Annonce
Debat

Rådmand kritiserer borgmester: Løft af ældreområdet skal ikke bare være et quickfix

"Faktum er nemlig, at hver gang der kommer en ny ældre borger, som har behov for pleje svarende til 100 kroner, så tilfører budgetmodellerne kun 54 kroner. Dermed mangler der 46 kroner, som skal findes på det resterende ældreområde", forklarer Jette Skive og Jakob Søgaard Clausen. Arkivfoto: Lars Johannessen
Annonce

DEBAT: Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard fører sig i disse dage frem i pressen såvel som på de sociale medier om alle de penge, han vil bruge på velfærden i Aarhus Kommune.

Et af de områder, som borgmesteren foregiver at ville løfte, er ældreområdet. Men der er lang vej igen til et reelt løft af området.

Borgmesteren fortæller, hvordan han nu endelig er med på at parkere den grønthøster i laden, som han selv har opfundet, og som han med hård hånd har kørt hen over alle de kommunale budgetter.

Det er da også rigtigt, at borgmesteren har foreslået, at det meget lidt mundrette finansieringsbidrag afskaffes. Dog glemmer borgmesteren at fortælle, at ud af laden kommer robotplæneklipperen – en ny mekanisme, som har til opgave at ræse rundt og barbere budgetterne. Robotplæneklipperen er ganske vidst mindre end grønthøsteren, men der er fortsat lagt op til årlige besparelser på velfærdsområderne.

Som argument for at parkere grønthøsteren i laden fremhæver borgmesteren blandt andet udsigten til S-regeringens plan om en velfærdslov, som har til formål at sikre, at kommunerne kan følge med den demografiske udvikling.

Det lyder jo meget godt. Men der kan være lang vej fra finansminister Nicolai Wammens dybe lommer og så til ældreområdet i Aarhus. Pengene har det med at forsvinde undervejs. Derfor vil vi i Dansk Folkeparti huske byrådet på, at penge øremærket ældreområdet selvfølgelig også skal bruges på ældreområdet. De skal ikke bare ende i kommunekassen til forskellige prestigeprojekter.

I Aarhus Kommune opererer man med budgetmodeller på de store velfærdsområder. Budgetmodellerne har til formål at sikre, at der automatisk tilføres flere penge til eksempelvis ældreplejen i takt med, at der kommer flere og flere ældre. På den måde skal det være muligt at opretholde det samme serviceniveau år efter år. Sådan forholder det sig desværre ikke i virkelighedens Aarhus, når det kommer til ældreområdet.


Så hvis borgmesteren og Socialdemokratiet virkelig mener det, de har sagt om, at der skal ske et gennemgribende løft af ældreområdet i årets budgetforhandlinger, så bør de støtte os i Dansk Folkeparti. Vi ønsker nemlig et opgør med regnearkslogikken.


Faktum er nemlig, at hver gang der kommer en ny ældre borger, som har behov for pleje svarende til 100 kroner, så tilfører budgetmodellerne kun 54 kroner. Dermed mangler der 46 kroner, som skal findes på det resterende ældreområde.

Det skyldes ren og skær regnearkslogik, da der i budgetmodellen regnes med, at de ældre bliver sundere og sundere og derfor ikke har behov for så meget hjælp. Det har der måske været noget om tidligere, men den nyeste forskning fra blandt andet Sundhedsstyrelsen viser, at de ældre godt nok bliver ældre, men samlet set har de brug for den samme eller mere hjælp end tidligere.

Så hvis borgmesteren og Socialdemokratiet virkelig mener det, de har sagt om, at der skal ske et gennemgribende løft af ældreområdet i årets budgetforhandlinger, så bør de støtte os i Dansk Folkeparti. Vi ønsker nemlig et opgør med regnearkslogikken om sundere ældre, så der reelt set også kommer tilstrækkeligt med midler i takt med, at vi bliver flere ældre.

Et quickfix med lidt håndører til ældreområdet løser intet, hvis der årligt skal skæres dybt i budgetterne for at få enderne til at hænge sammen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce