Annonce
Aarhus

Rådmand fritager 20 århusianske skoler for nationale tests: Måler ikke korrekt samt meningsløst i denne corona-tid

Elever fra 20 skoler i Aarhus Kommune slipper for at skulle deltage i de nationale tests i år. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Rådmanden for Børn og Unge i Aarhus Kommune har valgt at fritage nationale tests på 20 af kommunens 48 folke- og specialskoler af hensyn til den nuværende corona-krise. Men for de skoler, der skal gennemgå testene, venter der øget pres og måske også dårligere testresultater rundt om hjørnet.

AARHUS: Børne- og Undervisningsministeriet har udtrukket 28 af Aarhus Kommunes i alt 48 folke- og specialskoler til at gennemføre nationale tests i løbet af dette forår.

Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom, kan dog afgøre skæbnen for de resterende 20 skoler, da Folketinget har ændret Folkeskoleloven med flere beføjelser til rådmanden. Denne regelændring træder i kraft 14. april, og for Thomas Medom lå beslutningen lige til højrebenet.

- Jeg fritager så mange århusianske skoler, som jeg overhovedet kan, fra de nationale tests. For det første peger evalueringer på, at testene ikke er synderlig brugbare til vise, hvad eleverne kan, og hvad de kan blive bedre til. Derudover giver det ikke mening at afvikle nationale tests i denne corona-krise, hvor forældre og elever allerede er pressede med at få hverdagen til at fungere med hjemmeundervisning og hjemmearbejde. Store sportsarrangementer som OL og EM i fodbold bliver aflyst, men regeringen vælger at fortsætte de nationale tests – det giver ikke nogen mening, forklarer han til avisen.

Én af de skoler, som skal gennem de nationale tests, er Møllevangskolen. Dansklærer og læsevejleder, Else Maria Aagaard, accepterer Børne- og Undervisningsministeriets beslutning, selv om hun ikke er enig.

- Hvis vi skal lave dem, gør vi det selvfølgelig, men i den her situation burde man nok vælge at aflyse dem for alle skoler i landet, lyder det fra læreren.

Annonce

Når vi det?

Testene skal gennemføres enten inden 30. april eller i en såkaldt fraværsperiode, som i skrivende stund er fastsat fra 18. maj til og med 4. juni. Med den store usikkerhed om, hvornår eleverne igen kan møde ind til undervisning, vurderer rådmanden, at skolerne kan få mere end svært at leve op til deadline.

- De skoler, som skal lave nationale tests, vil blive tidspressede med at få afviklet dem. Vi ved ikke, hvornår skolerne åbner igen, og der er mange ting, som skal nås inden sommerferien – blandt andet afvikling af eksaminer, siger Thomas Medom. På Møllevangskolen har de ligeledes den opfattelse, at der er andre ting, som er vigtigere. Et større opsamlings-arbejde med at få dagligdagen til at køre rundt igen er nemlig vigtigt.

- Der er ikke nogen, som ved hvornår skolerne åbner igen, og når vi gør, er der andre ting, som står højere på prioritets-listen. Her gælder det blandt andet om at få samlet op på eleverne og få sammensat undervisningen og fællesskabet igen, siger Else Marie Aagaard.

Risiko for dårlige resultater

Hvis det bliver tilfældet, at eleverne skal til tasterne for at lave de nationale tests som noget af det allerførste, når de møder ind til undervisning igen, er der stor sandsynlighed for et misvisende resultat.

- Der er en åbenlys risiko for dårligere testresultater ovenpå en påskeferie og en hjemsendelsesperiode. Testene kommer nok ikke til at vise de korrekte resultater, siger rådmand Thomas Medom.

Else Marie Aagaard kan kun supplere.

- Man kan godt forvente dårligere resultater i denne ombæring. Testene kræver mental forberedelse, og eleverne vil ikke havde den fornødne tryghed ovenpå en påskeferie og en hjemsendelsesperiode, siger hun.

Børne- og Undervisningsministeriet vil løbende vurdere mulige ændringer af testafholdelse som følge af den aktuelle situation med midlertidige skolelukninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

112

- Skal vi slice ham her? Truede ung mand med kniv og sparkede sidespejl af politibil

Annonce