Annonce
Aarhus

Rådmand: Aarhus får kæmpeopgave med ny affaldssortering

Det bliver noget af en udfordring at geare det århusianske affaldssystem til sortering i 10 fraktioner, forudser teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V). For eksempel skal der flere skraldespande op på affaldsøerne. Og måske skal der anlægges flere affaldsøer. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Det kan blive svært at få århusianerne til at bevare motivationen, når affald skal sorteres i 10 fraktioner, forudser rådmand. Klimaaftale betyder flere skraldespande og affaldsøer.

AARHUS: Papir og pap i det ene rum. Tekstil i det andet. Mælkekartoner og anden fødevare-emballage i det tredje.

Og så videre. 10 fraktioner vil regeringen og dens forligspartnere, Venstre, radikale, SF, Enhedslisten, konservative, Liberal Alliance og Alternativet, have os til at sortere vores affald i.

- Og det bliver en kæmpestor opgave for os at at få det til at fungere i dagligdagen. Som det er i dag, hvor der ikke er så mange fraktioner, er borgerne særdeles motiverede. Jeg kan frygte, at motivationen falder, hvis det går hen og bliver for besværligt, siger rådmanden for teknik, miljø og affaldssortering, Bünyamin Simsek (V).

Annonce

Derfor glæder han sig over, at det ikke længere er en del af klimaplanen, at de små lejligheder i Aarhus skal udstyres med 10 skraldespande under køkkenvasken.

Mekanisk sortering

- Der er også blevet lyttet til, at teknologien til eftersortering af affald er i en rivende udvikling, siger Bÿnyamin Simsek.

Der står nemlig i aftaleteksten, at man kan etablere en teknologisk løsning, "hvis det kan sikre sammenlignelig kvalitet i genanvendelsen og samme lave grad af spild, som særskilt indsamling medfører".

- Det er muligt mekanisk at eftersortere. Men vi står over for en kæmpeopgave, som vi vil løse, så godt vi kan, siger Bünyamin Simsek.

En grøn affaldssektor

Hver dansker producerer cirka 800 kilo husholdningslignende affald om året. Den største mængde affald pr. indbygger i Europa.

En ny klimaaftale sætter som mål, at affaldssektoren skal være klimaneutral i 2030, hvor 80 procent af den danske plast skal være udsorteret, så den ikke forbrændes.

Det betyder en reduktion af Danmarks udledning af drivhusgasser på 0,7 millioner tons i 2030.

Det svarer til, at 280.000 diesel- og benzinbiler fjernes fra vejene.

Husejere skal heller ikke til at finde plads i haven til 10 skraldespande. De kan "nøjes" med to-fire stykker, delt op i flere rum til de 10 affalds-fraktioner.

- Men vi kommer til at anlægge flere affaldsøer i midtbyen. Det bliver dyrt, og jeg er alvorligt bekymret for økonomien, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

Aarhus godt rustet

Overordnet mener rådmanden, at Aarhus er meget godt rustet til den grønne omstilling på affaldsområdet.

For eksempel har Aarhus Kommune allerede opfyldt klimaaftalens krav om, at affaldsanlæg skal selskabsgøres. AffaldVarme blev 1. januar i år til et kommunalt ejet aktieselskab.

Når danskerne sorterer mere, genanvendes mere affald. Det betyder, at mindre affald skal forbrændes. Derfor skal kapaciteten på de danske forbrændingsanlæg bringes ned.Listen over anlæg, der skal lukkes, skal Kommunernes Landsforening lave.

Overordnet vurderer teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek, at Aarhus er godt rustet til grøn omstilling på affaldsområdet. Foto: Kim Haugaard

Og Bünyamin Simsek håber ikke, at forbrændingen i Lisbjerg kommer til at stå på den liste.

- Der er brugt store investeringer og taget store lån i at opgradere anlægget i Lisbjerg. Dem er der kun forbrugeren til at betale, hvis det lukker, siger rådmanden.

Radio4 Morgen har spurgt funktionsleder i Miljøstyrelsen Charlotte Moosdorf om, hvorfor borgerne selv skal sortere affaldet. Lyt til det fulde indslag herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Krig om titler på rådhuset: Hvem har patent på at være byrådssekretær?

Sport

Overvandt chokstart: Bears har guld i sigte efter ny sejr over Horsens

Aarhus For abonnenter

Slut med smalle cykelstier på Frederiks Allé: Kommunen vil forbedre sikkerheden for cyklister

Annonce