Frama justerer Chypre-duften, så den passer til de noter og dufte, som læserne mener forbindes med Aarhus.

Byen Pafos på Cypern deler Europæisk Kulturhovedstad med Aarhus 2017, så igennem dufte, minder og historien forbinder Kunsthal Aarhus de to kulturhovedstæder i Europa.

Annonce

Fortæl om duften på dit sted

Hvis du har en særlig duft, der minder dig om et bestemt sted i Aarhus, så fortæl det til Kunsthal Aarhus, så de kan lave den rigtige Aarhus-parfume.Skriv og send til participation@kunsthal.dk.Det skal ske senest 5. marts.Parfumen vil være klar til 28. september, når Kunsthal Aarhus fylder 100 år.

Smukke farver og liflige dufte kommer fra krokussene i Rådhusparken. Arkivfoto: Jens Thaysen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Første Aarhus-bilbrand kan være opklaret: Sigtet havde mistænkelige sår i ansigtet

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce