Annonce
Byudvikling

Rådmand: Flere parcelhusgrunde kan bremse unge familiers flugt til nabokommunerne

Aarhus har længe holdt igen med at udstykke parcelhusgrunde. Med en ny analyse i hånden går teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) nu ud med et forslag om at hæve antallet af parcelhusgrunde til salg fra omkring 250 om året i dag til 475 i fremtiden. Foto: Flemming Krogh
Teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) ønsker sig langt flere parcelhusgrunde på grundsalgs-hylderne. En analyse viser, at hvis bare grundene var der, kunne kommunen sælge dobbelt så mange parcelhusgrunde, som den gør i disse år.
Annonce

AARHUS: Parcelhuset kan blive en af boligtyperne i den nye by i Lisbjerg.

Udbuddet af parcelhusgrunde har ellers været ret beskedent i Aarhus Kommune de senere år, fordi byrådet af hensyn til blandt andet klima, miljø og kollektiv transport ønsker en by, der er tættere, end det traditionelle parcelhuskvarter.

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) arbejder nu på en plan, der på ny skal sætte gang i parcelhusbyggeriet.

Annonce

Fastholde gode skatteydere

- I dag oplever vi, at mange yngre familier bygger eller køber hus i en af nabokommunerne, selv om de gerne ville være blevet boende i Aarhus Kommune. Her kan de bare ikke finde en grund at bygge på, siger rådmanden og fortsætter:

- Planen er, at vi skal op fra omkring 250 nybyggede parcelhuse nu til 475 om året. Der er sund fornuft i på den måde at fastholde gode skatteborgere i kommunen.

Rådmanden har fået Colliers til at analysere behovet for parcelhusgrunde i Aarhus Kommune. Analysen viser, at mange især yngre århusianske familier vælger at flytte i parcelhus i Skanderborg, Favrskov, Syddjurs, Horsens og Silkeborg kommuner blandt andre, fordi udbuddet af parcelhusgrunde ikke er stort nok i Aarhus.

Colliers har gjort op, at der de senere år i snit er solgt 228 parcelhusgrunde om året i Aarhus Kommune – og vurderer, at der kunne have været solgt i omegnen af dobbelt så mange, hvis grundene havde været der.

Samtidig anfører Colliers også, at fremtidige parcelhusgrunde i bynære omgivelser ikke behøver være ret store. Faktisk kan de være helt ned til 400 kvadratmeter, hvis der er fællesarealer i nabolaget.

Annonce

Flere udstykninger - hvis byrådet vil

- Vi skal byggemodne flere parcelhusgrunde og vi skal også ud at opkøbe jord til det, hvis vi skal indhente noget af det efterslæb, vi har på parcelhuse. Jeg ser for mig, at vi laver nye udstykninger i for eksempel Stautrup, Tilst og Harlev – men også i den nye by i Lisbjerg, siger Bünyamin Simsek og fortsætter:

- Grundene bliver mindre end traditionelle parcelhusgrunde, men der bliver plads til græs hele vejen rundt om huset.

Hvornår er rådmanden så klar til at føre sine parcelhusplaner ud i livet?

- Om de overhovedet bliver til noget, afhænger af, om byrådet vil være med til at ændre strategien, så vi også kan begynde at byudvikle udenfor Ringvejen med blandede boligområder, hvor vi for eksempel kombinerer parcelhuse og tæt-lavt byggeri, siger Bünyamin Simsek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Politikere om tv-optagelser af ældrepleje: Langt værre end vi troede

Aarhus

Minister indkalder til møde efter frygtelig video fra Kongsgården: - Der er ikke nogen undskyldning

Danmark For abonnenter

Coronasmittede sundhedspersoner får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce