Annonce
Aarhus

Rådhusklokkerne har ikke spillet koncert i 10 år: I festugen spiller de igen

Her er de - rådhusklokkerne med den nyeste klokke forrest i billedet. Foto: Bo Nørgaard

Rådhusklokkerne er næsten igennem renoveringsprocessen og skulle være klar til at spille igen til festugen.

Annonce

Rådhusklokkerne spiller snart igen. Nærmere præcist i festugen i slutningen af august.

Efter nogle års pause kommer de igen til at give signal hvert kvarter og give lyd en gang i timen. Det er også derfor, klokkerne de seneste eftermiddage har givet lyd fra sig - de er nemlig blevet restaureret og skal derfor testes.

Arbejdet med renoveringen blev sat i gang i maj sidste år, og der er premiere på det nye klokkespil i forbindelse med festugen.

Klokkerne får en lille pause de næste par ugers tid, mens firmaet Thubalka, der renoverer dem, holder ferie, men så går det sidste arbejde i gang.

- Det store arbejde er ved at være slut, så nu mangler vi bare lige de sidste ting, siger Per Østergaard, der sammen med sine kolleger har arbejdet i toppen af rådhustårnet det sidste stykke tid.

En del af det arbejde har været at befri klokkerne og systemet rundt om dem fra det, der egentlig skulle gøre det mere automatisk, men som har gjort det mere besværligt at spille på. Det har blandt andet betydet, at det ifølge Aarhus Kommune ikke har været muligt at spille koncerter på klokkerne siden 2006, ligesom der længe har været problemer med at afvikle kvarter- og timeslagene.

Sådan her ser stok-klaveret ud. Stokkene er arrangeret, så de passer med at klokkerne bliver tungere fra højre mod venstre, og fodpedalerne kan bruges til nogle af dem længst til højre. Foto: Bo Nørgaard
Annonce

En tone er i virkeligheden fem toner

Men det bliver der altså lavet om på i løbet af sensommeren, når Per Østergaard og hans kolleger er færdige. Så kan der igen spilles koncerter på klokkerne, ligesom de kommer til at give lyd fra sig hvert kvarter og hver time.

Men hvordan spiller man på et klokkeværk, hvor den letteste vejer nogle hundrede gram og den tungeste vejer 2,5 ton? Det gør man såmænd via et såkaldt stok-klaver, som temmelig meget ser ud, som det lyder. Det ligner et klaver eller et orgel, men i stedet for at spille på tangenter med fingrene spiller man med undersiden af hånden på nogle træ-stokke, som er forbundet til klokkerne i tårnet.

Sådan her ser stok-klaveret ud. Stokkene er arrangeret, så de passer med at klokkerne bliver tungere fra højre mod venstre, og fodpedalerne kan bruges til nogle af dem længst til højre. Foto: Bo Nørgaard

Og vidste du så i øvrigt, at en klokke ikke bare spiller én tone?

- Den tone, du hører på afstand, består faktisk af fem partialtoner, som til sammen danner en tone. Det er lidt ligesom en akkord på en guitar, fortæller Per Østergaard, og slår tre toner an med en skruenøgle.

Men i første omgang skal klokkerne være helt klar til festugekoncerten, og det står Per Østergaard og hans kolleger altså for. Og det er de ret glade for at gøre nu, og ikke i januar, som det først var planen.

- Nogle af møtrikkerne er jo ikke større end et par millimeter, så det ville have været træls med store arbejdshandsker på, griner han.

Annonce
Annonce
Aarhus

Festugeboss er tavs om aflysning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Alarmen ringer i kommuner omkring Aarhus: - Vi følger corona-situationen meget tæt

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

Annonce